A „Rezonáns Mozi. Érdeklődő elmék kulturális tere” egyike az Európai Bizottság pályázatán nyertes öt kiválasztott projektnek. Célja a mozi mint kulturális központ köré szerveződő programok létrehozása a következő négy közép- és kelet-európai filmszínház részvételével: Dom na kinoto, Szófia (Bulgária); Mestni Kino Ptuj (Slovenia); Urania mozi, Eszék (Horvátország) és a szolnoki TISZApART mozi. Az elnyert európai támogatás a négy kulturális helyszín esetében 473 000 euró, a segítségével megvalósuló programok célját Demeter Éva foglalta össze.

Célunk, hogy megmutassuk, milyen sokszínű egy artmozi; hogy bevonzzuk a fiatal közönséget, hogy népszerűsítsük az európai filmet, érdekes, izgalmas, vonzó partnerprogramokkal egészítsük ki a mozi kínálatát, és innovatív technológiák bevonásával újítsuk meg a szolgáltatásainkat.” A projekt egyik fontos eleme Magyarországon a tolerancia növelése és a figyelem felhívása az esélyteremtésben érintett csoportok szükségleteire filmvetítések, workshopok és más események által. „A cél, hogy összehozzuk a helyi közösségeket, hogy a résztvevők megoszthassák egymással a tapasztalataikat, élményeiket egy, a mozi nyújtotta vonzó kulturális közegben. Emlékezeteset, tartalmasat és egyedit szeretnénk nyújtani a városban és országosan is.

 

Demeter Éva

A projekt keretében több sokszínű kulturális program is megvalósul. A négy partnermoziban egy időben nemzetközi közönségtalálkozókat szerveznek a mozivezetők; filmvetítéseket és workshopokat tartanak az esélyteremetésben érintett csoportoknak, YouTuber-workshopon oktatják a fiatalokat, valamint zenés filmestek, koncertek és VR-programok is színesítik majd a programkínálatot.

Demeter Éva maga is a szolnoki moziban nőtt fel, gyerekként a széksorok között szaladgált, és felnőve mozivezető édesapja mellett vált a TISZApART nemzetközi kapcsolatok koordinátorává. Most már az ő lánya játszik az épületben, miközben ő dolgozik. „Nagyon kevés a lehetőség arra, hogy a mozik nemzetközi összefogásban pályázzanak programjaik megvalósítására. Arra pedig, hogy ehhez még informatikai vagy más technikai, innovatív fejlesztési lehetőség is társuljon, igazán kevés a példa. Ezért örültünk nagyon a pályázati lehetőségnek. Mi nagyon fontosnak tartjuk a nemzetközi kitekintést. Így lehetőségünk nyílik a másokéhoz mérni a teljesítményünket, szorosan együtt dolgozni, tanulni egymástól, megosztani a tapasztalatainkat, gyakorlatainkat és szakértelmünket” – mondta el Demeter.

A járvány jelentősen lelassította a programok megvalósítását. Egyes mozikat ideiglenesen be is kellett zárni. A résztvevők azonban a szükségből erényt kovácsoltak. A szlovénok drive-in mozit szerveztek, amikor nem lehetett a moziban vetíteni, a horvátok erkélykoncerteket, a bolgárok pedig online filmfesztivált tartottak. Demeter Éva a magyar fél ötleteiről is mesélt. „Mi vírusvideó-pályázatot hirdettünk a fiataloknak: azt kértük, küldjenek filmeket, amelyek a mozizás élményének hiányáról szólnak. Online filmes kvízt is szerveztünk a fiataloknak. Június 19-én újra kinyithattunk, azóta több workshopot és zenés filmvetítést rendeztünk.

