Június 30-án kezdődik az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában 11 alkotás méretteti meg magát. A megszokott 12 versenyfilm helyett idén azért csak 11 szerepel a programban, mert Kína néhány napja visszahívta összes filmjét a szemléről. A prágai sajtó szerint ez a megromlott cseh-kínai diplomáciai viszony következménye.     

A versenyprogram filmjeit nemzetközi zsűri fogja elbírálni, az ünnepélyes díjkiosztót július 8-án este tartják. A fő versenyprogram győztesének a Kristályglóbuszon kívül pénzjutalom is jár. Krystof Mucha fesztiváligazgató szerdán megerősítette, hogy a rendezvényen a korábbi hírekkel ellentétben mégis részt vesz Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke. A neves cseh színészt, aki évtizedek óta a karlsbadi fesztivál legfőbb arca, az utóbbi hetekben súlyos vírusos megbetegedéssel egy prágai kórházban ápolták.     

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválnak idén is több sztárvendége lesz. Már a hét elején megérkezett a fürdővárosba az Oscar-díjas Russell Crowe ausztrál színész, valamint Ewan McGregor Golden Globe-díjas skót színész, rendező és producer. A fesztiválra várják többek között Alicia Vikander svéd és Robin Wright amerikai színésznőt is. Fesztiválelnöki díjat kap Daniela Kolárová cseh színésznő.   

Las chicas están bien / The Girls Are Alright (Rendező: Itsaso Arana) – versenyprogram 

Tavaly a fesztiválon 453 vetítést tartottak, amelyekre több mint 121 ezer néző váltott belépőt. Idén mozitermet rendeztek be a patinás felújított Császárfürdőben is, amely a város egyik kiemelkedő építészeti műemléke. Amennyiben beválik, a következő években már rendes fesztiválhelyszínként fog működni. Számos filmnek Karlovy Vary-ban lesz a világpremierje vagy az európai bemutatója.     

A korábbi évekhez képest idén megnőtt a kísérő rendezvények, elsősorban a koncertek száma. Már a pénteki nyitónapon a Thermal szálló előtt koncertezik a Morcheeba. Az ünnepélyes megnyitó után pedig Russell Crowe és zenekara, az Indoor Garden Party lép fel.     

Míg az elmúlt években a nemzetközi filmfesztivál költségvetése 130-150 millió korona (2,08-2,4 milliárd forint) között mozgott, az idén ez az összeg 190 millió koronára (3,04 milliárd forint) emelkedett.  

Forrás: MTI
Címlapkép: Alicia Vikander Cannes-ban a Firebrand című film vörösszőnyegén