Már a hétfő este készülődhetünk a közelgő nemzeti ünnepre, ráadásul két filmmel is. Előbb a Segesvárnál felszívódott Petőfi nyomába eredünk A sas meg a sasfiók című tévéfilmmel, amelyből a költő özvegyének és fiának szomorú sorsát ismerhetjük meg. A komáromi fiú szintén a szabadságharc utolsó napjaiban játszódik, és egy ifjú honvédról szól, akinek veszélyes feladat jut: Klapka tábornok üzenetét kell eljuttatnia Komáromból a Szolnokon állomásozó Kossuthnak. Este kilenckor egymással párhuzamosan fut az 1980-as évek két meghatározó sci-fi akciófilmje, amelyekben műfajteremtő mivoltukon és a korabeli videotékák polcaira rászabaduló utánzataik tömkelegén kívül az is közös, hogy főszereplőiket végérvényesen beírták a kultikus akcióhősök képzeletbeli panteonjába.

Markos Miklós: A komáromi fiú

Kurt Russell, azaz Snake Plissken a Menekülés New Yorkból cinikus zsoldosa, akinek a távoli jövőben (pontosabban 1997-ben), a nevezett nagyváros romjain elterülő börtönkomplexumból kell kimenekítenie a Manhattan szigetén földre zuhant Air Force One fontos utasát. John Carpenter 1981-es alkotását a főszereplőre a füstös-romos-neonfényes utcákon, bandákba verődve vadászó őrült figurák mellett a rendező-zeneszerző jellegzetes, szintetizátoros taktusai is emlékezetessé teszik. Ugyanebben az időpontban Max Rockatansky, ismerősebb nevén Mad Max (és még ismertebb nevén Mel Gibson) bepattan a V8-as Interceptor volánja mögé, hogy a bűn káoszában fuldokló Ausztrália poros útjain a családját meggyilkoló motoros banda nyomába eredjen. George Miller már legendás, 1979-es bemutatkozásakor magas fordulatszámon pörgött, elképesztően tempós, vakmerő autós mutatványaival alaposan feladva a leckét Hollywoodnak.

John Carpenter: Menekülés New Yorkból

Keddre ugyan nem jutott magyar film, de legalább a reggelt a Monty Python egykori tagjaival indítjuk: Erik, a viking (Tim Robbins) talán nem annyira jeleskedik a falvak feldúlásában, mint amennyire egy barbárnak illene, humoros kalandjai viszont még a Titanic elsüllyeszthetetlenségével vetekedő Atlantiszig is elvezetik Terry Jones vígjátékában. Délelőtt Darren Aronofsky hozza ki a pályája csúcsán már jócskán túlbillent Mickey Rourkeból élete egyik legnagyobb alakítását a Pankrátor című drámában. Este Roberto Benigni Oscar-nyertes alkotását, Az élet szépet könnyezhetjük meg, amelyben a haláltáborban raboskodó Guido (Benigni) humorral próbálja meg átvészelhetővé tenni az embertelen körülményeket kisfia számára. Szerda hajnalban Sas Tamás filmje, a Szélcsend zárja össze Kováts Adélt, Pálmai Annát és Kovács Patríciát a Balaton közepén horgonyzó kis vitorlás fedélzetén. Este nyolckor folytatódik a forradalmi hét: a Szigorú idők című történelmi drámában Teleki Blanka grófnő kerül fogságba a szabadságharc támogatásáért, raboskodása közben pedig felidézi szerelmét, Vasvári Pált.

Terry Jones: Erik, a viking

Csütörtökön az Égig érő fű című klasszikus ifjúsági film sarjad ki elsőként, ám nem lenne ünnepnap, ha később bújna elő a simabőrűtől oltalmat nyújtó odújából mindenki kedvenc kis rókája, Vuk is. Este körülzárják a császári erők a címbeli települést az 1848 őszén játszódó Ozorai példa című tévéfilmben, a szüretet ünneplő helyiek azonban hősiesen szembeszállnak a többszörös túlerővel. Maradunk a forradalom kitörésének esztendejében, Sára Sándor 80 huszár tragikus útját örökítette meg, akik a szabadságharc hírére hazaindulnak lengyelországi állomáshelyükről, nyomukban az osztrák sereggel. Nem sokkal rá kezdődik az 1953-as Föltámadott a tenger is, amelyben a márciusi ifjakat és a forradalom kulcsszereplőit olyan színészóriások keltik életre, mint Básti Lajos, Bessenyei Ferenc és Darvas Iván.

