2011. júniusában nyitotta meg kapuit az etyeki Korda Filmpark: az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában, az 1 milliárd 191 millió forint összköltséggel megvalósuló beruházást 595 millió forinttal támogatta az Új Magyarország Fejlesztési Terv. Az induló filmpark turisztikai vonzerejét főleg a két épített díszlet képezte: a Hellboy által itthagyott New York utcadíszlet mellett a Borgias középkori díszletét is meg lehetett tekinteni, egyébként pedig az Alexander Kordáról szóló emlékkiállítás mellett egy "interaktív kiállítás" megtekintését foglalta magába a 3000 forintos belépőjegy. A nyitáskor évi 50 ezer látogatót vártak, és tény, hogy ezen a videón nagyon sokan vannak a stúdióban.

A filmes vidámpark 2012 márciusától tovább bővül: a két új, extra felár ellenében igénybe vehető szolgáltatás a Filmbuilding és a Vadsáv. A Filmbuilding keretében egy New York-i katasztrófafilm szereplői lehetünk: a stock jelenetek alá vágott félelmetes zene és a néhány kompjútertrükk tényleg azt a benyomást keltheti, hogy egy blockbuster előzetesét látjuk, ennek a szereplői lehetünk az Emil Goodman művésznevet viselő Szabó András vezetésével.


Így készül az etyeki Filmbuilding

 

A green box segítségével ennek a képzeletbeli filmnek a szereplői lehetünk, ezt úgy kell elképzelni, hogy le kell ülni egy zöld székre a zöld háttér előtt, ők meg utómunkában összerakják, hogy valójában a New York-i metrón ültünk. A Filmhu és a Filmkolónia munkatársának egy kimutatást kellett lapozgatni, majd jelre megfordulni, és elborzadni a közelgő meteor látványától - én még a kezemben tartott mappát is elejtettem rémületemben! Az alakítás olyan jól sikerült, hogy még az elkészült előzetesbe is bekerült ez a megrázó részlet, 0:44-nél. (A jelenetben szerepel még Szalóky Bálint, a Mozinet munkatársa, valamint Csákvári Géza, a Népszabadság újságírója.)

A filmes újságírók részvételével készült előzetes

A Filmbuilding egy jópofa marhaság, ami minden laikusnak megadja a lehetőséget, hogy belekóstoljon a filmkészítés folyamatába: a fenti bemutató videót etyeki iskolásokkal készítették el, szóval az alsó korhatárt 7-8 évre lőném be - viszont ők valószínűleg nem tudják kifizetni a Filmbuilding borsos árát, a filmezés ugyanis még ilyen játék formában sem olcsó mulatság. Fejenként 10 ezer forintért bohóckodhatunk a zöld háttér előtt, és a program 10 főt alatt nem indul, úgyhogy pénzes barátokat is kell gyűjtenünk, ha igazán jól akarunk szórakozni!

etyek11
Fotó: Kiss Andrea Még több kép


A sajtóprogram keretében végigrohantunk a filmes kiállítás programján is: mivel a filmes múzeumok között örök etalonnak számít a berlini filmes múzeum, ahol büszkén őrzik a német némafilmektől kezdve a kettéosztott Németország kettéosztott filmművészetéig a nagybetűs Kultúrát, sajnos a Korda Filmpark sem kerülheti el az összehasonlítást, noha egy tisztán kereskedelmi vállalkozás, nem pedig közszolgálatot betöltő múzeum. A Korda Filmpark elsősorban a névadó Korda Sándor emlékét őrzi méltóan, az interaktívnak szánt kiállítás pedig bemutatja a filmművészet korai szakaszának ma már mókásnak, ám egyre divatosabbnak tűnő elemeit, van itt zootróp, laterna magina, meg camera obscura is, tehát egy átlagos Csodák Palotája élményét abszolút visszaadhatja a fiatal látogatóknak. Van olyan Ames-szoba is, a klasszikus optikai csalódások szemléltetője, a kockás döntött padlóval, ahova benézve törpének és óriásnak láthatjuk a bentlévőket. Sajnos az animációs motion capture vagy a maszkmesterek munkáját bemutató részlet szimpla múzeumi kiállítás marad, és az art department munkáját bemutató installációt is csak az menti meg, hogy a bemutatott makettek a Borgias-hoz tartoznak, az meg mégiscsak izgalmas, hogy amit itt megterveztek, azt meg is építették, és láthatod is kint!

