Szeptember 14-20. között tartották a filmzenék nemzetközi fesztiválját az olaszországi Pármában: a fődíjat, az Arany Hegedűt a nemzetközi zsűri Pacsay Attilának és Parádi Gergelynek ítélte az Apró mesék című alkotás zenéjéért. A Szász Attila rendezésében készült Apró mesék a fesztivál fődíján túl a legjobb film díját is elnyerte.  

Az Apró mesék közvetlenül a II. világháború után játszódik, amikor zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról. Az Apró mesék a Film Positive gyártásában készült, producere Lajos Tamás, társproducere Köves Ábel.

Ennek a szélhámosnak szívesen bedőlünk

Miközben az ország a második világháború utáni kaotikus átmenet időszakát nyögi, egy szimpatikus szélhámos (Szabó Kimmel Tamás) veszélyes viszonyba keveredik egy vadász feleségével (Kerekes Vica). Az izgalmas tévéfilmjeikről jól ismert Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró egy film noiros ízesítésű romantikus thrillerrel debütálnak a mozikban.

Bagota Béla a Valan – Az angyalok völgye című filmjével a legjobb forgatókönyv díját nyerte el Pármában. A feszült és szívszorító lélektani krimi fő helyszíne Valan, a hólepte erdélyi bányaváros, ahol egy nagyvárosi rendőr emberkereskedők után nyomoz. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát látja, akinek évekkel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is.

Erdélybe kellett menni egy jó magyar krimiért

Egy régi rejtélyt próbál megoldani a Valan - Az angyalok völgye mindenre elszánt nyomozója, ám a lepusztult erdélyi bányászvárosban csak keserű válaszok várják. Bagota Béla első nagyjátékfilmje profi thriller, ami a sorozatgyilkosos skandináv krimik nyomdokán jár, mégis sikerül saját ösvényt kitaposnia a fagyott hullákkal teli hómezőn.

A Valan – Az angyalok völgye a Mátrix Film produkciójában, Kántor László producer vezetésével készült.

Forrás: NFI