Sára Sándor: 80 huszár

Péntek reggel egy kicsit még visszatérünk a forradalom leverését követő időszakba A szalmabábuk lázadásával, ami Palásthy György, az ifjúsági filmek legendás rendezőjének utolsó alkotása volt. Este Terry Gilliam kiváló fantasy-drámája, a Halászkirály legendája jön, a túl nagypofájú rádióst alakító Jeff Bridges és a becsavarodott csavargót játszó Robin Williams remek párosával, akik a 20. századi New Yorkban indulnak a Szent Grál keresésére. Az est folyamán még feltűnik Bujtor István, Bodnár Erika és Bálint András is, a BUÉK! című drámában. Szombaton Cserhalmi György társaságában indulhatunk vadászni a Vadászat angolokra című történelmi filmben, amely a szabadságharc előtti Magyarországon játszódik.

Bagó Bertalan: Vadászat angolokra

Este végre bemutatkozik a tévében is Gigor Attila 2016-os rendezése, a Kút: lepukkant benzinkútra fut be egy kisbusz négy prostival (Kurta Niké, Trokán Nóra, Pokorny Lia, Szamosi Zsófia) és két izomagyú stricivel. Rutin szerint tankolnak, a lányokkal Svájcba tartanak. A busz viszont lerobban, és az algórénak egyébként is valami elintézni valója van az alkesz benzinkutassal (Kovács Zsolt), a kutas fia, Laci (Jankovics Péter) pedig nem jön ki a maffiózóval, de az egyik prostituálttal annál inkább. Az indulatok pedig lassan a tetőfokra hágnak a rekkenő, nyári hőségben. 

Gigor Attila: Kút

Vasárnap a korai órákban Hajdu Szabolcs sport-drámája, a Fehér tenyér következik, délután pedig igazi ritkaság, egy 1939-es magyar krimi, Az 5 óra 40 látható: Marion, az ifjú feleség egy nyomozót kér fel arra, hogy segítsen leleplezni hűtlenkedő férjét. Quentin Tarantinóból duplázhatunk: előbb a rossz életű Gekko fivérek egyikeként sétál be egy olyan mexikói bárba, amit jobb lenne elkerülnie, haverja, Robert Rodriguez Alkonyattól pirkadatig című akció-horrorjában, majd zseniális bemutatkozó rendezését, a Kutyaszorítóbant is láthatjuk éjszaka.

Mácius 12. hétfő

A sas meg a sasfiók (r.: Hajdufy Miklós, 1975) / M3 / 20:05
Mad Max (r.: George Miller, 1979) / Film+ / 21:00
Menekülés New Yorkból (r.: John Carpenter, 1981) / Paramount Channel / 21:00
A komáromi fiú (r.: Markos Miklós, 1987) / M3 / 21: 20

Mácius 13. kedd

Erik, a viking (r.: Terry Jones, 1989) / Paramount Channel / 09:20
A pankrátor (r.: Darren Aronofsky, 2008) / aMC / 11:30
Az élet szép (r.: Roberto Benigni, 1997) / Cinemax 2/ 20:30

Mácius 14. szerda

Szélcsend (r.: Sas Tamás, 2009) / TV2 / 03:20
Szigorú idők (r: Mihályfy Sándor,1988) / M3 / 20:00

Mácius 15. csütörtök

Égigérő fű (r.: Palásthy György) / TV2 / 05:00
Vuk (r.: Dargay Attila) M2 / 15:40
Ozorai példa (r.: Kardos Ferenc, 1973) / M3 / 20:00
80 huszár (r.: Sára Sándor, 1978) / M5 / 21:15
Föltámadott a tenger (r.: Nádasdy Kálmán, Ranódy László , 1953) / Duna World / 21:35

Mácius 16. péntek

A szalmabábuk lázadása (r.: Palásthy György, 2001) / Duna TV / 07:30
A halászkirály legendája (r.: Terry Gilliam, 1991) / Cinemax / 20:00
BUÉK! (r.: Szörényi Rezső, 1978) / M5 / 21:15

Mácius 17. szombat

Vadászat angolokra (r.: Bagó Bertalan, 2006) / Duna TV / 15:25
Kút (r.: Gigor Attila, 2016) / Cinemax 2 / 20:30

Mácius 18. vasárnap

Fehér tenyér (r.: Hajdu Szabolcs, 2006) / Duna World / 00:45
Alkonyattól pirkadatig (r.: Robert Rodriguez / Cinemax 2 / 01:30
5 óra 40 (r.: Tóth Endre , 1939) /Dunta Tv/ 15:30
Kutyaszorítóban (r.: Quentin Tarantino, 1992) / Paramount Channel / 22:00

Borítókép: Kút