Mi mással kezdhetnénk a családi napi ajánlónkat, mint a mesefilmekkel. Jön Traub Viktória Vastojása, egy népmesei fordulatokkal élő történet, amiben egy kisfiú fantáziavilága elevenedik a rengeteg erdővel, muzsikáló fákkal, mocsári rémmel és vastojást tojó tyúkkal. Továbbá két sorozatra is felhívnánk a figyelmet: az A1 blokkban látható a Boxi hatodik (Az asztalon túl), hetedik (Gubanc) és tizedik (Ragaszkodás) epizódja, amikben Boxi, a kiskutya és gazdája, Kartomi keverednek izgalmas kalandokba papírmasé világukban. A Városi Legendákból szintén három részt vetítenek az A2 blokkban. Az Indifferens egy lépten-nyomon baleseteket szenvedő kisfiúról szól, a Jjajj főszereplője egy lelkes nagymama, akinek fiatalkora óta szokása minden megtett mozdulata után feljajdulni, a Szeged pedig a Tisza-parti város jellegzetességeit mutatja be.

 

Anyukák és apukák figyelmébe ajánljuk a dokumentumfilmes felhozatalt, amiben látható többek között a Nemzeti Dokumentumfilm, Salamon András mozgóképes memoárja az Alföldi-féle Nemzeti Színház utolsó hónapjairól. A D16 blokkban vetítik a Történetek szórt fényben című, a magyar fotókultúra megkerülhetetlen alakjaként számon tartott és idén 70 éves Benkő Imre munkásságáról szóló filmet. Ugyanitt szerepel Dér Asia rendezésében a Dona da Ilha, ami egy sikeres, egy személyben világutazó, hangmérnök és üzletasszony költözését mutatja be egy dél-portugáliai kis szigetre.

Az ismeretterjesztő kategóriából Jurkovics Milán két filmjét emelnénk ki. Először Európa legfélreesőbb és legkevésbé ismert szegletébe kalauzol három geográfus az Izland mozgásban című alkotásban, amiből megtudhatjuk, hogyan élnek az izlandi magyarok a nagyvárosok nyüzsgésétől távol, a globalizáció által kevésbé érintett új hazájukban. Ezután a rendező Norvégiába, Tromso városa felé veszi az irányt egy csapat szegedi vegyészhallgatóval, hogy együtt felfedezzék a barátságtalannak tűnő tundra inspiráló hatásait, a norvég munkamorállal és életérzéssel azonosulva járnák be az Északi-sarkkörön túl fekvő települést. Egy másik blokkból szintén ajánljuk Kiss-Stefán Mónika Szóra bírt múmia című filmjét, ami a Természettudományi Múzeumban leltári szám nélkül tárolt rejtélyes leletének kilétére keresi a választ. Az egyetemes művészettörténet iránt érdeklődők a Nicholas Schöffer rendkívüli világát se hagyják ki, Gerebics Sándor ugyanis a kibernetikus művészet atyjaként tisztelt alkotó pályáról készített filmet.

 

A tévéfilmek közül most kedvezményes áron nézhetjük meg a MOM Parkban a mozik műsorán jelenleg is megtalálható Félvilágot, a kor luxusprostituáltjaként számon tartott Mágnás Elza utolsó napjait feldolgozó drámát Kovács Patrícia és Gryllus Dorka főszereplésével, amiben a két nő rivalizálására vezet el a tragikus végkifejletig. A Csonka délibábban egy kamasz fiú szemén keresztül szembesülünk a történelem megmagyarázhatatlan brutalitásával, miután 1952-ben egy éjszaka ávósok törnek a családra, és szállítják őket egy hortobágyi munkatáborba.

A mozifilmek közül elsősorban régebbi és ritkán látható alkotásokról szeretnénk szót ejteni, kezdve rögtön a 2012-ben bemutatott Aglajával. „Nagyon egyszerű, hétköznapi dolgokról szól, de azért megemelve, metaforikusan is. Ahol játszódik, az is metaforikus, szimbolikus: a cirkusz, ahol minden feszültebb, életveszélyesebb, súlyosabb. Ami velünk, hétköznapi emberekkel történik, a cirkuszban felfokozottabban esik meg, és így ott az egyszerű családi ügyek is sokkal érdekesebbek, mintha egy konyhában egy lakótelepi lakásban látnánk őket” - mondta el a Filmhunak Deák Kriszta. Filmje egy magyar-román artistacsaládról, a hajon lógás különleges mutatványával világhírűvé váló anyukáról, és a mamája halálától elviselhetetlenül rettegő kislányról szól.

 

Pánikra azonban semmi ok, mentő is érkezik a Filmhétre, hiszen ismét megnézhetjük az Isteni műszakot (kritikánk), amiben Ötvös András, Rába Roland és Keresztes Tamás parádés és abszurd humorral átszőtt alakításai szórakoztatják a nagyérdeműt. Zárásként pedig Mátyássy Áron kalandos ifjúsági filmjét, a Berosált a rezesbandát (kritikánk) ajánljuk, egy vidéki kisváros általános iskolájában létrehozott kísérleti osztály történetét, aminek tanulói megszöknek az értelmetlen szigor elől. „A tévéfilmben sokkal szabadabban, vagányabban lehet dolgozni. Mindenki lendületesebb, bátrabb, és ez jó. Lehet kísérletezni, nincs az a teher, amit a mozifilm magával hoz. Ráadásul az ifjúsági filmekben van valami eredendő optimizmus, nyitottság, "előttünk az élet"-érzés, és emiatt nagyon jó csinálni. A gyerekszereplők lelkesek, a felnőttek felszabadultak, nagyon jó felállás” – mesélte a rendező a forgatásról. Végezetül felhívnánk a figyelmet arra, hogy a Mancs 15:10-től kezdődő vetítésén ott lesz a kutya is, aki a címszereplőt alakította a filmben.

A teljes program itt található: http://filmhet.hu/programok/6/lang:hun

A filmekre jegyek a Cinema City MOM Park Mozi jegypénztárában vagy online a www.cinemacity.hu oldalon egységes 800 forintos áron válthatók.