Novák Emil, vezetőségi tag rövid köszöntője után, melyben külön üdvözölte a sajtó képviselőit és a szép számban megjelent hallgatókat, rögtön átadta a szót Kende János elnöknek, aki az idei játékfilmes zsűri munkájában is részt vesz. A közvetlen légkörű sajtótájékoztatón tiszteletét tette továbbá minden szakirány vezetője is.

Novák rövid tájékoztatójában elmondta, hogy a két éve működő Stáb Iskolában jelenleg nyolc szakirányon (rendezőasszisztens, segédoperatőr, kameraman, digitális utómunka, világosító, díszletépítő-berendező-kellékes, díszletfestő-díszletasszisztens, videotechnikus) az OPAKFI-val karöltve indítják el képzéseiket.

A képzésben egyesítik 50 éves oktatási tapasztalatukat a 21. század gyártási eszközeivel és szemléletével – mondta Novák. A hallgatóknak biztosítják a legújabb technikai eszközöket - a videotechnikusok például HD kamerákon tanulnak -, így a képzés maximálisan „up-to-date”. A korszerű technika viszont nem olcsó, ezért a képzések fizetősek.

A Stáb iskola kitűzött célja, hogy olyan szakipari gárdát neveljen, amelyek nemzetközi produkciókban is képesek jól teljesíteni, illetve külföldön is el tudnak helyezkedni szakmájukban. Ezt szolgálja az idei évtől induló angol nyelvtanfolyam is, mely megismerteti a leendő gárdát a szakzsargonnal. A szakirányok teljesen a piac igényeinek megfelelően indulnak, így az is előfordulhat, hogy nem indul el minden szakirány minden évben.

Novák arra is kitért, hogy az oktatás igazodni kíván a felsőoktatás átalakulásához, ennek jegyében jövőre emelt szintű képzések beindítását is tervezik, illetve átjárhatóságot teremtenek a Stábiskola és a Filmművészeti Egyetem között.

Idén első alkalommal a HSC tanfolyamon résztvevők közös játékfilmmel jelentkeznek, Imádok élni (SMS, MMS) címen, melyet előreláthatólag tavasszal forgatnak majd.

Bővebb információ a képzésekkel kapcsoltban: www.stabiskola.hu