filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Kárpáti György Mór: Nyolc évvel ezelőtt, egy erdőben láttam egy alakot, akiről az ugrott be, hogy gyilkos, éppen a tetthelyről jön el. Ez az emlék előkerült, amikor kábé pont egy éve, a negyedéves vizsgafilmre készülve eldöntöttem, hogy forgassunk erdei helyszínen. Az emlék alapján, ami nem volt több, mint egy-két képkocka, elkezdtem tovább gondolkodni.

erdo_500_2

filmhu: Hogyan választottad ki a stábodat?

K.Gy.M.: A legtöbben már a korábbi filmjeimben is dolgoztak: az Éjfél című kisjátékfilmemben, és iskolai gyakorlatokban. Horváth Szabó Ági gyártásvezető-producer, Szlávik Juli jelmeztervező, Hartung Dávid operatőr, Duszka Peti vágó és a többiek. Nagyon szeretek velük dolgozni.

filmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

K.Gy.M.: Az MMKA egy korábbi kisjátékfilmes pályázatán nyert pénzből indultak el a kisjátékfilmjeink, de a beszálló gyártócégek segítsége nélkül nem tudtunk volna leforgatni a filmeket. Az én filmem gyártásába pénzzel szállt be a KMH Film, eszközzel a KraatsFilm és az Inforg Stúdió.

erd_5


filmhu: Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

K.Gy.M.: Most az ugrik be, hogy a Hármashatár-hegynél ülök az erdei úton, előttem a monitor, felvétel van, a képen megy a Géza, jön vele szembe a Zsófi és az Attila, és rendben van, ahogy a Géza utánuk néz. Ez is lett aztán a plakáton.

filmhu: Mi volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt?

K.Gy.M.: Külső helyszíneknél mindig az, amikor megy le a nap, egyre kevesebb a fény. A film elejénél lévő futásnál meg a helyszínelés-jelenetnél voltak olyan képek, inzertek, amiket nem tudtunk felvenni, mert besötétedett.

erd_500_4


filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

K.Gy.M.: Valami kék, Kilenc vágás, Kormányeltörésben, Porcukor, Tiszta kézzel - elsőre ezek jutnak eszembe, de mindent meg fogok nézni. A Köszönöm, jól-t már korábban láttam egy fesztiválon, azt jó lesz mégegyszer látni. A Külalak-ból csak nyersvágottat láttam néhány hónapja, és nagyon érdekel, hogy milyen a végleges verzió. A Nekem lőttek-ből is láttam az iskolában részletet, és az jó vicces volt.

filmhu: Milyen díjra érzed esélyesnek a filmedet?

K.Gy.M.: Ha díjat kapnánk, örülnék neki. Ha nem kapnánk, nem lenne baj. Inkább nem gondolkodom erről.

erdo_500_3

{extrainfo}
filmhu: Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?

K.Gy.M.: Keveset beszélnek a filmben, alig néhány szót, ezért nem tudok bonmot-t kiemelni. De hogy mondjak valamit: a számháború-jelenetnél, amikor az ellenség leolvassa a srácot, azt én kiabáltam be.

filmhu: Legtöbbször felvett jelenet?

K.Gy.M.: Talán az utolsó előtti jelenet. Nagyon kevés időnk volt, néhány dolgot a forgatás napján átírtam benne, nem volt időnk próbálni, ezért menet közben kellett az egészet kikalapálni, sokszor fel kellett venni.

filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

K.Gy.M.: A Berlinalén volt már a film, ott mutattuk be, és az egy nagyon jó hét volt.


filmhu: Hány néző tenne téged boldoggá?

K.Gy.M.: Örülnék, ha még sokan megnéznék a filmet. És ha többször tudnánk a szemlén kívül is vetíteni a kisjátékfilmeket.

filmhu: Mi a legmeghatározóbb élményed a Magyar Filmszemlével kapcsolatban?

K.Gy.M.: Mindig a kisfilmes blokkok voltak.

Olvass bele a film forgatókönyvébe!

Erdő forgatókönyv részlet