Herendi Gábor közönségkedvenc filmvígjáték sorozata hamarosan trilógiává bővül a Valami Amerika jövő februárban esedékes harmadik részével, így hétfő este itt a tökéletes alkalom, hogy felelevenítsük, vagy épp bepótoljuk a nyitó darabot. Szabó Győző, Pindroch Csaba és a Hujber Ferenc három balszerencsés testvért alakítanak a filmben, akiket a magát amerikai milliomosnak kiadó szélhámos bolondít, Szervét Tibor megformálásában. Kedden ebéd után Gaál Albert rendező mesél el hat férfias történetet Férfiak mesélik című filmjében, első rangú szereposztás (többek között Kállai Ferenc, Sinkovits Imre, Major Tamás) mellett. Kálvin János és Szervét Mihály barátságsága és későbbi szembenállássá a témája Ádám Ottó Csillag a máglyán című történelmi drámájának, amelyben a reformáció vezéralakját Sztankay István, egykori barátját pedig Huszti Péter játssza.

Herendi Gábor: Valami Amerika

Szerda hajnalban beáll a Szélcsend. Sas Tamás drámájában három lány (Kováts Adél, Pálmai Anna, Kovács Patrícia) indul balatoni vitorlázásra, ám a napozás és a pezsgőzés közben egyre több régi sérelem kerül felszínre köztük, közben pedig tragédia készülődik. Reggel Kabos László jutalomjátéka, a Veréb is madár várja a korán kelőket. Kabos ikertestvéreket alakít, akik közül az egyik Amerikába szökött, ahol meggazdagodott, a másik pedig itthon maradt és nem vitte sokra. A külföldről hazatérő fivér elszereti testvére feleségét, a másik pedig azzal viszonozza, hogy ellopja az útlevelét, hogy eladhassa egyik találmányát.

Sas Tamás: Szélcsend

A csütörtök a könnyen jött, könnyen ment típusú pénzcsinálás jegyében telik. Hajnalban Török Ferenc Overnight című rendezését csíphetjük el, amely a világ legkockázatosabb szerencsejátékáról, a tőzsdézésről szól. Péter, a sztárbróker (Bodó Viktor) fel is tett rá mindent, így most jó nagyot bukhat: legnagyobb ügyfele ki akarja vinni külföldre befektetését, pedig fix hozamot ígért rá. Péter tudja, hogy valójában nincs fedezet mögötte, a brókernek így egyetlen napja marad, hogy összeszedje a pénzt. Délután Európa külön bejáratú Las Vegasába ruccanhatunk ki Fischer Gábor Montecarlo! c. vígjátékával. Makkosi (Mucsi Zoltán) tanárember, aki a tönk szélén lévő iskolája akarja megmenteni az anyagi csődtől. Mivel rájön, hogy ért jól a lapok számlálásához, úgy dönt, hogy Monte Carlo-i kaszinóban fog bankot robbantani.

Török Ferenc: Overnight

Pénteken irodalmi klasszikusok adaptációi kerülnek adásba: Szerb Antal egy intellektuális nőcsábászról szóló novellájából Révész György forgatott filmet Egy filozopter szerelmei címen, Kosztolányi Dezső Édes Annáját pedig Fábri Zoltán rendezésében, Tőröcsik Mari felejthetetlen alakításával láthatjuk. Szombaton az 1956-os forradalom utóhatásairól láthatunk filmet Szilágyi Andortól. A Mansfeld címszereplője, a 17 éves Mansfeld Péter (Fancsikai Péter) 56-os emlékeitől felbátorodva bontja a rendet barátai és idősebb haverjuk, Blaski József (Pindroch Csaba) oldalán. De a kisebb kihágások és gyermeki csínyek komoly balhéba csapnak át, amikor elrabolnak egy rendőrőrmestert. A fiatalok az ügy miatt vizsgálati fogságba kerülnek, ám Mansfeld menteni akarja barátait, így mindent magára vállal. Vasárnap egy figyelemreméltó, magyar-svájci koprodukcióban készült dokumentumfilm, A Mutter-Anya tárja fel egy asszony hányatatott életét, amely egy dél-magyarországi falúból az auschwitzi haláltáboron keresztül, az 1956-os forradalomtól hevült Budapesten át, egészen Svájcig vezet.

Hétfő

Valami Amerika (r.: Herendi Gábor) Filmcafé, 21:00

Kedd

Férfiak mesélik (r.: Gaál Albert) M3, 14:15

Csillag a máglyán (r.: Ádám Ottó) Duna World, 21:40

Szerda

Szélcsend (r.: Sas Tamás) TV2, 02:40

A veréb is madár (r.: Hintsch György) Mozi+, 09:35

Csütörtök

Overnight (r.: Török Ferenc) TV2, 02:50

Montecarlo! (r.: Fischer Gábor) Filmcafe, 14:25

Péntek

Édes Anna (r.: Fábri Zoltán) M5, 21:15

Egy filozopter szerelmei (r.: Révész György) M3, 22:10

Szombat

Mansfeld (r.: Szilágyi Andor) Duna, 19:35

Vasárnap

Mutter – Anya (r.: Gimes Miklós) Duna, 21:40

 Borítókép: Mansfeld