A 2018-as filmdömping után újult erővel vágunk neki az új évnek, ennek örömére megpróbáltuk összeszedni, mik lesznek azok a magyar filmek (és koprodukciók), amiket idén látni fogunk a moziban. Bemutató szerencsére 2019-ben sem lesz kevés, de egy biztos, a sok nagynevű, nemzetközileg elismert rendező mellett, egyre több fiatal tehetség fog első nagyjátékfilmjével bemutatkozni. A dátumok természetesen még változhatnak, bármilyen új időpont érkezik, a cikk frissülni fog.


MÉG EGY NAP ÉLET
(r.: Raúl de la Fuente, Damian Nenow)

 

Lengyel haditudósító a 70-es években veszélyes afrikai utazásra indul, hogy helyszíni riportot készítsen a polgárháború sújtotta Angolában. A külsőségeiben leginkább a Libanoni keringő-re emlékeztető Még egy nap élet megtörtént események alapján készült, Ryszard Kapuscinski újságíró élményeit örökíti meg egy kegyetlen és felkavaró, európai szemmel viszont nagyon távolinak tűnő konfliktus mélyéről. A Puppetworks stúdió részvételével magyar koprodukcióban készült animációs film tavaly Európai Filmdíjat nyert, itthon pedig besöpörte az Anilogue fődíját is, ám a jól csengő elismeréseken túl a közvetlen, dokumentarista jellegéből fakadóan is izgalmasnak tűnik.

Bemutató: 2019. január 24.

 

KÖLCSÖNLAKÁS (r.: Dobó Kata)


Nem véletlen, hogy Valentin-napra időzítették Dobó Kata rendezői bemutatkozását, hiszen könnyed romantikus komédiáról van szó, ami tökéletes kikapcsolódás lehet szerelmes pároknak. A sikeres színpadi darab alapján készült Kölcsönlakás egy felújítás alatt álló ingatlanban játszódik, amit párhuzamosan többen is szerelmi fészeknek szemelnek ki. A félreértéseken alapuló komédia szereplőgárdájában Haumann Máté, Balla Eszter, Oroszlán Szonja, Klem Viktor, Martinovics Dorina, Kiss Ramóna és Szabó Simon is felsorakozik - az előzetes pedig bőséggel sejtet szexet, helyzetkomikumot és meglepetésvendégeket.

Bemutató: 2019. február. 14.

 

MOST VAN MOST (r.: Szajki Péter)


                   
Az Intim feljövés és a Nejem, nőm, csajom rendezőjének legújabb filmje már az egy mondatban összefoglalható történetével felcsigázott bennünket: egy harmincas nőről szól, aki a boldogító igen kimondása helyett egy taxiba szállva megszökik az esküvőjéről. Tompos Kátya végig menyasszonyi ruhát visel a Most van most-ban, Mohai Tamás alakítja a taxist, akivel egyetlen nap leforgása alatt étterembe, temetésre, melegbárba és a Balaton-felvidékre is eljut a főhősnő. Humoros road-movie-t ígér a rendező, amelyben a vígjáték mellett a dráma is hangsúlyos szerepet kap, miközben a mostani harmincasok elköteleződéstől való félelméről mesél.

Bemutató: 2019. március 7.

 

GUERILLA (r.: Kárpáti György Mór)

Hosszú évek óta várunk erre, hogy Kárpáti, aki az Erdő és a Gólyatábor című kisfilmekkel már bizonyított, végre egy nagyjátékfilmmel is előálljon. A Guerilla a 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukása utáni időszakba visz vissza minket, két testvér és egy szerelmi háromszög történetén keresztül mutatja be az erdőben bújkáló gerillák életét. Intim közelségből, a történelmi filmekre jellemző távolságtartással szakítva követhetjük majd Barnabást, aki a testvérét próbálja hazaviszi, de aztán ő is ott ragad, és szerelmes lesz a sebesülteket ápoló lányba. A Guerilla főszerepeit csupa fiatal tehetség, Mészáros Blanka, Váradi Gergely (képünkön) és Vilmányi Benett játssza. Friss hír, hogy a film nemzetközi premierje a svéd Göteborg Nemzetközi Filmfesztiválon lesz.

Bemutató: 2019. március 7.

 

APRÓ MESÉK (r.: Szász Attila)


Szász Attila és Köbli Norbert forgatókönyvíró három remekül sikerült közös munka végeztével szintet lépett. A tévé számára készült Félvilág, A berni követ és az Örök tél után most már a mozik vásznára álmodták meg a legújabb történelmi drámájukat, amely egy film noirokból ismerős alaphelyzetet ültet át a 2. világháború utáni magyar valóságba. Valójában ki mozgatja itt a szálakat? A Szabó Kimmel Tamás által játszott szélhámos? A férje halálát kívánó, csáberejét ügyesen kihasználó feleség (Kerekes Vica)? Vagy a frontról váratlanul hazatérő, brutális férj (Molnár Levente)? Tuti, hogy lesz itt sok fordulat, és tövig rágjuk majd a körmünket a moziban ülve.

