A kecskeméti animációs film Magyarország egyik legjelentősebb animációs alkotóműhelyét, a Kecskemétfilmet állítja középpontba. A 70-es évek végén, a Pannónia Filmstúdió vidéki leányvállalataként indult stúdió munkáin itthon generációk nőttek fel, külföldön díjnyertes animációs filmek társalkotóiként lettek ismertek és keresettek. Varga Zoltán filmtörténész nem titkolt célja volt a könyvvel, hogy az eddig csak itt-ott, sok különálló anyagban fellelhető stúdiótörténet végre egy koherens, napjainkig terjedő formában is elérhetővé váljon.

 

Kecskeméten él tovább a Pannónia szelleme

Varga Zoltán új könyvével nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hiánytalanul áttekinteni a kecskeméti animációs film majdnem öt évtizedes történetét, különös tekintettel a stúdió gazdag filmtermésének elemzésére és rendszerezésére. A Könyvhéten megjelenő kötet bemutatóján animációs történeti érdekességekben is bővelkedő beszélgetés zajlott a szerző, Mikulás Ferenc stúdióvezető, Jankovics Marcell és Ulrich Gábor animációs rendezők részvételével.

Az alaposan felépített, átfogó stúdiótörténet a rendszerváltás után Kecskemétfilmként önállósodott műhely fontos munkatársait, köztük Mikulás Ferenc stúdióvezetőt is megszólaltatja. Mindezt a könyv legjelentősebb részét kitevő, kronologikus sorrendben haladó filmelemzések követik, amelyek nemcsak a műhelyen belül készült többszáz sorozat epizód, egyedi kisfilm és egész estés alkotás részletes értékelését és elhelyezését jelentik a magyar animációs kánonban, hanem keletkezésükről és fogadtatásukról is részletesen beszámolnak.

A kecskeméti animációs film tehát nemcsak a rajzfilmek rajongói, hanem a magyar filmtörténet iránt általánosságban érdeklődők számára is értékes, információban bővelkedő olvasmány. Az alábbiakban a könyv előszava olvasható, melyet Szoboszlay Péter írt:

Varga Zoltán: A kecskeméti animációs film (Szoboszlay Péter előszava) by filmhu on Scribd

Varga Zoltán: A kecskeméti animációs film

Kiadó: MMA Kiadó
Kiadás éve: 2019
Kapható: A kiadó honlapján