A magyar válogatásban a múlt héten debütáló Szürke senkik rendezőjének, Kovács István történelmi dokumentumfilmjét, az Asszonyok lázadását vetítik. A Magyar Média Mecenatúra programban készült film hivatalos leírása így szól: “A délszláv háborúban egy kis falu vált az ellenállás jelképévé: Oromhegyes. A helyi asszonyok úgy döntöttek, hogy nem engedik a férjeiket a háborúba. Ellenállást szerveztek a helyi Zitzer klubban, így a Vajdaságból senkit sem vittek el a tartományon kívül katonának. Egy olyan különös közösség jött itt létre, ami a józanságával és humorával győzte le az akkori szerb vezetést.” Az idén megjelent film után jóval visszaugrunk az időben: Cserépy László 1943-as Aranypáva című filmjét vetítik karácsony előtti estén, főszereplői Páger Antal és Sulyok Mária. 

Aranypáva

A Reszkessetek betörők franchise évek óta töretlenül áll a december 24-ei filmdömping csúcsán, bár néha letaszítja a trónról Richard Curtis Igazából szerelme (amit érthetetlen módon, idén sehol nem vetítenek). Szenteste 20:00-kor először csak a családi házban, 25-én este pedig már egy new yorki hotelben kell feltalálnia magát a banditák ellen, a sorozat második részében. Egy érdekesség azoknak, akiknek eddig elkerülte volna a figyelmét: a frissen megválasztott amerikai elnökjelölt, Donald Trump is tiszteletét teszi a new yorki epizód egyik jelenetében.

Szinte kötelező jelleggel kerül műsorra az Oscar-díjas Shrek is, ami a 2000-es évek egyik legsikeresebb és legviccesebb animációs filmjeként vonult be a köztudatba. Tökéletes paródiája mindennek, amire a jól ismert, dalra fakadó, giccsben elmerülő Disney univerzum épít, miközben megható és látványos, a rengeteg apró gegnek köszönhetően pedig bármennyiszer újranézhető. Szintén 24-én este vetítik először Roger Mitchell Sztárom a párom című romkomját is. Az Igazából szerelem népszerűségével veteksző alkotást december 24. és 28. között összesen hatszor(!) vetítik a tévében, van, hogy egy nap kétszer, két különböző csatornán szeret bele a szerencsétlen könyvesboltos (Hugh Grant) a hollywoodi sztárba (Julia Roberts). Népszerűségének számos oka van: modern kori, kifordított tündérmese, angol humor, csodaszép főszereplők, és a filmtörténet legviccesebb lakótársa Spike (Rhys Ifans), akinek minden megmozdulása aranyat ér.

Sztárom a párom

 December 25-én egyel klasszikusabb vonalon folytatható a mozimaraton: Jane Austen Értelem és érzelem című regényének legjobban sikerült adaptációjában a Dashwood lányokat Kate Winslet és Emma Thompson alakítják, rendezője az Oscar-díjas Ang Lee. Angliából Amerikába visz James Ivory Mr. és Mrs. Bridge című klasszikusa, amely a 30-as években mutat be egy látszólag tökéletesen működő, az életét erkölcsösen élő családot, ahol az apa nem csak a gyermekeit neveli egyre erősebb szigorral, hanem a nyomás alatt egyre inkább összeomló feleségét is. A főszerepben Paul Newman és Joanne Woodward, Hollywood egyik legszebb párosa látható. Végül Amerikából a Török birodalomba kalauzol David Lean, 6 Oscar-díjjal jutalmazott Arábiai Lawrence című filmjében. A legendás Peter O’Toole alakítja a T.E. Lawrence-t, a Brit Hadsereg hadnagyát, akit az első világháborúban megbízást kap a Török Birodalom területén. Máig lebilincselő, rekord hosszúságú 187 perces alkotás, a főhős mellett olyan színészek láthatóak, mint Anthony Quinn, Alex Guiness és Omar Sharif.

Arábiai Lawrence

Asszonyok lázadása (r. Kovács István) / December 19. Duna televízió, 23:10

Aranypáva (r. Cserépy László) / December 23., Duna World 11:25 / December 24. 02:35

Reszkessetek, betörők! (r. Chris Columbus) / December 24., RTL Klub 20:30 / December 25. 11:05

Reszkessetek, betörők! 2. (r. Chris Columbus) / December 25. RTL Klub 20:50 / December 26. 11:10)

Shrek (r. Andrew Adamson, Vicky Jenson) / December 24. TV2, 19:15

Sztárom a párom (r. Roger Mitchell) / December 24. Viasat 3, 18:40 / Dec. 25. Viasat 12:20, ATV 19:15 

Értelem és érzelem (r. Ang Lee) / December 25. Duna televízió 21:55 

Mr. és Mrs. Bridge (r. James Ivory) / December 26. Duna televízió 00:15

Arábiai Lawrence (r. David Lean) / December 25. M3, 19:30