A Szokásjog című kisjátékfilm témáját illetően illeszkedik a rendező, Füzes Dániel eddigi munkái közé, aki már előző rövidfilmjeiben (Retorzió, Piszkos munka, Utolsó esély, Ádám fullad) is boncolgatta a dühkezelés, felelősségvállalás és felnőtté válás témáit. A rendező elmondása szerint: ,,Az emberek az életben nagyon sok mindentől félnek, kevés lelki önvizsgálatot végeznek. Elfordulnak az érzéseiktől és céljaiktól és ez nagyon nagy frusztrációt és stresszt okoz. Erre a válasz az szokott lenni, hogy valami segítségével ezt a feszültséget megpróbálják levezetni, illetve pontosabban elfojtani. Vannak akik alkohol vagy drog problémákkal küzdenek, egyesek túlhajtják magukat munkájuk terén, mások nem csinálnak semmit, és én a Szokásjog történetén keresztül speciel azt vizsgálom, hogy mi van egy olyan emberrel aki a személyes válságát agresszivitásban vezeti le. Egy közegben, ahol nincs mit veszíteni, ahol a testvéri összetartozás a legfontosabb, ott könnyű olyan helyzeteket teremteni ahol "jogos önvédelem" címszóval lehet pusztítani és ön-pusztítani. “

Benedek, fiatal huszonéves, a meccsnapokért és hűséges, azonban nem éppen filozofikus jellemükről híres szurkoló bajtársaiért él. Nincs munkája, édesanyjával, Kingával lakik Budapest egyik külvárosi kerületében, jobb napokat is megélt otthonukban. Élete céltalan, frusztrált, dühöngő, sehová nem tart jelenleg. Pedig alapjában véve nincs képességei híján a srác. Vajon meghozza életre szóló döntését, hogy maga mögött hagyja eddigi életét és környezetét, hogy valami jobbat teremtsen magának a képességei kamatoztatásával? Vagy örökké ebben a mocsárban fog ragadni?

A film Budapesten fog forogni, május végén- június elején, 8 színésszel, összesen 25 fős stábbal, 8 teljes napon át, több mint 10 különböző helyszínen. A film stábjának bárki részese lehet, hiszen egy Indiegogo kampány keretében a közösségi finanszírozás eszközével élve is próbálják gyarapítani költségvetésüket, hogy a film a lehető legjobb minőségben és a legprofibb eszközök igénybe vételével készülhessen el. A film létrejötte ide kattinva támogatható. 

Borítókép forrása: a Szokásjog Indiegogo oldala