1985. A kommunista Magyarország a politikai változások küszöbén. A húszéves Geri szíve tele van izgalommal és várakozással; Budapestre költözik, hogy a Gazdaságtudományi Egyetemen tanuljon. Kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz, akik tüntetéseket szerveznek a kommunista rendszer ellen. A csoportot Száva Zsolt, a karizmatikus fiatal diák vezeti, aki hamarosan Geri legjobb barátja lesz. A vidéki srác élete egy pillanat alatt megváltozik a gyönyörű lányok, bulik és politikai viták hatására. Geri azonban súlyos titkot őriz. Az Állambiztonság besúgója, akinek nincs választása: ha életben akarja tartani súlyosan beteg öccsét, akkor szüksége van az állam által biztosított gyógyszerre...

A sorozat főbb szerepeiben olyan tehetséges fiatal színészek láthatóak, mint Váradi Gergely (Guerilla), Patkós Márton (Napszállta, Kincsem), Szász Júlia (Seveled, Bátrak földje), Szőke Abigél (Akik maradtak), Lengyel Benjámin (Űrpiknik, Szép csendben), Varga Ádám (A Tanár, Alvilág, Viharsarok), Hermányi Mariann (Toxikoma, A tanár), Borbély Richárd (Korhatáros szerelem, Mintaapák), Márkus Luca (Egynyári kaland, Drága örökösök) és Vas Judit Gigi. A tapasztalt művészgenerációt Thuróczy Szabolcs (Aranyélet, Drakulics elvtárs), Mácsai Pál (Terápia), Ördög Tamás (a Dollár Papa Gyermekei színi társulat vezetője), Radnay Csilla (Nyitva), Hajdú Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál), Gyabronka József (Lajkó – Cigány az űrben, Kincsem), Funtek Frigyes (Eszmélés, Randevú Budapesten) és Szabó Simon (Megdönteni Hajnal Tímeát) képviseli.

"Kerestük a komplexitást, egyszerűen az volt az irányelvünk, hogy igyekezzünk minél nyitottabban gondolkodni a szerepekről és ne mindig a legkézenfekvőbb első ötlet legyen, amit elfogadunk, hanem nézzük meg, miként lehetne máshonnan ránézni, máshogy értelmezni.” - nyilatkozta a színészekről Miklauzic Bence, a sorozat egyik rendezője. 

 

A besúgó és az HBO közös története még 2017-ben kezdődött, Szentgyörgyi Bálint író ekkor vitte be a csatornához a sorozattervét a saját maga leforgatott pilottal. A történetet befogadta az HBO, elkezdődött a forgatókönyv-fejlesztés, majd egyszer megtorpant a folyamat. A sztori fejlesztése azonban egy féléves pauza után folytatódhatott, majd a projekt 2020 tavaszán zöld jelzést kapott, és 2021 tavaszán elkezdődhetett a forgatás.

A történet Szentgyörgyi Bálint saját pilotjához képest keveset változott, inkább a főszereplő beépülése utáni események árnyalódtak. A karhatalommal való összeütközést például sokkal erőszakosabban, drámaibban írta meg, de műfajiságban az HBO szerette volna coming of age story-nak meghagyni, és nem eltolni a súlyos, megrázó témák irányába, ezért azon sokat finomítottak a fejlesztés során. 

„Szentgyörgyi Bálint, Mátyássy Áron, Miklauzic Bence és Szatmári Péter homogén módon kezdtek el dolgozni" - mondta Petrányi Viktória producer. "Bence utánajárt mindennek, de szerettük volna, ha plusz karcosság kerülne a sorozatba, amit a két középkorú rendezőtől vártunk. Közös munkával alakult ki egy erős világ, amit képileg Szatmári Péter operatőr tett még egységesebbé. Kemény esztétikai döntéseket hoztak közösen a finomra hangolásnál, ügyelve arra, mi az, ami túlsötétíti, vagy mi az, ami már cukrossá teszi a produktumot. Mivel meglett a közös hang, fel sem tűnikmelyik epizódot ki rendezte. Pláne, hogy Szentgyörgyi Bálint a maga metronómját már elindította az első résznél, tehát gyors, sodró, dinamikus, a mai huszonévesek számára is fogyasztható tempójú epizódot diktált, és ezzel a metronómmal kellett menni a két másik rendezőnek is.” 

A besúgó

Závorszky Anna, az HBO producere szerint a kor lenyomatát a főszereplők személyes sztorijaiban fogjuk felfedezni. "A zene, a bútorok, a tárgyak, a frizurák, a ruhák mind erősítik majd, hogy 1985-ben vagyunk, de a kulturális utalásokkal sem esünk túlzásba. Persze lesznek szereplők, akik a Macskafogó vetítésére mennek, és előkerül a Mephisto Oscar-díja is, de ezek a kapaszkodók nem lesznek túlexponálva."

A sorozatban kiemelt szerepet kap a zene is: előkerül például az Európa Kiadótól a Mocskos idők, a Kontroll Csoporttól a Besúgók és provokátorok, a Piramistól a Ha volna két életem, az Eddától a Kölyköd voltam, Soltész Rezsőtől a Szóljon hangosan az ének, és lesz részlet az István a királyból is, továbbá mozgalmi dalok is. 

A főbb szereplők közül Juditnak (Szőke Abigél) van zeneileg a legalterebb stílusa, ő a sorozatban egy punkzenekarban énekel. „Itt jócskán csavartunk egyet, ugyanis a Mayberian Sanskülöttsszal készíttettünk egy számot, aminek olyan a hangszerelése, mintha a 80-as években készült volna. Ezt énekli Abigél, akinek kimondottan jól áll ez a világ. A sorozat előtt még soha nem énekelt stúdióban. Amikor eljött, hogy felénekelje a dalt, kicsit félszegen érkezett, de alig telt el pár óra, máris úgy tolta, mint egy profi, aki mindig is ezt csinálta. Élvezet volt nézni, ahogy felvételről felvételre jobb lett. Volt egy olyan elképzelés is, hogy akkori számokat mai feldolgozásban tegyünk bele a sorozatba, hogy még több kapocs legyen a mával, de végül csak egy ilyen lesz: a Carson Coma egy Piramis-számot dolgoz fel” – árulta el Weyer Balázs, a sorozat zenei szakértője.

Szőke Abigél A besúgó című sorozatban

A sorozat író-rendezője Szentgyörgyi Bálint, mellette Mátyássy Áron (Aranyélet, Víkend) és Miklauzic Bence (Parkoló) rendez több epizódot. Az HBO producerei Závorszky Anna és Johnathan Young, a gyártásért a Proton Cinema és producerként Petrányi Viktória (Fehér Isten, Jupiter holdja, Remélem legközelebb sikerül meghalnod, Pieces of a Woman) felel. A vezető operatőr Szatmári Péter (Kincsem, A Viszkis, Liza, a rókatündér), a díszlettervező Láng Imola (A feleségem története, Testről és lélekről, Terápia), a zeneszerző Asher Goldschmidt (Fehér Isten, Guerilla, Visszatérés Epipóba), a zenei szakértő pedig Weyer Balázs (Társas játék, A Viszkis, Aranyélet).

A 8 részes első évad április 1-én, dupla epizóddal indul az HBO MAX kínálatában. Ezt követően hetente egy epizód érkezik péntekenként. A sorozat először HBO Max exkluzív, a lineáris HBO premier május 1-én lesz.

Forrás: HBO