A Mentőexpedíciót Oscar-díjra jelölték a legjobb film, férfi főszereplő (Matt Damon), adaptált forgatókönyv (Drew Goddard), látvány, hangkeverés, hangvágás és vizuális effektusok kategóriájában.

Scott 2014 végén és 2015 elején, Budapesten és az etyeki Korda Stúdióban forgatta szuperprodukcióját. A Kordában 300-400 fős filmstáb dolgozott a közel 50 napos forgatás során. A Stúdió összes műtermében forgattak, a 6-os műteremben pedig – ami a "Superstage” névre hallgat és Európa legnagyobb műterme - magát a Marsot alkották meg. 4000 tonna vörös homokkal töltötték fel a műtermet, homokvihart pedig óriási szélgépekkel szimuláltak. A Superstage 6000 m2 alapterületű, az építhető belmagassága pedig több, mint 20 méter. Ez nagyobb, mint a híres londoni Pinewood stúdió beltere, ahol a Star Wars utolsó részét, Az ébredő erőt forgatták. A Korda Stúdió műhelyeiben épült a híres Mars Rover jármű is.

A Kordában dolgozott a teljes színészgárda is, többek között Jessica Chastain, Matt Damon, Michael Pena és Kate Mara. Matt Damon itt dugdosta földbe a krumplit. A Korda Stúdió bejárati kapuja szerepet kapott a filmben is, mint a NASA bejárata. A film rendezője a legendás Ridley Scott (Szárnyas fejvadász, Alien), aki korábban már többször is forgatott Magyarországon, mint producer.

A stáb Budapesten a Bálnában, a Müpában és a Hungexpo területén is forgatott. A Bálna a NASA központ belsejét helyettesítette a filmben, a MÜPA kínai űrközpontként szerepelt, az eredetileg a kaliforniai Pasadenában található Sugárhajtási Laboratórium (Jet Propulsion Laboratory) pedig a Hungexpo épületében rendezkedett be. A Mentőexpedíciót szinte teljes egészében hazánkban forgatták, egyedül a marsi külső jelenetek egy részét vették fel a jordániai Wadi Rumban. Az új-zélandi forgatást is fontolgatta a produkció, de végül a 6-os műterem méretei miatt döntöttek Magyarország mellett.