A kérdés:
Egy 1905-ben íródott Thomas Mann-novella megfilmesítésére készülök, max. 10-12 perces kisjátékfilm formájában. Mik a jogi feltételei a megfilmesítésnek, kell-e valamelyik utóddal kapcsolatba lépnem a megfilmesítés ügyében?

A válasz:
Thomas Mann 1955-ben hunyt el, ezért a halálát követő évtől számított 70 évig művei nem használhatók fel szabadon, ezt az időszakot nemcsak a magyar, hanem a német szerzői jog is így szabályozza. A megfilmesítés mindig egyedi engedélyhez és díjfizetéshez kötött, közös jogkezelés útján nem gyakorolható, ezért a jogutód megkeresése szükséges. Ebben Magyarországon az Artisjus illetve irodalmi ügynökségek tudnak segíteni.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk.