Több száz nevezett dokumentumfilm közül választották ki azt a 37-et, ami idén versenyezni fog a Budapest International Documentary Festival díjaiért, amelyeket nemzetközi zsűri ítél oda. A vetítéseket beszélgetés követi az alkotókkal. Ahogy tavaly, idén is, a BIDF szervezői szekciók szerint ajánlják a filmkínálatot, aktuális és sokakat foglalkoztató témakörökben hozzák el a legjobb dokumentumfilmeket Magyarországra. 4 magyar alkotás mellett, Skóciától Kongóig, Indiától Argentínáig, a világ minden részéről érkeznek filmek Budapestre, hol intim családi drámákba, hol világpolitikát meghatározó témákba, mint a menekült kérdés engedve betekintést.

Az idei fesztiválon a következő szekciókban láthatnak filmeket a nézők:

NÉZZ SZEMBE A SZÜLEIDDEL

Különleges gyerek-szülő viszonyokról szóló filmeket hoz a BIDF. Meddig tart a gyerekkor? Az ártatlanság valóban része a gyerekek életének? Tényleg a szülő felel a gyermekei sorsáért? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresik az választ ezek a dokumentumfilmek.

A szekcióban fellelhető az idei évben több nemzetközi fesztiválon rangos díjjal kitüntetett Toto and His Sisters / Toto és nővérei című román film, mely egy börtönviselt anyát és heroinista nagybácsit hátrahagyó 10 éves kisfiúról és nővéreiről szól, akik a felnőtté válás kapujában keresik az utat egy boldogabb élethez.

A Wolfpack / A mi falkánk című amerikai film is testvérekről szól, ám ők nem indulnak útnak, épp ellenkezőleg: a négy fal között élik egész életüket. Egyetlen szórakozásuk, hogy újrajátsszák kedvenc filmjeik jeleneteit, így csempészve romantikát, izgalmat, és humort saját életükbe. A film elnyerte a dokumentumfilmes zsűri nagydíját a 2015-ös Sundance filmfesztiválon.

Magyar film is lesz ebben a szekcióban, a Drifter, ami egy fiatal srácról, Ricsiről szól.  A kamasz fiú nagy álma, hogy raliversenyző legyen és ehhez autót építsen magának. Bár vezetni jól tud, mégis úgy tűnik, hogy az életben rossz irányba halad. Hörcher Gábor alkotása az amszterdami dokumentumfilmfesztiválon a legjobb első film díját kapta, de sikerrel szerepelt további külföldi fesztiválokon is.