A filmes DVD-k gyűjtése Magyarországon is tömegeket mozgatott meg, a formátum letűnésével azonban számos gyűjtemény porfogóvá alakult át, amitől gyakran szabadulni akar a gazdája. A DVD-t felváltotta a Blu-ray, ez azonban már csak kevesek hobbija itthon. Legalábbis erre következtetünk abból, hogy alig adnak ki magyar filmet ezen a formátumon. Ha valaki most hirtelen, utánajárás nélkül hazai alkotást akarna venni, nagyjából a Valami Amerika 3, a Saul fia és A Viszkis közül választhat. Elkeserítő helyzet, főleg ha azt nézzük, hogy tőlünk nyugatabbra, a Criterion, az Eureka vagy az Arrow Films milyen szuper kiadványokkal áll elő. Minden bizonnyal egy apró szubkultúra költi csak rendszeresen a pénzét Blu-ray-re Magyarországon. Mi most nekik akarunk segítséget nyújtani, illetve kiállni amellett, hogy még most, 2019-ben is érdemes filmeken gyűjteni korongon. Mi ezeket a kiadványokat szívesen megkaparítanánk!

Az én XX. századom

Az Arany Medve-díjas és Oscarra jelölt Testről és lélekről itthon és külföldön is rengeteg új rajongót szerzett Enyedi Ildikónak. Sokakban fogalmazódhatott meg a következő vágyvezérelt kérdés: "Mit csinált még ez a hihetetlenül érzékeny rendező? Mert azt azonnal látni akarom!" Első filmjét, az 1989-es Az én XX. századom-at itthon DVD-n lehet megvenni, de aki a lehető legjobb minőségben, vagyis Blu-ray-ről lejátszva akarja látni, annak Angliából kell megrendelnie Enyedi első remekművét. A szimbolikus történetben két ikerlány, az anarchista Lili és a léha erkölcsű luxusnő, Dóra történetét követhetjük végig.A lemez értékét növeli, hogy egy exkluzív interjú is található rajta Enyedi Ildikóval, amelyet Peter Strickland (az ő magyar kötődésű filmjei is megvásárolhatóak külföldön) készített. Amúgy a Testről és lélekről több európai országban megjelent Blu-ray-en, a német Körper und Seele sem rossz, de nekünk az olasz cím hangzik a legjobban: Corpo e anima.

Hol tudom megvenni? Second Run

Szerelmem, Elektra és Csend és kiáltás

A Second Run nagyon fontos kultúrmissziót végez azzal, hogy rendületlenül adja ki angol felirattal a közép- és kelet-európai régió művészfilmjeit a múlt századból. Magyar részről Jancsó Miklós életművéhez nyúltak a legtöbbször, több filmjét is kiadták DVD-n, és nekik köszönhető, hogy a néhány éve elhunyt korszakos alkotó két alkotása már Blu-ray-en is elérhető. A Szerelmem, Elektra egy ismert ógörög mítosz radikális újragondolása, a Csend és kiáltás pedig 1919-ben játszódik egy tanyán, ahol a lakók egy vöröskatonát rejtegetnek. Jancsó ebben a filmjében is az elnyomás természetét kutatta, hogyan befolyásolja az állami terror az emberek cselekedeteit. Mindkét filmre igaz, hogy Kende János operatőr bravúros hosszú snittjeit a legjobb minőségben érdemes megnézni.Hol tudom megvenni? Second Run

A martfűi rém

Sopsits Árpád sikeresen fűzött össze egy magyar bűnügyi történetet egy jobbára csak külföldön, jellemzően hollywoodi példákból ismert zsánerrel, a sorozatgyilkosos thrillerrel. A martfűi rém amellett, hogy bővelkedik a műfajtól elvárt izgalmakban, a szocialista világ hazugságairól is lerántja a leplet. Elsőrangú fényképezés fokozza a rettegést, korunk legjobb magyar színészeiből több is szerepel benne - ez a film is megérdemli, hogy Blu-ray-ről nézzük meg. "A martfűi rém, amely a rendező korábbi munkáihoz hasonlóan nem könnyű darab, olykor kimondottan brutálisan, végig izgalommal telítve hozza össze a thrillerre jellemző feszültséget Sopsits továbbra is mélysötét és könyörületet nem ismerő világképével" - dicsértük a filmet megjelenésekor a kritikánkban.Hol tudom megvenni? Eureka Entertainment