etyek14
A Borgias díszlete Fotó: Kiss Andrea Még több kép


A túra magában foglalja az etyeki stúdió külső díszleteiben való tárlatvezetést is: a Hellboy által itthagyott New York utcadíszletet már számtalan kisfilmben, videóklipben, lemezborítón és videóklipben is láthattuk, de a Borgias díszlete nekem még új izgalom volt, meg azért kétségkívül jó érzés vatikáni díszletek között sétálni, még ha purhab is az egész, és marcona biztonsági őrzi - de forgatási időszakban Jeremy Irons szokott itt járkálni nap mint nap!  A második, még nem sugárzott Borgias évad díszleteit nem is fotózhattuk, és be sem mehettünk, a marcona őr a nézésirányokra is gondosan ügyelt.

Láttuk viszont a legnagyobbnak épített, hatos stúdiót, amit eredetileg vizes felvételek forgatására használtak volna, de aztán a CGI fejlődésével feleslegessé vált az épített díszletben vízzel bohóckodás, mindent meg lehet csinálni makettel - az interaktív kiállításon is lehet csinálni füstöt, bombát és esőt a kiállított hajó- és tengeralattjáró-makettel. Így tulajdonképpen a hatos stúdió feleslegesen nagy: akár két épített díszlet is kényelmesen elfér benne egymás mellett, ha meg épp nincs forgatás, akkor Agrár Exponak ad helyet.

etyek12
Fotó: Kiss Andrea Még több kép


Az etyeki Filmpark két legjobb része szerintem a két hanggal foglalkozó volt: a kiállítótérben van egy Foley-szoba, amit nagy bánatomra nem használhattunk idő hiányában (nem baj, a goodbye package-ben lévő kuponnal visszajövök és mindent lezörejezek majd!). Itt azt kell elképzelni, hogy van egy hangszigetelt szoba, amiben levetítenek egy jelenetet hanggal, majd hang nélkül és nekünk kell újrazörejezni. Van tányér, víz, hangosan nyíló táska és egy mángorlószerű tekerőben kavics, amivel hangokat lehet kelteni, és akkor van homok-, kő- és fapadló, illetve cipők és paták, amivel a lépéseket zörejezhetjük. Ha csak az interaktív kiállításra vált valaki jegyet, akkor itt töltse el a legtöbb időt!

A másik az új szolgáltatás, a Vadsáv: ennek keretében az Üvegtigris jeleneteit lehet leszinkronizálni profi hangmérnök vezetésével, teljesen profi körülmények között. Van hangszigetelt szoba, üvegfal, fülhallgatók és pittyegések a fülben, szóval jó mókának tűnik ez is, és nem olyan drága: 5 ezer forint, és már öt főtől indul, így a szűkebb pénztárcájú, szűkebb baráti körrel is be lehet nevezni rá.

etyek13
Fotó: Kiss Andrea Még több kép

A program végeztével pedig a saját privát vetítőnkben nézhetjük meg a nap folyamán végzett munka eredményét: a Filmbuilding során készült trailert és a Vadsáv során készült Üvegtigris zanzát. Ezzel a sajtónapon is elment egy jó 3-4 óra, pedig mi tényleg rohantunk (ld kimaradt Foley-szoba!), és végig sem csináltuk igazából a programokat, tehát egy normális tempójú, érdeklődő családnak ez egy egész napos program is lehet! A Filmpark szerdától vasárnapig reggel 10 és este 6 óra között tart nyitva, a túrákat csak megfelelő időjárás esetén tartják meg. A látogatókat képzett animátorok vezetik végig a helyszínen, a túrákra előzetes foglalás szükséges a Korda Filmpark honlapján keresztül.

Két szerencsés olvasónk két jegyet nyerhet a Korda Filmparkba!

Korábbi stúdiólátogatásaink:

Cipőfűzőből van a kerítés - A fóti díszletvárosban jártunk

Raleigh: Hollywood a Dunánál - Megnyílt a filmstúdió Rákospalotán

A műterem az első lépés - Ez lett veled, Mafilm