A Filmnet Produkció szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával és a MaNDA együttműködésével megvalósuló program szeptember 26-án pénteken kezdődik: 18:30-kor Törőcsik Mari és Koltai Lajos nyitja meg a Maár Gyula festményeiből álló kiállítást, majd 19:00 órától a nyitó díszelőadáson 1975-ös filmjét, a Déryné, hol van? című alkotást vetítik. A Pilinszky János és Maár Gyula „négykezesében” megszületett rembranti fényű film a művészlét kérdéseinek költői szépségű, örök érvényű megfogalmazása, Koltai Lajos díjnyertes operatőri munkájával. A filmben nyújtott alakításáért a címszereplő Törőcsik Mari elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját és Cannes-ban a Legjobb női alakítás díját. A nyitóvetítésre a belépés díjtalan.

Az első hétvége további részében Jancsó Miklós ritkán látható, klasszikus filmjeivel emlékeznek a szervezők a filmművészre.

Az október 3-5. között Szécsényi Ferenc és Maár Gyula munkássága kerül előtérbe, látható lesz többek között a Vasvirág (1958), a Végül (1974), a Teketória (1976) és a Malom a pokolban (1987). Tovább a második hétvége programjához.

Október 10-12. között Xantus János filmjeiből látható válogatás, olyan klasszikusokkal a programban, mint az Eszkimó asszony fázik (1983), a Rock-térítő (1988) és a Szoba kiáltással (1980). Tovább a harmadik hétvége programjához.

A vetítéssorozat utolsó hétvégéjén, október 16-19. között a hosszas betegség után nemrég elhunyt Kézdi-Kovács Zsoltra emlékeznek az És mégis? (1991) című filmje vetítésével, a hétvége további részében pedig látható lesz Jancsótól a Fényes szelek (1968) és a Szegénylegények (1965), valamint Maár Gyulától a Hoppá (1992). Tovább a negyedik hétvége programjához.

A vetítésekre jelképes 100 Ft-os regisztrációs jegy váltható az Uránia jegypénztárában és honlapján, a Díszteremben zajló három vetítésre a belépés díjtalan.

Bővebb információ és a részletes program ITT olvasható.