EP+H2

KÉPZELET(2KÖNYV)+VALÓSÁG(@SZÓLAMOK)+FILMEK

 

2KÖNYV

A tengerparton, egy homokdűnén hanyatt fekve a felhőket bámultam, úgy, mint gyerekkoromban a füves kertvégeken.1 A hullámok monoton ismétlődésének csendes zúgása nyugalmat árasztott.2 Az idő feloldódott és hangulattá változott.3 Napok, hetek, hónapok, évek teltek így el. Semmi nem változott, csak a felhők gomolyogtak untalanul.

Október tizenkettő, a metrónál, talán holnap, egy emelettel feljebb… Alig hallhatóan szavakat véltem hallani. A hullámok morajlása egyre halkabbá vált, míg nem teljesen elnyomta a szavak zavaros zsongása. Bizonyossá vált, hogy nem képzelődőm, két karomat előre nyújtva, egy hirtelen mozdulattal fel akartam ülni, de ez csak a második elrugaszkodásra sikerült. A tenger hullámzó betűkből, szavakból, mondatokból, idézetekből állt össze.4 A felhők el-eltűnve színes formákká alakultak át. Változatosan ismétlődő és végtelennek tűnő volt minden. A felhőformákból fehér lapok hullottak. Távol a szövegtengerparton, alig kivehetően valami közeledett. A kezemet a szemem fölé helyezve megpróbáltam a nap fényét kitakarni, hogy jobban lássak, és mint a filmeken a vágásnál, az a valami váratlanul jól beazonosítható közelségbe került. Ami közeledett, az két könyv volt, jól kivehető részletekkel. Egy esterházy- és egy művészkönyv lépegetett a hömpölygő betűtenger mellett. Testük a könyv, kezük-lábuk pedig ugyanolyan volt, mint Miki egéré.5 Szeptember 11. még mindig sehol, ti tegyetek úgy, mintha azok lennétek, mi meg majd elhisszük, 1 x 1 az egy, 2 x 2 az kettő,6 ,fogj egy sétapálcát és légy vidám.7”…A két könyv szótlanul sétált, néha megálltak és a szövegtenger felé néztek. Amikor pár lépésnyire előttük egy erősebb sodrással a szavak lassan beszivárogtak a homokba, az esterházy-könyv megállt (a morajlás elcsendesült), majd megszólalt:

- Az én mondataimnak más a valósághoz való viszonya, majdnem, hogy fordított, mint ami normális. Nem leírom a valóság egy részét, és akkor ellenőrzöm magamat, hogy jól dolgoztam-e, hogy ezek a mondatok valóban leírják-e ezt a valóságot, hanem mondatokat eszkábálok, és a mondataim valóságát ellenőrzöm azon, hogy megnézem, van-e a világban olyan rész, amely megfelel ennek a leírásnak. Ez egy más viszony, amely lényegében azt állítja, hogy én csak a nyelvet tekintem valóságnak, és mindent nyelvnek tekintek. Vagy még inkább: az egyetlen dolog, amit komolyan veszek, az a nyelv.8

Mielőtt még az esterházy-könyv befejezte volna a mondandóját, egy fehér lap változó irányú, hintázó mozgással egyre alacsonyabbra ereszkedett, és amikor már elérhető távolságban volt, a művészkönyv érte nyúlt. Ahogy hozzáért, a papír egyik színből a másikba tűnt át, majd újra fehér lett, ekkor a művészkönyv egy papírhajót hajtogatott és a szövegtengerre rakva megszólalt:

- Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy számoló bűvész. 1 x 1 volt a neve. Mikor számolt, akkor láthatatlanná vált. Hol volt, hol nem volt.

Tovább ballagtak. Alig felfedezhető mosoly volt az arcukon. Évek teltek el. A két könyv egyre távolodott. A nap lassan a horizonthoz ért, de mielőtt még végleg eltűnt volna, az idő egy pillanatra megállt, az esterházy- és a művészkönyv után nézett, majd újra ment tovább.9

Évtizedek, évszázadok teltek el, de a nap nem jött fel többet. Sötétségbe merült minden és csak a szövegtenger zúgása hallatszott.

 

1 Amikor a füvek még fák voltak.

2 Amikor hallható a csend.

3 Amikor minden időtlenné válik.

4 A betű, mint forma.

5 Mickey Mouse Mítosz.

6 A logikán alapuló matematika, miszerint, ha két azonos szám szorzata önmagát adja eredményül, pl. 1 x 1 az egy, akkor 2 x 2 az kettő.

7 Köss a nyakkendődre csokrot kiskomám

8 Esterházy Péter szövege: Egy kékharisnya följegyzéseiből, 311. o.

9 Isteni az idő.

 Hegedűs 2 László (2007)

 

@SZÓLAMOK a témában

 

@H2: …már 100x kérdezték és a katalógusban is benne lesz a 2KÖNYV (most már legalább olvashatóan), egyébként a Műcsarnok installált falfelületén, nagy betűkkel lesz szedve, nehogy félre értsék. Az én értelmezésemben azért kis betűs a neved, mert úgy veszem, mint egy fizika, vagy inkább matematika könyvet :) + ne tegyek különbséget a két könyv között, de, hogy pontot tegyünk a végére, sértő-e, vagy érthető-e? :)

@EP: nem sértő, érthető :))

(2014)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

@EP: hallgatom itt los angelesben, lábaim előtt a csendesnek nevezett nagy-nagy víz, akár a nagy fehérvári árvíz. nincs mese: rád gondolok. buék.

@H2: nem láttál véletlenül két könyvet arrafelé, a parton sétálva?

(2013, 2014)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

@H2: betű, szám, kotta, forma, szín-játék, csillagok, föld, hold, nap, fény és árnyék.

@EP: próbáltam valamit evvel a grammatikával vissza, de nem jutottam semmire, csak a köszönetig.

(2015/4)

 

FILMEK

 

A Nagy Fehérvári Árvíz (1998, BBS). rendező: Hegedűs 2 László, szöveg: Esterházy Péter, hang: Esterházy Péter.

1kávé (2008, Inforg Stúdió). rendező: Hegedűs 2 László, szöveg: Hegedűs 2 László, hang: Esterházy Péter.

A 3Testőr (2009, Inforg Stúdió). rendező: Hegedűs 2 László, szöveg: Hegedűs 2 László, hang: Esterházy Péter.

506 933 álom (20011, Inforg Stúdió). rendező: Hegedűs 2 László, szöveg: Hegedűs 2 László, hang: Esterházy Péter.