Aki lemaradt volna a Csillagfény távolság című magyar dokumentumfilm múlt heti premierjéről, hétfőn délelőtt bepótolhatja. Bársony Katalin alkotása egy roma jazz zenészt mutat be, akinek tehetségére még a Rolling Stones szaxofonosa is felfigyelt. Ezzel párhuzamosan egy 1938-as Jávor Pál film, az Erdélyben játszó Uz Bence is választható.

A kedd aszályosnak bizonyul a magyar filmek szempontjából, így estére csak John Carpenter kultikus akcióvígjátékát, a Nagy zűr kis Kínában-t tudjuk ajánlani. Kurt Russell minden idők egyik leginkompetensebb akcióhőseként próbálja meg visszaszerezni ellopott kamionját a kínai negyedet uraló boszorkánymestertől. Szerdán tovább folytatódik az ínség, de legalább megpróbálhatjuk enyhíteni egy dupla Tarantino moziesttel – a Ponyvaregény és a Jackie Brown szorosan követi egymást a műsorban.

Szabó Szonja: A Mentor (fotó: NMHH)

Csütörtökön végre megtörik az átok, már hajnaltól kezdve özönlenek a hazai filmek. Legkorábban Szabó Szonja új kisfilmje, A Mentor érkezik. A valós események ihlette film egy magányos kamaszlányról szól, aki az interneten keresztül egy titokzatos tanácsadó veszélyes hálójába kerül. Délután Liza, a rókatündér csempész egy kis könnyed derűt a napunkba, Balsai Móni elbővülő alakításával. Este Mészáros András próbálja védelmezni örökségül kapott birtokát egy vidéki oligarcha embereitől a Kojot című thrillerben. Éjszaka Simó Sándor német koprodukcióban készült életrajzi filmje, a Viadukt látható a hírhedett vasúti merénylőről, Matuska Szilveszterről.

Pénteken kora este Herendi Gábor közönségsikere, a Kincsem üget be Nagy Ervinnel és Petrik Andreával a nyeregben. Az est fénypontja Makk Károly 1972-es rendezése, a Macskajáték. Örkény István művének feldolgozásában egy nyugdíjazott zenetanárnő (Dajka Margit) szenved a viszonzatlan szerelemtől, ami egy hajdani operaénekes iránt lángol benne, egyre csak pusztítóbb erővel. A film 1975-ben Fellini Amarcordjával versengett a Legjobb Idegen Nyelvű Oscar-díjért.

Keleti Márton: Különös házasság

Szombat délelőtt Benkő Gyulát kényszeríti erővel lányához egy megátalkodott gróf Keleti Márton Különös házasság című filmjében. Az 1951-es Mikszáth Kálmán adaptáció további szerepeiben Gábor Miklóst, Major Tamást és Gobbi Hildát is láthatjuk. Délután A kőszívű ember fiai két részével folytatódnak a történelmi kalandok. Este a Csak szex és más semmi csábit Schell Judit, Csányi Sándor és Dobó Kata hármasával. 

Vasárnap ismét felüti fejét a magyar filmek hiánya, ezért Yorgos Lanthimos történelmi fekete komédiájának tévépremierje érdemes kapcsolni. A kedvenc rendkívüli stílusban festi fel I. Anna királynő (a szerepért Oscarral jutalmazott Olivia Colman) és két udvaroncának (Rachel Weisz és Emma Stone) szövevényes és intim kapcsolatát a 18. századi angol királyi udvarban.

Szeptember 30. hétfő

Uz Bence (r.: Csepreghy Jenő) / Duna World / 11:30

Csillagfény távolság (r.: Bársony Katalin) / HBO / 11:40

Október 1. kedd

Nagy zűr kis Kínában (r.: John Carpenter) / Paramount Channel / 21:00

Október 2. szerda

Ponyvaregény (r.: Quentin Tarantino) / Cinemax / 21:50

Jackie Brown (r.: Quentin Tarantino) / Paramount Channel / 23:00

Október 3. csütörtök

A Mentor (r.: Szabó Szonja) / Mozi+ / 04:10

Liza, a rókatündér (r.: Ujj Mészáros Károly) / Film Cafe / 16:50

Kojot (r.: Kostyál Márk) / HBO / 20:00

Viadukt (r.: Simó Sándor) / Duna TV / 23:55

Október 4. péntek

Kincsem (r.: Herendi Gábor) / COOL TV / 18:40

Macskajáték (r.: Makk Károly) / M5 / 21:50

Október 5. szombat

Különös házasság (r.: Keleti Márton) / Duna World / 11:05

A kőszívű ember fiai I-II. (r.: Várkonyi Zoltán) / Duna TV / 15:30

Csak szex és más semmi (r.: Goda Krisztina) / RTL II / 23:00

Október 6. vasárnap

A kedvenc (r.: Yorgos Lanthimos) / HBO / 20:00

Borító: Macskajáték