Tiszta szívvel


Az Eureka egy másik magyar filmet is kiadott 2016-ból, amely A martfűi rém-hez hasonlóan ügyesen vegyítette a szerzői látásmódot a zsánerelemekkel, viszont jóval könnyebben fogyasztható, mint Sopsits brutális krimije. Till Attila valódi mozgássérültekkel forgatott akció-thrillert, amiben egyrészt ropognak a fegyverek, másrészt hitelesen mutatja be, milyen nehéz elfogadni azt, ha valaki felnőttkorában kerekesszékbe kerül. Élvezetes műfaji hibrid, aminek az angol címét nagyon eltalálták: Kills on Wheels. Szívesen raknánk fel a polcra úgy, hogy ez olvasható le a tok gerincéről.

Hol tudom megvenni? Eureka Entertainment

A torinói ló

DVD-n szinte az egész Tarr-életmű elérhető volt angol kiadásban, Blu-ray-en viszont még várni kell arra, hogy beköszöntsön a Tarr-kánaán. Jelenleg csak A mester utolsó alkotását, A torinói ló-t lehet megvásárolni, azt viszont rögtön két kiadásban. Az amerikai lemez tömve van izgalmas extrákkal: a neves kritikus és a Tarr-kultusz egyik tengerentúli főpapja, Jonathan Rosenbaum rögzített hozzá audiokommentárt, feltették a korongra a berlini filmfesztivál sajtótájékoztatóját az alkotókkal (ott mutatták be a filmet), illetve egy 2007-ben felvett, 81 perces beszélgetés is helyet kapott a rendezővel.Ezek mind-mind olyan extrák, amik lázba hozzák a Tarr-rajongókat, főleg úgy, hogy egy visszavonult rendezőről beszélünk, aki nem biztos, hogy sokat fog beszélni a jövőben a filmjeiről. Van azért egy komoly bökkenő is, az amerikai lemezt csak régiófüggetlen lejátszóval lehet lejátszani. Akinek nincs ilyen, annak marad az angol kiadás, amelyen csak egy korai kisfilmet, a Hotel Magnezit-et pakolták fel extraként. Hamarosan a Sátántangó-ra is beruházhatunk majd, arról szólnak a hírek, hogy a felújított változatot, miután kifutotta magát a világ mozijaiban, kiadják Blu-ray-en.

Hol tudom megvenni? Amazon vagy Amazon UK

Kontroll

Külföldi cinefil körökben Tarr Béla neve hangzik el a legtöbbször, ha magyar film a téma. Ha viszont azt a kortárs magyar filmet keressük, amit a legtöbben láttak külföldön, akkor az szerintem a Kontroll lesz. Legalábbis az elmúlt években sok helyen, sokan emlegették fel nekem Antal Nimród metrós thrillerét, mint meghatározó magyar filmélményt. Ehhez képest meglepő, hogy a budapesti ellenőrök vesszőfutását egyedül Németországban adták ki Blu-ray-en. Tuti, hogy más országokban, és persze itthon is lenne rá igény. Nálunk amúgy az előző évtized végén kiadták Blu-ray-en, de az a kiadvány már régóta elérhetetlen. Marad a német verzió, amelyhez egy alcím is jár: jeder muss bezahlen, azaz mindenkinek fizetni kell.Hol tudom megvenni? Amazon DE

A listánk nem teljeskörű, inkább csak kedvcsináló azoknak, akik a hazai Blu-ray-kiadás elkeserítő helyzete ellenére magyar filmeket is szeretnének a polcukon látni. Tudsz olyan filmes kiadványról, amelynek a listán lenne a helye? Kommentben írd meg, hogy más is tudjon róla!

borítókép: Szamosi Zsófia A martfűi rémben