Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ragályi Elemér, rövid ideig tartó, méltósággal viselt betegségben, a mai napon elhunyt. Kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a család gyászát” – közölte a Telex szerkesztőségével az operatőr családja. 

Ragályi Elemér 1939-ben született Rákosligeten. 1957-től a Mafilmnél dolgozott, világosító, laboráns, segédoperatőr és felvételvezető volt. Tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte, 1968-ban szerzett operatőri diplomát. Dolgozott Amerikában és Európában is.

Az Illés-iskola egyik stílusteremtő alakja, kézi kamera-kezelése és világítástechnikája a hetvenes években tette ismertté. Zolnay Pál, Sándor Pál, Gazdag Gyula, Elek Judit állandó alkotótársa, szokszor dolgozott Rózsa Jánossal, Grunwalsky Ferenccel, András Ferenccel, Gazdag Gyulával, Kovács Andrással, Révész Györggyel és Szomjas Györggyel.

Operatőrként olyan jelentős magyar filmekben dolgozott, mint a Régi idők focija, a Fotográfia, a Bástyasétány 74, a Talpuk alatt fütyül a szél, a Szabadíts meg a gonosztól, a Ripacsok, a Dögkeselyű, az A nagy generáció és az 1945.

A Magyar Filmszemlén hatszor ítélték neki a Legjobb operatőr díját, ezen kívül Balázs Béla-díjas (1974), érdemes és kiváló művész (1985) és Kossuth-díjat (1991) is kapott.

1982 és 1990 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított. 1990-ben megkapta a Cable ACE-t, (az Amerikai Operatőrök Szövetségének televíziós díja) Legjobb Operatőr díját a The Josephine Baker Story című HBO produkcióért. Az Emmy-díj nyertes Raszputyin című filmnek volt az operatőre, és az A gyilkosok köztünk vannak (Murderers Among us: The Simon Wiesenthal Story) című film fényképezéséért egy másik ACE-díjjal jutalmazták.

1991-ben, Xavier Koller svájci rendezővel készített filmjéért, A remény útjáért a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj sikerében osztozott. 

Forrás: Telex / Címlapkép: Ragályi Elemér / Fotó forrása: HSC