„Az Archívum tisztelgés a győri, győri származású és egy ideig Győrben alkotó filmkészítők előtt, akik közül többen már nem lehetnek közöttünk. Az archívum közel 150 filmmel indul, de folyamatosan rakjuk fel a birtokunkban lévő vagy ígért műveket” – tájékoztatott a fesztiváligazgató. Elsőként a győri civil filmes szervezete munkái kerülnek, illetve kerültek fel a hetvenes évek közepétől napjainkig. A Győri Amatőrfilm Stúdió, a Győri Vizuális Műhely, a MEDIAWAVE filmjei.

A kísérleti és a lokálpatrióta szcéna

Sokféle alkotás közül válogathatunk, vannak profi és amatőr munkák, viccesek és komolyak, de politikusak is, a rendszerváltás környékének helyi eseményeit vagy a nemzeti öntudat ébredését bemutatók, Erdélyről, Gyimesről, Vajdaságról, Felvidékről.

William Fomin és a Győri Balett
Az adott korszakok fiatalos életérzéseit bemutató kisjátékfilmek és kísérleti filmek, például a tavaly elhunyt nagy tehetségű fotós és filmes, Óbermayer József alkotásai, melyeket barátja és alkotótársa, Hadarics Gábor újított fel.

Nemcsak a maguk kortalan művészi tartalmában érdekesek e filmek, hanem ma már - 25-30 év távlatából - olyan régi győri környezeteket láthatunk a háttérben, amelyek már eltűntek, vagy jelentősen átalakultak. Filmek Győr város - tudós, művész vagy közösségformáló - részben már elfeledett alapembereiről, Timaffy Lászlóról, Szombathelyi Lászlóról, Cziráki Lajosról, Tatai Mihályról, a 70-80-as évek véleményformáló fodrászáról és persze másokról.

Ne hagyd a régi tekercseket porosodni!

A zenei és táncfilmek között találhatunk alkotást Lajkó Félixről. A rendhagyó  munkák közé tartozik William Fomin táncfilmje  a természetben a Győri Balett tagjaival vagy Tolnai Ottó portréfilmje Villányi Lászlótól.

Lajkó Félix
Az archívum természetesen nem teljes, mint ahogy semmilyen archívum sem lehet sosem teljes. A filmgyűjtemény egy kezdeményezés, amely keretében a MEDIAWAVE várja, minden olyan alkotó jelentkezését, aki művét szívesen hozná nyilvánosságra ennek keretében.

A szervezők ezzel a kezdeményezéssel lehetőséget teremtenek a szekrény mélyén bújó  régi filmtekercseknek a megmenekülésre - legyenek azok családi kirándulás képei vagy bármilyen filmes megnyilvánulások.

A MEDIAWAVE munkatársai várják a véleményeket, hozzászólásokat, „akár az egyes filmekhez fűzött gondolatok formájában (kommentek). Mert az archívum akkor válna egyre teljesebbé, ha megismerhetnénk az alkotók, a környezet, az időszak történéseit, mert lerögzítés nélkül ezek félő elvesznek. Inkább őrizzük őket Győr város vizuális történelmének mellékleteként. Mások örömére és okulására.”