A Mythberg Films több mint húsz éve a magyar filmgyártás aktív résztvevője: 2000 óta készítenek saját fejlesztésű televíziós és mozifilmeket, komoly tapasztalattal rendelkeznek a nemzetközi koprodukciók területén is. A cég két meghatározó vezetője Schmidt Judit line producer/ügyvezető és Berger József producer.

A csapat tagjai dr. Endrényi Krisztina producer és szerzői jogi ügyvéd, aki a cégnél produceri, jogi és üzleti feladatokat lát el és Lipák Erzsébet, a cég könyvelője. Hozzájuk csatlakozott 2018-ban Szandtner Júlia produkciós koordinátor, és ő volt a MEDIA pályázatok projektfelelőse is. A támogatást többek közt készülő játékfilmjeik forgatókönyvének fejlesztésére és castingjára is fordítják.

Berger József a cég sikereiről mesélt. A Mythberg Films működése során Magyarország egyik megbízható produceri cégévé, filmgyártójává vált, melyet nem csupán a sikeresen lezárt produkciók, hanem az évek során elnyert díjak is mutatnak: számos A kategóriás és egyéb fesztiválszereplés (Berlin, Velence, Toronto, Locarno, London, Varsó, Moszkva, Kairó, Mar del Plata, Edinburgh, Palm Springs stb.) mellett olyan eredményeket is magukénak tudhatnak, mint az Európai Filmakadémia jelölése legjobb rendező és legjobb operatőr kategóriában, a velencei zsűri különdíja, a velencei legjobb férfi főszereplő (Vincent Gallo az Ölésre ítélve c. filmben) vagy akár a biarritzi televíziós fesztivál fődíja és sok más egyéb díj és elismerés.

Moodkép az Utas és holdvilághoz (fotó: Mythberg Films)

A 2020-as csomagterv-pályázati kiírásban három fejlesztés alatt álló nagyjátékfilmjük és egy animációs kisjátékfilmjük kapott támogatást. Szerb Antal Utas és holdvilág című regényét magyar–olasz– német koprodukcióban Szász János dolgozza fel. „Jelenleg is zajlanak a szereplőválogatások, reményeink szerint hamarosan folytatódhatnak a külföldi terepszemlék is. Sajnos a vírus okozta helyzet jelentősen lelassította az előkészületeket mind a három országban. Jelenleg nemzetközi forgalmazókkal folynak megbeszélések, és hamarosan megkezdjük a pályázataink benyújtását a partnerországokban, majd később természetesen az Eurimageshoz is.

Herendi Gábor Lifelike című filmje egy „high-concept” sci-fi és családi dráma lesz, amely magyar–belga–kanadai koprodukcióban készül. A film terveiről Endrényi Krisztina mesélt: „A film nyelve angol lesz, de egy nem meghatározott helyen játszódik, és a magyar forgalmazás mellett természetesen a nemzetközi piacra is gondolunk a fejlesztés során. Ehhez világszinten ismert szereplőket castingolunk. A támogatást ennek megfelelően részben a forgatókönyv továbbfejlesztésére fordítjuk, hogy a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő legyen, részben nemzetközi, elsősorban észak-amerikai castingra, de megkezdjük a film látványának a kialakítását is.

Moodkép a Lifelike c. filmhez (fotó: Mythberg Films)

A Tündér Lala lesz a Mythberg Films első egész estés animációja, melyet Szabó Magda ismert regénye alapján készítenek, a rendezője Gigor Attila, producerei Endrényi Krisztina, Berger József és Jancsó Anna. „Luxemburgi és német koprodukciós partnereink vannak, és szerencsére már világforgalmazónk is. Az elnyert támogatás¬ból véglegesítjük a karakter- és látványterveinket, bevonunk angol anyanyelvű forgatókönyvírót, aki az animációs forgatókönyv véglegesítésében segít majd nekünk, és elkezdjük előkészíteni a film story-boardját, amit reményeink szerint majd a Nemzeti Filmintézet (NFI) gyártási pályázatával véglegesíthetünk” – mondta Krisztina.

Az Albert Pataki Szandra, a fiatal, de máris sok elismerést szerzett rendező bábanimációs kisjátékfilmje, amely stop-motion animációs technikával fog készülni. A kapott támogatásból egyéb források bevonása mellett tervezik megvalósítani a kisfilmet. Jelenleg forgatókönyv-fejlesztési szakaszban van egy történelmi filmjük is a Filmintézetnél, és egy magyar–ír–kanadai koprodukció is fejlesztés alatt áll. Számos fiatal rendezővel folytatnak fejlesztési beszélgetéseket, ezekkel a projektekkel is pályázni terveznek.

A cikk elsőként a Kreatív Európa MEDIA 2020-as Kreatív Európa történetek című kiadványában jelent meg.
Címlap: Tündér Lala (fotó: Mythberg Films)