Filmhu: Mit vársz a fesztiváltól?

Pálfi György: Öt éve a Nem vagyok a barátod című filmemet már egyszer beválogatták Karlovy Varyba, és akkor is nagyon örültem neki. Nem csak azért, mert A-kategóriás fesztivál, de régi, fontos, tradíciókkal rendelkező esemény. Úgy gondolom, hogy a Szabadesésnek és a hasonló kísérleti alkotásoknak azért is tesz jót egy ilyen kaliberű szereplés, mert a fesztivál rájuk irányítja a figyelmet, és így talán még több emberhez jutnak el.

Filmhu: Hol voltál és mit csináltál, amikor kiderült, hogy bejutott a Szabadesés a Karlovy Varyba?

P. Gy.: A hivatalos értesítés emailen jött, így gondolom, otthon voltam. De pár héttel előtte már kaptam egy levelet a fesztivál művészeti vezetőjétől, Karel Och-tól, amiben azt írta, hogy mennyire tetszett neki a a filmünk, így nem ért váratlanul, hogy bejutott Szabadesés.

szabadeses2 600

Filmhu: Kinek mondtad el először a hírt?

P. Gy.: A feleségemnek, Ruttkay Zsófia forgatókönyvírónak, és Pusztai Ferenc producernek. Mivel még két hétig embargós volt a hír, addig csak Pohárnok Gergely operatőrt és Lemhényi Réka vágót avattuk be.

Filmhu: Készülsz valahogyan a fesztiválrészvételre?

P. Gy.: A lányok már nagyon készülnek: szervezik a fodrászt és ruhákat keresnek. Én leginkább a sajtótájékoztatóra próbálok koncentrálni, ahol angolul kell majd beszélnem, és szeretném a legpontosabban, röviden, de hatásosan bemutatni a film hátterét és szándékát.

Filmhu: Kiket viszel magaddal a fesztiválra?

P. Gy.: Többek között az is jó Karlovy Varyban, hogy közel van, így sok ember el tud majd jönni a stábból. Rajtam kívül Ruttkay Zsófia forgatókönyvíró, Pusztai Ferenc producer, Pohárnok Gergő operatőr és Lemhényi Réka vágó biztosan ott lesz. Sajnos Molnár Piroska, aki a film egyik kulcsfiguráját alakítja, nem ér rá, de a színészek közül Hegedűs D. Géza, Gera Marina, Hörich Nóra és Gosztonyi Csaba talán el tud kísérni bennünket. Bár mindenki profi volt a stábban, a szerény költségvetés miatt a Szabadesés esetében mégis csak közösségi filmkészítésről beszélhetünk, sokan tettek nekünk szívességet, ezért szeretnénk, ha minél több stábtag velünk tudna utazni. Hatalmas élmény részt venni egy A-kategóriás fesztiválon, ezért ha máshogy nem tudunk, igyekszünk élménnyel fizetni.

szabadeses5 600

Filmhu: Szerinted mi volt az, amivel kitűnt a Szabadesés a sok nevezett alkotás közül?

P. Gy.: A Nem vagyok a barátod szereplése miatt már volt kapcsolatom a fesztivállal, talán ez is segített. Én általában minőségi, nemzetközi szintű filmeket próbálok készíteni, de mindegyik egy kicsit furcsa, kísérletező alkotás. A Szabadesésben sok kisfilmet rejtettünk el egy nagyjátékfilmben, és nagyon örültem, hogy kíváncsiak egy ilyen, nem szabványos alkotásra is. Sőt, talán pont ezzel a furcsaságával tűnt ki a tömegből.

szabadeses6
Pálfi György és Ruttkay Zsófia a forgatáson (fotó: Valuska Gábor) - Olvasd el forgatási ripotunkat!

Filmhu: Van olyan Karlovy Varyba beválogatott film, amit különösen meg szeretnél nézni?

P. Gy.: Szeretem megnézni a versenytársak munkáit, de most csak három napra megyünk a fesztiválra, és nagyon sok reprezentatív kötelességünk lesz ezalatt. Természetesen nagyon kíváncsi vagyok Zomborácz Virág és Reisz Gábor filmjeire, remélem, azokra majd jut időm.

Filmhu: Nyolc éve forgattad az utolsó nagy filmedet, a Taxidermiát. A Nem vagyok a barátod kis költségvetésű film volt, a Final Cut, amelyhez nem is készítettetek felvételeket, pedig a stábtagok lelkesedésével jöhetett létre. A Szabadesés elkészítésére egy dél-koreai fesztivál kért fel, és a költségvetés nagy részét ők állták, a bemutatóra is ott került sor. Mit éreztél, amikor bejutott a film Karlovy Varyba?

P. Gy.: A Szabadesés (olvasd el forgatási riportunkat is!) nominális költsége körülbelül 150.000.000 forint lett volna, aminek csak egy részét állta a koreai fesztivál. Több magyar cég - a Vision Team felszereléssel, az OrigoFilmgroup műteremmel - szállt be a gyártásba, és a francia kapcsolatunktól (Sciapode) is kaptunk egy kis támogatást. Az, hogy a filmünk bekerült egy A-kategóriás fesztiválra, megerősített abban, hogy filmet csinálni jó dolog és érdemes.

szabadeses1 600

Filmhu: Van már új filmterved?

P. Gy.: Rengeteg tervem van. A Toldi forgatását még nem tudtuk elkezdeni, Rejtő Jenő Szőke ciklon című könyvéből készülő adaptációm egyelőre forgatókönyv-fejlesztési fázisban van a Filmalapnál, Nagy V. Gergővel pedig a Hang munkacímű forgatókönyvünket írjuk, amellyel részt veszünk a Torino Film Lab-en. Gondolkozom azon is, hogy pályázzak-e a Filmalaphoz egy műfaji film tervével, illetve van egy olyan ötletem, amelyet külföldi, nyugat-európai forrásokból készítenénk el.

Olvass még több cikket és interjút a fesztiválról!

szabadeses plakat 500