A Kreatív Európa 1992-ben hozott létre európai mozis hálózatot: a Europa Cinemast a kezdetek óta támogatja az Európai Bizottság, és mára 1216 mozi – és 3131 vászon – tagja annak a hálózatnak, amely tagjai fontosnak tartják az európai filmek bemutatását és népszerűsítését is. (Emellett Kelet-Európában, a Balkánon, Törökországban és Oroszországban is csatlakozott még 42 mozi a hálózathoz, partnerségben az Institut Français-val.) A művészmozik és a multiplexek számára is elérhető támogatás elsősorban nem projektalapú, hanem a működési költségek egy részének fedezésére jött létre a nem saját országukból származó, európai filmeket is rendszeresen játszó intézmények számára, de az Europa Cinemas folyamatosan támogat olyan rendezvényeket is, mint az Európai Artmozi Nap vagy az Európai Moziéjszaka.

Liszka Tamás / Fotó: Pozsonyi Janka

A Budapest Film Zrt. üzemelteti Magyarország legnagyobb arthouse mozihálózatát, összesen hat mozival és 22 vetítővászonnal, évente megközelítőleg 500 000 nézőt szolgálva. Olyan szervezetek vezető tagja, mint az Art-Mozi Egyesület és a Mozisok Országos Szövetsége. Artmozijai, amelyek tagjai az Europa Cinemas hálózatának, évente mintegy 750 különleges programnak, fesztiváloknak, filmnapoknak adnak otthont.

A Budapest Film ügyvezetője, Liszka Tamás beszélt a hálózat újításairól. „2020 júniusától a társaság bevezette a Budapest Kertmozi programját azzal, hogy öt új, állandó szabadtéri mozit hozott létre a város prominens parkjaiban és udvarain. 2020 áprilisának közepén, alig néhány héttel a mozik váratlan lezárása után a Budapest Film elindította meglepetés fejlesztését, a Távmozi platformot, egy pay-per-view élőközvetítés-alternatívát, amelyet a bezárás idején a tényleges mozikba töltöttek fel. Bár a Távmozi egy korai kísérleti projekt volt, az első két hónapban 15 000 jegyvásárlót vonzott be, köztük két élő online mozipremier nézőit.

Nagyon jó, hogy nincs meghatározva, pontosan mire kell elköltenünk a támogatást, mert így bárhol ki tudjuk pótolni a költségvetést, ahol úgy érezzük, valamire nem jutna elegendő forrás” – mondja Borsos Erika, a Budapest Film filmprogramozási vezetője. A cégnél az Europa Cinemas támogatásai nem a központi költségvetést pótolják ki – hiszen az öt mozi ennél jelentősen nagyobb anyagi ráfordítást igényel –, hanem kisebb fejlesztéseket, vásárlásokat finanszíroznak belőle, illetve többször rendeztek már a támogatásból európai filmes tematikus sorozatokat változatos témákban, egyes országok filmjeire vagy akár a gasztroturizmusra fókuszálva. Borsos beszámol arról is, hogy a Budapest Film szervezhette Magyarországon az első Európai Moziéjszakát, ahol az Ingmar Bergmanról szóló dokumentumfilmet, a Bergman 100-at vetítették, meghívott vendégekkel és nagy sikerrel. „Ez a támogatás nélkül nem tudott volna megvalósulni.

Bíró Tibor / Fotó: Cinefest / Orosz Péter

A budapesti művészmozik után az általunk üzemeltetettek voltak az első vidéki mozik, amelyek csatlakoztak az Europa Cinemas programhoz, már 2000. január 1-jétől” – mondja büszkén a több miskolci mozitermet is üzemeltető Cine-Mis vezetője, Bíró Tibor. „Részvételünk a programban azóta is folyamatos, minden évben teljesítjük az elvárásokat, és ezért rendszeres, évenkénti támogatásban részesülünk. A támogatást működési költségekre, az európai filmek népszerűsítésére fordítjuk. Ehhez kapcsolódó rendszeres programjaink a tematikus nemzeti filmsorozatok.” A jelentős magyar nemzetközi CineFest filmfesztivált is szervező Bíró Tibor ugyanakkor hozzáteszi: a fesztivál lebonyolítására már nem pályáznak a MEDIA-hoz, mert noha fontosak számukra az európai filmek, az erre fókuszáló szempontrendszer „erősen behatárolja a programösszeállítás művészi szabadságát”.

Az idei év azonban más volt, mint bármelyik eddigi, hiszen sok országhoz hasonlóan a magyar mozik is kötelezően zárva tartottak több mint három hónapon keresztül a koronavírus-járvány miatt. „Az idén beérkezett támogatást a járvány miatt sajnos nagy projektekre nem lehetett fordítani. Jelenleg a mozi fennmaradását igyekszünk biztosítani. Persze továbbra is vannak bemutatóink, de egyelőre nagyon alacsony nézőszámokkal” – mondja Majoros Dóra, a budapesti Cirko-Gejzír artmozi vezetője. Az Europa Cinemas a helyzetre tekintettel a 2019. évre vonatkozó támogatást több hónappal hamarabb folyósította a szokásosnál, valamint előre kifizette a jövőre esedékes, 2020-as támogatás 50%-át. „Ez azért fontos, mondhatni életmentő gesztus kis és nagy intézmények számára egyaránt, mert miközben a pandémia radikálisan csökkentette a mozik bevételeit, az intézmények működési költségei csak minimálisan mérséklődtek az elmúlt fél évben” – mondja Buglya Zsófia, az Uránia Nemzeti Filmszínház programigazgatója.

Europa Cinemas díjak / Fotó: Kreatív Európa MEDIA / Joana Linda

Mivel 100 napig zárva voltunk, részben a támogatásból fizettük a béreket, az árukészlet pótlását (hiszen sok minden lejárt a zárás közben). Az épületen karbantartási munkákat hajtottunk végre, míg zárva voltunk: erre is áldoztunk a támogatásból” – sorolja a szolnoki Tisza Mozi nemzetközi kapcsolatok koordinátora, Demeter Éva. A Cirko-Gejzír moziban a karantén végén fesztivált szerveztek, Vissza a moziba! címen. „Ez a helyzethez képest jó látogatottsággal ment, de azért ez is elmaradt a szokásostól” – mondja Majoros.

Ma Magyarországon kevés a lehetőség arra, hogy a mozik összehasonlítsák teljesítményeiket. Az, hogy hol tartunk a többiekhez képest, milyen jó kezdeményezéseket lehet tőlük átvenni, milyen hibákat kell elkerülni, ez mind csak abból tudható meg, ha van rálátásod a hazai és nemzetközi hálózatra is. Ezért tartjuk nagyon fontosnak részt venni minden kezdeményezésben, együttműködni a többiekkel, és gazdagítani a közösen szervezett programok sokszínűségét” – mondja Demeter Éva, aki azt is elárulja, miért tartják fontosnak az Europa Cinemas programjait. „A kiemelt programokon való részvétel megvalósítása mindig kihívás, és a sikeres megvalósítás egy szint meglépését is jelenti: erre is képesek vagyunk. És ezt látja a szervező, a többi mozi és nem utolsó sorban a mi közönségünk, a közösség, amelyben élünk. Sok elismerést kapunk ezekért a programokért, a nyitottságunkért és az innovatív törekvéseinkért.

A cikk elsőként a Kreatív Európa MEDIA történetek - Sikeres magyar projektek 2014-2020 című kiadványában jelent meg.

Címlapkép: Europa Cinemas díjátadó / Fotó: Kreatív Európa MEDIA /Joana Linda