A Terápia az előző magyar gyártású HBO sorozathoz, a Társas játékhoz hasonlóan feldolgozás, ráadásul az eredeti változat is egy közvetítőn keresztül jutott el Magyarországra. Az izraeli Be Tipul című sorozatot előbb az amerikai HBO formálta a saját képére, In Treatment címmel, és azután jelentek csak meg az európai verziók is, most pedig elindul a magyar változat is.

A Terápiát minden hétköznap este láthatjuk majd, negyven részen keresztül. Mivel a főhős egy pszichológus, adja magát a szerkezet, a páciensek kezelésük heti ritmusában váltják egymást a huszonegynéhány perces epizódokban. A felépítés, de persze már magában a téma is sejteti, hogy ez a sorozat nem a nagyszabású díszletekről vagy akciódús jelenetekről van szó, inkább a színházi környezethez állunk közel, kis kamaradarabokat látunk, amelyekben a színészi munkán van a hangsúly. 


Terápia hétfőn - Laura

Első hallásra a tévézéstől kicsit idegenül hat ez a műfaj, és tényleg teljesen különbözik még azoktól a sorozatoktól is, amelyek középpontjában egy terápiás csoport áll, de ahogy az amerikai változat is sikeres lett, úgy nincs okunk kételkedni abban, hogy a hazai fejlesztés működni fog. Ráadásul itthon kivételesnek számító filmes szakmai háttérrel készült a produkció, a nagy gonddal kiválasztott színészgárda pedig csak fokozhatja kíváncsiságunkat, arról nem is beszélve, hogy bár formabontó a sorozat, nem állnak távol tőle a zsánerelemek. Ami inkább kockázatot jelenthet, az maga a központi téma, hiszen Magyarországon nem annyira általános és elfogadott a pszichoterápiás kezelés. Sok múlik tehát a színészeken, akik leginkább csak ülnek, mégis minden tudásukat be kell vetniük, hogy a minimalista szerkezetű epizódok végig izgalmasak maradjanak - de a nekünk levetített első öt rész alapján, megoldják a feladatot. A nagy gonddal készített forgatókönyv nekik is, és nekünk is a hasznunkra válik, és végre a magyar televíziózás ritka vendége, a rendesen megírt párbeszéd is minden este kopogtat majd. (A vezető forgatókönyvíró Tasnádi István volt, a csapatban pedig Gigor Attila, Szekér András, Kovács Kriszta és Baráthy György dolgozott még.)

Amerikában a pszichológust Gabriel Byrne alakította, itt Dargay Andrást Mácsai Pál játssza. Hozzá jönnek sorban a páciensek, egy labilis fiatal nő (Marozsán Erika), egy tinédzser tornászlány (Sztarenki Dóra), egy kemény üzletember (Nagy Ervin) és egy pár (Szamosi Zsóifa és Nagy Zsolt). Ez eddig csak négy nap, az ötödiken maga Dargay jár terápiára, az ő pszichológusát Csákányi Eszter alakítja. Mácsai Pál sem csupán kérdez tehát, szenved ő is rendesen, kapcsolata feleségével (Für Anikó) már nem olyan, mint régen. 


Terápia kedden - Máté


Aki látta az amerikai változatot, annak nem lesz sok újdonság a történetvezetésben, gyakorlatilag pontról pontra ugyanaz a két műsor. Apró változtatások azért vannak, ahogy például a korábban magyarított Társas játékban a virágboltból bicikliműhely lett, itt Nagy Ervin üzletember karaktere változott. Az eredetiben egy balszerencsés végkimenetelű bevetés után álló vadászpilóta érkezik a kezelésre, ami itthon elég hiteltelen lett volna, így lett belőle nagyképű, sikeres gyógyszergyáros.

Az apró eltérések kiszúrása mellett persze más miatt is érdemes nézni a Terápiát. Az amerikai változat nyomasztó légköre itt is körbevesz, de nem ébreszt annyira kellemetlen érzéseket a nézőben. Szó sincs arról, hogy ne lenne meg a mélység, megjelenik a karakterek vívódása, ahogy környezetükkel, társukkal, családjukkal és leginkább önmagukkal küzdenek, az itthoni változatban viszont talán kicsit több a könnyedség és valamennyi humort is igyekeznek benne közvetíteni. Ez azért is jó, mert látványában és témáját is tekintve a Terápia egészen új lesz a magyar tévénézők számára, jut majd nekik elég kihívás. 


Terápia szerdán - Zsófi

A Terápia a jelenkori magyar televíziózás legnagyobb vállalkozása, és egyben nagy reménysége is. Olyan hazai sorozat készülhet, amelyet a kritika és a közönség egyaránt elismerhet, és ha így lesz, az további fontos produkciók előtt nyithatja meg a kapukat.