TISZApART Mozi

Két különösen emlékezetes programra emlékszik vissza legszívesebben: a Hátrányból kovácsolt erő fotókiállításra, amely fogyatékkal élő fiatalokról szólt, illetve a Siess haza, vár a mama! című dokumentumfilm közönségtalálkozóval és koncerttel követett vetítésére. „A kiállítás sok felemelő pillanatot okozott: az akkor éppen a moziban zajló filmes táborunk résztvevői interjúkat készítettek a hátrányos helyzetű fiatalokkal. Az érzékenyítés ezért beszivárgott a programba. A Siess haza, vár a mama! a film&zene sorozatunk egyik programja volt. Az alkalom azért volt különleges, mert a premieren megjelent a rendező, és mesélt a személyes élményeiről, Barta Tamásról, akiről a film szól, és aki az LGT gitárosa volt. Halálának körülményei máig tisztázatlanok. Az egyik régi gyanúsított ott ült a nézőtéren, és mikor a filmet követő beszélgetésen megkérdezte valaki a nézők közül, hogy róla mit lehet tudni, ő felállt, és jelentkezett, hogy »itt vagyok, lehet kérdezni«. A filmet követő koncerten a Musicum zenekar játszott LGT-dalokat. Nagyon tetszett a közönségnek, ülve táncoltak.”

A TISZApART mozi a négy résztvevő által közösen üzemeltetett, Resonance Cinema néven megtalálható YouTube-csatorna felelőse. A Rezonáns Mozi eseményeit dokumentáló videók mellett a tartalom nagy részét szolnoki fiatalok készítik. „Rendszeresen rendezünk workshopokat a filmés videokészítés iránt érdeklődő, 14–25 év közötti fiataloknak. Kialakult egy kis közösség, akik havonta járnak hozzánk: a mozi által elérhetővé tett felszerelést használják, hasonló érdeklődésű fiatalokkal, alkotótársakkal találkozhatnak, és szakértőktől tanulhatják el a filmkészítés különböző technikáit.

Demeter Éva és Ingvar Eggert Sigurdsson, A legfehérebb nap Europa Cinema Night vetítésén a TISZApART moziban

Az európai támogatásnak köszönhetően a TISZApART egy „okosmozi” informatikai fejlesztést is tervez. Ennek keretében többek között egy MoziKlikk nevű mobilalkalmazást tesznek elérhetővé, ami azon túl, hogy meg lehet rajta vásárolni a mozijegyet, alkalmas lesz az újonnan bevezetésre kerülő hűségkártya kezelésére, illetve italrendelésre, asztalfoglalásra a kávézóban. Ugyanezzel az applikációval lehet majd közösségi moziműsort szerkeszteni. Egyes idősávokban a nézők állíthatják össze a kiválasztott terem műsorát egy filmlistából a szavazataik alapján. Ez úgy működik majd, mint a tőzsde: ha nő a nézők száma, csökken a jegy és a moziban fogyasztott innivaló ára is.

A járvány nagymértékben megváltoztatta az európai együttműködést – mondja Demeter Éva. – A megbeszéléseinket online tartjuk. Ennek ellenére könnyen megy a közös munka. Érdekesség, hogy mind a négy mozi vezetője nő. Egyből egymásra hangolódtunk, könnyű volt az előkészítő munka: mindenki nagyon tiszteli és segíti a másikat, egymást biztatjuk, ha valakinek nehézsége támad a projektben. Közösen gondolkodunk, egyre jobban összekovácsolódunk és megismerjük egymást, ötletelünk, és igyekszünk a projekt elemeit kreatívan megvalósítani. »Összefogás a partnerek között« – ez lett az együttműködés mottója.

A Rezonáns Mozi résztvevőinek sok személyes találkozót és programot le kellett mondaniuk a pandémia miatt. „De ha minden jól megy, jövő márciusban mindannyian részt vehetünk a Szófiai Filmfesztiválon, és a többiek is eljöhetnek Szolnokra” – mosolyog Demeter Éva.

A cikk elsőként a Kreatív Európa MEDIA történetek - Sikeres magyar projektek 2014-2020 című kiadványában jelent meg.
Címlapkép: Ingvar Eggert Sigurdsson, A legfehérebb nap főszereplője az Europa Cinema Night vetítésén a TISZApART moziban