Bemutató: 2019. március 14.

 

ÜRES LOVAK (r.: Lichter Péter)


A Fagyott május című avantgárd horror és a tavalyi őrült Hamlet-adaptáció, a The Rub után 2019-ben is új nagyjátékfilmmel jelentkezik Lichter Péter, ami nagy eséllyel a leginkább befogadható egész estés alkotása lesz. Az Üres lovak-ban két legendás filmrendező, Kertész Mihály és Bódy Gábor vív szócsatát Mácsai Pál és Rába Roland tolmácsolásában. A két művész már halott, de ettől még lelkesen vitatkoznak. Eközben a filmtörténet klasszikusaiból és néhány kevésbé ismert alkotásból kivágott részletek peregnek, gyakran duplán, mintha a filmek is egymással beszélgetnének. Lichter Péter bejelentkezett az idei év leginvenciózusabb magyar filmjének a díjára.

Bemutató: 2019 márciusa

 

DRAKULICS ELVTÁRS (r.: Bodzsár Márk)

Az Isteni műszak-kal debütáló Bodzsár Márkról már tudjuk, hogy nagyon szórakoztató módon, éjfekete humorral képes viszonyulni a kifacsart magyar valósághoz - nem lesz másként új alkotása, a Drakulics elvtárs esetében sem, ami egyszerre ígérkezik kádár-kori miliőbe helyezett kémfilmnek és vámpírsztorinak is. A vérszívó-gyanújába keveredő, nyugatról érkező Nagy Zsolt mellett Walters Lili (képünkön) fedett ügynöknőt, Nagy Zsolt pedig James Bond szocialista megfelelőjét játssza majd, de Balsai Móni, Borbély Alexandra, Thuróczy Szabolcs és Rába Roland feltűnésére is számíthatunk. A forgatás helyszínére mi is kilátogathattunk, beszámolónk itt olvasható

Bemutató: 2019 ősze

 

SENKI NEM MEGY SEHOVA  (r.: Hartung Attila)

Akárcsak a tavalyi év nagy meglepetése, az RLSM, úgy Hartung Attila első rendezése a mai kamaszok világában játszódik. Főhősei olyan tinik, akik a féktelen like-vadászat bűvöletében élnek, ám meggondolatlanságuk egy osztálytársnőjük eltűnéséhez vezet - a srácok így elkezdenek nyomozni a lány után a budapesti éjszakában. A Filmalap Inkubátor programjának keretében készült Senki nem megy sehova izgalmas koncepciója, valamint elsőfilmes alkotói és szereplői friss és lendületes megközelítést sugallnak, ezért könnyen lehet az is, hogy a Z-generáció nemzedéki filmjével lesz dolgunk. Tudosításunk a forgatás egyik estéjéről itt olvasható.   

Bemutató: 2019 őszén

 

GAME OVER CLUB (r.: Géczy Dávid)A kissé morbid témájú vígjátékban hat öngyilkosjelölt készül hátrahagyni a földi létet – különböző társadalmi hátterű szereplők (pl. taxis, kozmetikus, fociedző, kebabos) egy Facebook-csoportban találták meg egymást és most egy szállodában gyűltek össze, hogy beteljesítsék tervüket. Géczy Dávid első filmje rohamtempóban, állami támogatás nélkül forgott, a főszerepekben viszont igazi sztárparádé, Thuróczy Szabolcs, Földes Eszter, Kamarás Iván és Nagypál Gábor látható majd, de hangsúlyos szerepet kap Szabó Győző, Kálloy Molnár Péter, Végh Péter, Tzafetaas Roland és Reviczky Gábor is.

Bemutató: 2019 őszén

 

ÉDEN (r.: Kocsis Ágnes)

A Friss levegő és a Cannes-ban is bemutatott Pál Adrienn rendezője idén új mozifilmmel tér vissza: az Éden főszereplője Éva, a harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás a környezetében, ezért teljes elszigeteltségben éli az életét, egészen addig, amíg rá nem talál a szerelem. Az utóbbi időben egyre több hazai rendező választ magának nemzetközi szereplőgárdát (Mundruczó Kornél, Felméri Cecília, Nemes Jeles László) és Kocsis Ágnes is így tett: Évát a díjnyertes horvát színésznő, Lana Baric alakítja, társát pedig Daan Stuyven, belga rockzenész, akinek ez lesz az első filmes főszerepe. Egy délutánt mi is eltöltöttünk a balatonboglári forgatáson, riportunk itt olvasható.

Bemutató: 2019 második fele