A Nagyjátékfilmes versenyprogramban több formabontó mű is szerepel idén, például Bruno Dumont a műfajt kvázi megszűntető musicalje, a Jeannette, mely Jeanne D’Arc gyerekkorát mutatja be, vagy a Loving Vincent című, Van Gogh halálát körüljáró brit-lengyel koprodukció, melynek rendhagyó módon minden egyes képkockája egy-egy önálló olajfestmény. Jonas Carpignano a Mediterranea után visszatér a CineFestre második nagyjátékfilmjével, az A Ciambrával, amely igazi coming-of-age történet és egy különleges spin-off is egyben, hiszen a korábbi film egyik mellékszereplője kapott egy egész estés filmet.

Michel Franco: April lánya

A világ legrosszabb és legkegyetlenebb anyukáját mutatja be az April lánya című mexikói thriller-dráma, mely igazi hátborzongató mű. Egy különleges férfiszerelmet ábrázol a skót Isten országa című alkotás, és a mindenek felett győzedelmeskedő érzelem lírai meséje, a világszerte már sok helyen körülrajongott Columbus. A Safdie testvérek akció-őrülete, a Robert Pattinson főszereplésével készült Jólét mozivásznon csak a fesztiválon lesz látható mielőtt a Netflixen debütálna. Francesca Eastwood karrierje eddig legnagyszerűbb alakítását nyújtja a Natalia Leite rendezte, számos erkölcsi kérdést felvető A bosszú angyalában, miképpen Dakota Fanning is a kizárólag erős idegzetűeknek javasolt Megtorlásban szerepel. Mark Hamill a Brigsby medvében lép fel egy meglepő szerepben, mely tulajdonképpen egy mese a keresztútról, ahol találkozik múlt és jövő.

Magyar film is lesz versenyben: a Vékes Csaba rendezte Hetedik alabárdos, mely az első olyan alkotás, mely a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programjának segítségével készült el. Újdonság, hogy most először versenyez orosz film a CineFesten: a Szívritmuszavarok hőse, Oleg, az iszákos mentős próbálja megmenteni magát és a házasságát.

Hetedik alabárdos: Biodíszletből főszerep

Saját, abszurdba hajló színházi élményei alapján írta és rendezi Hetedik alabárdos című filmjét Vékes Csaba, az Inkubátor program egyik díjazottja. Az „örök statiszta” szerepköréből kitörni készülő főhős történetét majdnem teljes egészében a debreceni Csokonai Színházban forgatták, ahol a szűkös hátsó folyosóktól, a kelléktáron át, egészen a pompás nagyszínpadig, minden helyszínt körbejártak. A színház büféjében a rendezővel, a producerekkel és a színészekkel is elbeszélgettünk, akik beszéltek karrierjük legkisebb, „hetedik alabárdos” szerepéről is.

A 'Kitekintő/Open Eye' kategóriában olyan alkotásokat mutatnak be, melyek már bizonyítottak különböző nemzetközi filmfesztiválokon. Például a svéd Ruben Östlund A négyzet című filmje, amely idén Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát, de szintén ebben a szekcióban debütál, Stephen Frears Viktória és Abdul című munkája, mely a fesztivál zárófilmje is egyben és amely Viktória királynő különleges kapcsolatát mutatja be indiai szolgájával, Abdullal. A Norman egy New York-i fixer mérsékelt tündöklése és tragikus bukása, egy kedves mese becsületről, barátságról, manipulációról és politikáról.

 

Ruben Östlund: A négyzet

A Felfelé folyik, hátrafelé lejt Julian Barnes díjnyertes regényének adaptációja, benne öngyilkosság, tiltott szerelem, bonyolult érzelmi viszonyok, Jim Broadbent felejthetetlen alakításával. Ebben a szekcióban szerepel még a Szibériai szerelem című különleges dokumentumfilm, amely azt mutatja be, hogy Oroszországnak ezen a részén még most is a család és a gyerek egy nő életének egyetlen célja és értelme.

Forrás: Jameson CineFest

Borítókép: Hetedik alabárdos / Skypfilm Production