Az EKF program hivatalos, kiemelt rendezvényei közé sorolt fesztiválsorozat eseményeihez, filmvetítéseihez és bemutatóihoz számos kísérőrendezvény is - koncert, szakmai találkozó, közönségtalálkozó – társul.

 

menzel_500

Jiří Menzel


Az októberi II. CinePécs nemzetközi filmfesztiválon ebben az évben is - részben a Duna Televízió szakmai stábjának válogatásában - első filmes alkotók munkáit vetítik majd a pécsi mozik, amik kivétel nélkül Közép-Kelet Európából érkeznek hozzánk. A filmeket, a korábbi hagyományokat követve, rangos nemzetközi zsűri bírálja el, Jiří Menzel mellett a zsűri tagjai között tudható már Igor Koršič szlovén filmrendezőt és filmszínész, valamint Andrei Gruzsnicki, a tavalyi CinePécs filmfesztivál nyertes alkotásának rendezőjét is.  

A fesztivál elsődleges célja - a korábbi évekhez hasonlóan - továbbra is a közép- és délkelet-európai – horvát, szerb, szlovák, cseh, lengyel, bolgár, osztrák, bosnyák, ukrán, török, görög, román  –  első filmes alkotók bemutatása és megismertetése a közönséggel és természetesen a szakmával, ezzel is segítve őket a következő filmjük elkészítésében. Emellett a II. CinePécs Nemzetközi Filmfesztiválon idén megjelenik a Közel-Kelet és India is.

A CinePécs sajtótájékoztatón elhangzott: a fesztiválok nem csak kulturális értékeket hoznak a városba, a régióba, de gazdaságélénkítő hatásuk is jelentős, hiszen a fesztivált szervező Dél-Dunántúli Regionális Filmalap Kft. valamint a KIKK – Kulturális Ipari Klaszter – Egyesület a helyi vállalkozások bevonásával valósítja meg a programokat, ezzel a vállalkozásoknak bevételt valamint munkát és munkalehetőséget – ezeken keresztül pedig munkahelyeket –teremtve. A tavalyi évben közel 100 embernek adott munkát a fesztivál, köztük egyetemistáknak is. Közel kétszáz magyar és közel 50 külföldi vendégünk volt, akik együttesen 400 vendégéjszakát töltöttek a városban. Tizenöt országból 57 játékfilm és 20 dokumentumfilmet vetítettek , melyek között 9 magyar játékfilm volt.

cinepecs_urania_500

A pécsi Uránia
(fotó: moziplussz.hu)


Ezek az adatok meghatározóak az idei évre is, hiszen a szervezők legalább ennyi, de inkább a tavalyinál több filmet szeretnének bemutatni, filmes szakembert vendégül látni és lehetőségekhez képest minél több munkalehetőséget biztosítani a vállalkozásoknak.

A CinePécs fesztiválsorozat első elemeként április 23-24 között a diákfilmes alkotók fesztiválját rendezik meg – immáron tizenegyedik alkalommal - a pécsi Ifjúsági Házban. A hagyományos fesztiválra ebben az évben 128 filmet neveztek a középiskolások, melyek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat, melyek a fesztivál két napos versenyprogramjába kerültek.

A CinePécs filmfesztivál honlapja is megújult erre az évre, a www.cinepecs.hu oldalon folyamatosan friss információk, vetítési programok, interjúk és filmleírások várják az olvasókat.