Az elmúlt évek változást hoztak a felsőoktatási hozzállásában az első éveseknek szóló, egyetemi életre felkészítő táborokhoz. Szögezzük le, hogy egyáltalán nem minden intézmény táborában merültek fel ilyen jellegű problémák, viszont a napvilágra került esetek fényében egyre többen ismerik fel, hogy az ivásra ösztönző, megalázó és sok esetben intim-töltetű játékok sokszor adtak lehetőséget a szexuális zaklatásra. (Legutóbb tavaly novemberben került nyilvánosságra eféle zaklatási eset, itt lehet bővebben olvasni róla.)

Nagy lépés a pozitív irányba, hogy az egyetemek már próbálnak jobban odafigyelni arra, hogy mi történik a nevükkel fémjelzett nyári táborokban, de azt se felejtsük el, hogy a Gólyatábor főszereplőjéhez hasonlóan, a korábbiakban erőszakot elszenvedett áldozatok sebei nem gyógyulnak be ilyen könnyedén.

A felelősség a tényleges elkövetőkön is túlterjedhet - itt jön a képbe a kisfilm másik fontos szereplője, az egyetemi kasztrendszerben magas poziciót betöltő, idősebb őrsvezető figurája. A szóban forgó események a valóságban is rendre a táborokat szervező, így az összes résztvevőre (elviekben) ügyelő hallgatói önkormányzat orra előtt zajlottak le, akik az egészet sokszor inkább szőnyeg alá próbálták söpörni, az áldozatokat pedig különböző eszközökkel rábírni a hallgatásra.

Kárpáti György Mór saját csatornáján tette közzé 2016-os kisfilmjét. (A rendező korábbi munkáiért is érdemes felkeresni az oldalt.) A Gólyatábor eredetileg a Friss Hús Fesztiválon debütált, majd 2017-ben versenyzett az amerikai Slamdance-en és Zágrábban is. A kisfilm főszereplői Nagy Katica, aki legközelebb Reisz Gábor Rossz versek című filmjében lesz látható, valamint az őrsvezetőt alakító Rózsa Krisztián. Operatőre Hartung Dávid, producerei pedig Horváth-Szabó Ágnes, Osváth Gábor és Petrányi Viktória, koproducerei Ferenczy Gábor és Muhi András voltak. A film a Boddah és a Proton Cinema koprodukciójában, a Focus Fox közreműködésével készült.

Kárpáti György Mór a Színház- és Filművészeti Egyetem filmrendező szakán végzett, első nagyjátékfilmje, az 1848-as szabadságharc leverése után játszódó Guerilla a Filmalap Inkubátor Programjában készül, bemutatójára 2019-ben számíthatunk.