Filmhu: Miről szeretnél filmet készíteni?

Szőcs Petra: A filmtervünk diakonisszákról szól, akik létrehoznak egy robotot, hogy segítse a munkájukat. A film ennek a teremtménynek az életét meséli el.

Filmhu: Mióta foglalkoztat ez a téma?

Sz.P.: A diakonisszák világa gyermekkorom óta foglalkoztat. Nagyanyám nővére diakonissza volt. A férfias, zömök, tiszta tekintetű nőt csak fotókról ismerem, és annyit tudok róla, hogy egész életében mások szolgálatában állt. Az ő figurája inspirálta Gemma nővért, a film főhősét.

gemma2400

 

Filmhu: Milyen műfajban gondolkodsz, milyen vizuális világot képzelsz el?

Sz.P.: A diakonisszák életét a szerénység, a fegyelem és az alázatos munka határozza meg. Az elképzelt film formanyelve is ilyen lesz: a nővérek mindennapjait és az ismétlődő rituálékat egyszerű, szikár és minimalista stílussal fogjuk bemutatni. Így próbáljuk majd megragadni a gépies alázat lényegét. A Gemma nővérben a fantasztikus film és a spirituális film találkozik: afféle református steampunkról van szó.

Filmhu: Mi inspirál ennek a történetnek a megfilmesítésére?

Sz.P.: Szerintem ezzel a történettel újszerűen lehet beszélni a hitről, az alázatról vagy éppen teremtő és teremtmény viszonyáról. Vagy a járványról.

Filmhu: Milyen lehetőséget látsz az Inkubátor programban?  

Sz.P.: A filmtervünk egyetlen helyszínen játszódik, ezért kevés pénzből is megvalósítható. Számomra nagyon vonzó az Inkubátor Programban, hogy teret adnak a kísérletezésre, és a filmet hamar le lehet forgatni. Fassbinder az én koromban már 30 filmet leforgatott.

szocspetra600

Szőcs Petra

Filmhu: Hogyan készülsz fel a pitch fórumra?

Sz.P.: Jelenleg Stuttgartban lakom, itt szeretnénk a filmhez vizuális anyagot forgatni. Már felvettük az itteni diakonisszarenddel a kapcsolatot, úgy tűnik, adnak ruhát. A táj éppen olyan, mint amilyet a Gemmához elképzeltünk, és ha kis szerencsénk van, a köd is leszáll valamikor egy héten belül. A Filmművészeti Egyetemen a diplomamunkánkat kellett pitchelnünk, a vizuális anyagom akkor diafilmekből állt.

Filmhu: Korábbi filmes tapasztalataid, hogyan kapcsolódnak ehhez a tervedhez?

Sz.P.: A mindenes, az első filmem, amelyet vállalok, egy balettintézetben játszódik.  A zárt női közösség, az uniformis, a napi rutin ott is meghatározta a film ritmusát, vizuális koncepcióját.

Filmhu: Kikkel, milyen csapattal jelentkeztetek az Inkubátor Programra?

Sz.P.: A látványtervező Pater Sparrow lesz, a forgatókönyvíró Nagy V. Gergő.

gemma3400