A Sydney Filmfesztivál idén június 5. és 16. között kerül megrendezésre, a tizenkét napon át tartó rendezvényen több mint 250 izgalmas és inspiráló filmalkotás kerül bemutatásra nagyjáték-, dokumentum- és rövidfilm kategóriákban. A 85 perces Lili a dokumentumfilmek kategóriájában kilenc alkotással száll versenybe a díjért. Az életrajzi ihletésű, három generáció életét bemutató filmet 2019. június 6-án és 7-én a Sydney-i filmfesztiválon láthatja először a nagyközönség.

Hegedüs Péter: Lili (fotó: Sydney Film Festival)

Az Ausztráliában élő 84 éves Lili történetét ismerhetjük meg a filmben, aki a saját és családja életét alapvetően meghatározó traumákat hordoz magában. Lili egyike volt annak a több ezer embernek, aki 1956-ban miután a szovjetek leverték a forradalmat, a megtorlás elől elmenekült Magyarországról. A fiatal anya arra kényszerült, hogy első szülött kislányát Budapesten hagyja. A dokumentumfilm Lili másodszülött lánya, Edit kontinenseken átnyúló erőfeszítéseit követi, amint megpróbálja feltárni anyja életének fájdalmas titkait, hogy ezzel feloldjon egy, a családban több generáción átívelő trauma spirált.

Az életútinterjú-dokumentumfilmet a számos nemzetközi díjat nyert ausztrál/magyar filmkészítő, Hegedüs Péter írta és rendezte. Hegedüs nevéhez számos társadalmi, politikai és kulturális témát feldolgozó filmalkotás fűződik Ausztráliában és Magyarországon is. 2004-ben készült, a Tisza élővilágát megmérgező ciánszennyeződés történetét feldolgozó filmje, az Örökség: Egy halász története 2003-ban felkerült az Oscar díj selejtező tizenkettes listájára.

 

A Lili forgatása során a rendező Vladucz Zoltán operatőrrel három éven keresztül kísérte figyelemmel a főszereplő életét, utazott vele a világban, hogy felfedje Lili múltjának traumáit és sikereit. A film vezető producere a többek között Muhi András, a magyar gyártó és produkciós cég a FocusFox Stúdió. A film a Médiatanács támogatásával a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült. A Lili a tervek szerint Magyarországon idén ősszel kerül országos moziforgalmazásba.

Forrás: Lili sajtó