A CEE Animációs Workshop egy egyéves képzési program, amely projektfejlesztésre és szakmai kapcsolatépítésre ad lehetőséget producerek és kreatív csapatuk számára. A cél, hogy az alkotóknak segítséget nyújtsanak tartalomfejlesztés területén a forgatókönyv-fejlesztéstől kezdve a művészeti és gyártási tanácsadásig, valamint a producerek és kreatívok bevonása a nemzetközi animációs iparágba, és animációs projektek fejlesztése a jelenlegi piaci és forgalmazási igényeknek megfelelően. 

A 4. CEE Animációs Workshopra 12 projektet választottak be, valamint 4 producer kapott lehetőséget, hogy projekt nélkül vegyen részt a programban. A 12 filmterv közt 3 egész estés, 3 tv sorozat, egy tv speciál és 5 rövidfilmes projekt van, köztük Szakály Réka Anna első egyedi filmje, a Doghouse – írta meg a Dot & Line.

A szinopszis szerint a főszereplő Emma hazautazik rég nem látott szülővárosába, hogy részt vegyen édesanyja “kutyájának” temetésén. Ottléte alatt szembe kell néznie mindazzal, ami elől eddig évekig menekült, és meghoznia egy döntést, ami talán örökre megváltoztathat mindent. Talán a megoldás, ami felé eddig igyekezett végig a háta mögött volt, és most ideje visszanézni. Vissza a nagyszobába, ahol a szörnyeteg liheg.

Szakály Réka Anna a Friss Hús fesztiválon (fotó: Chripkó Lili / Friss Hús)

A 12 percesre tervezett, angol nyelvű dialógot tartalmazó Doghouse-t jelenleg a négy országon átívelő Animation Sans Frontières (ASF) programban fejleszti a rendező, most pedig a CEE Animációs Workshopon kapott lehetőséget további fejlesztésre. A 2D kisfilm fiatal felnőtteknek szól, producere Deák Dániel (Daazo).

Szakály Réka 1995-ben született Tatabányán. Gyerekkora óta járt képzőművészeti szakkörökre, az animációval gimnáziumban találkozott először. 2013 és 2016 között a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció alapszakán tanult, majd a MOME animáció mesterszakán folytatta tanulmányait, ahol 2020-ban diplomázott Reduction című kisfilmjével. A filmet programjába válogatta többek közt az amerikai Glas Animation, a finn Animatricks és a bolgár IN THE PALACE Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, a 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon elnyerte a legjobb magyar animációnak járó díjat, valamint shortlistes a BAFTA/LA diákfilmes versenyén is, mellyel kapcsolatos élményeiről tavaly júliusban mesélt a Filmhunak. 

Forrás: Dot & Line