Sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Apple TV+, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.


A keresztapa

Hol és mikor? Netflix és április 15.

 

Gyakran használjuk a filmklasszikus kifejezést, de ha valami, akkor A keresztapa tényleg az. Coppola alkotását méltán nevezhetjük a maffia-filmek megteremtőjének, mert addig nem igen jelent meg ez a közeg a filmeken, később pedig, sokszor a trilógiához hasonlítva beszéltek a téma újabb feldolgozásáról. Az első film Mario Puzo 1969-es regényére épül, 1972-es alkotás a II. Világháború utáni New Yorkban játszódik és Vito Corleone hatalmának utolsó szakaszára, illetve a maffiaháborúkra koncentrál. A tizenegy Oscar bezsebelő alkotás természetesen hatalmas sztárokat vonultat fel, Don Corleone szerepében Marlon Brandoval, akinek egyik fiát Al Pacino formája meg, de feltűnik benne az egészen fiatal Diane Keaton is.


Élő bolygónk

Hol és mikor? Netflix és április 17.

 

A Netflix a trash reality-k és a true crime-dokuk mellett saját természetfilmes portfólióját is szorgosan bővítgeti. Az Élet a bolygónkon (narrátor: Morgan Freeman) és a cukiságfaktort a maximumra állító vadállatkölykös Wild Babies (narrátor: Helena Bonham Carter) után már érkezik is az újabb négy részes, az előzetes alapján csodálatos képekkel teletűzdelt sorozat, az Élő bolygónk. A narrátor ezúttal Cate Blanchett, akit akkor is szívesen hallgatnánk, ha kenyérpirítók használati utasítását olvasná fel hangosan, hát még így, hogy a Föld különböző tájain jelen lévő törékeny ökoszisztémákról, flóráról és faunáról fog beszélni. A streaming szolgáltató egy olyan természetfilm-sorozatot ígér, melyben nemcsak a különféle élőlényeket és élőhelyüket ismerjük meg, de az állati közösségek működési modelljébe is betekintést nyerhetünk.


A Goldman ügy

Hol és mikor? HBO MAX és április 18.

 

A 2023-as Cannes-i Filmfesztivál Rendezők Kéthete szekciójának nyitófilmje volt a színészként (Rég nem szerelem, Hidegháború) és rendezőként (Piros lámpák, Családi ünnep) is aktív Cédric Kahn feszes tárgyalótermi drámája. A baloldali aktivista Pierre Goldman (Arieh Wolthalter) kálváriáját feldolgozó A Goldman ügy remekül illeszkedik a manapság újra divatos bírósági filmek sorába. Cédric Kahn nem ad kapaszkodót, szűk képarányú, levegőtlen snittekkel, jó ritmusú vágással dob be a heves vitákba torkolló tárgyalás dinamikájába, végig ránk bízza, mit gondoljunk és kinek higgyünk. A Goldman ügy ilyen szempontból az Egy zuhanás anatómiájával is rokonítható: nem feltétlenül az igazság számít, hanem az, hogy ki tud jobb narratívát felépíteni a per során.


Halott Fiú Nyomozóiroda

Hol és mikor? Netflix és április 25.

 

Évtizedekbe tellett, amíg a kortárs fantasy irodalom brit atyaúristene, Neil Gaiman végre hajlandó lett áldását adni kultikus képregénye, a Sandman egy mozgóképes adaptációjára. A Netflix sorozatával viszont olyannyira elégedett lehet, hogy kisvártatva egy spin-offot is engedélyezett mellé. A Dead Boy Detectives két, fél évszázadnyi különbséggel meggyilkolt angol középiskolásról szól, akikről a Halál (az említett Sandman egyik fontos szereplője) egyaránt megfeledkezett, így kísértetekként folytathatják tovább földi pályafutásukat. És ha már így alakult, nyomozóirodát nyitnak. Edwin és Charles nyomozásaihoz egy tinédzserkorú látnok, Crystal is csatlakozik, akinek Niko nevű barátjával kiegészülve igyekeznek felderíteni különféle természetfeletti rejtélyeket.


Álmaid hőse

Cinego és április 25.

 

Freddy Krueger egy töketlenkedő kertvárosi apuka képében születik újra, aki mások álmaiba kavar bele. Paul, a hatvanas, kopaszodó, ártalmatlan egyetemi tanár saját maga számára is megmagyarázhatatlan módon egyszerűen besétál mások álmaiba, ahol (legalábbis az elején) csak passzív megfigyelőként szemléli a szürreális eseményeket. Arcát városszerte vadidegenek kezdik felismerni, és hamarosan országos hírnévre tesz szert. Nagy lehetőségek kinálkoznak számára, de a következmények teljesen felforgatják a saját és a családja addig a maga hétköznapiságában is boldognak hitt életét. Nicolas Cage egy teljesen karakteridegen szerepben is tündököl ebben a horrorba hajló fekete komédiában, amit természetesen az A24 stúdiónak köszönhetünk.


A hangya és a tücsök

Hol és mikor? Filmio és április 25.

Az elmúlt időszakban elmondhattuk, hogy nem múlhat el hét Csáki Laci nélkül, és most is folytatjuk jó szokásunkat. A Kék Pelikán rendezőjét bár elsősorban animációs rendezőként szoktuk emlegetni, de ahogy nemrég írtunk róla, egészen sok műfajban alkotott. A hangya és a tücsök például a Laokoonnal készített élőszereplős kisjátékfilmjeik egyike, amelyet Hajnóczi Péter novellájából adaptált. Bár élőszereplős alkotásról van szó, mégis varázslatos világot teremtettek, mintha egy bábfilm díszleteiben élnének a szereplők (Katona László, Máthé Zsolt, Rutkai Bori és Júlia Bársony Júlia) és La Fontaine történetének végére még egy csavart is kapunk.


Téli szünet (The Holdovers)

Hol és mikor? Amazon Prime és április 29.

 

Alexander Payne mindig is értett a keserű, életunt alaphelyzetből induló dramedykhez, egyik legnagyobb sikerét pont azzal a Paul Giamattival aratta (Kerülőutak), akivel sok év után ismét együtt dolgoztak, és a színész ismét úgy viselkedik, mintha az egész világra meg lenne sértődve. Az eredmény öt Oscar-jelölés, egy Oscar-díj, és egy jóslat, ami már legalább annyiszor hangzott el, amennyi dísz van egy nagyobb város karácsonyfájan: ebből a filmből karácsonyi klasszikus lesz. Tanár és diák egymásra találása szerencsére az év bármelyik napján működik.