Filmeket nézünk, aztán írunk róluk – erről szól az életünk jelentős része. Hiába ez a szenvedélyünk,  azért néha jól esik szünetet tartani két filmnézés között. Foglalkozni valami mással, hogy aztán kiújult kíváncsisággal huppanhassunk le az újabb mozgókép elé. A kijárási korlátozás feloldása után magától értetődő volt, hogy csoportosan kiszabadulunk a természetbe. Azért teljesen nem tudtunk elszakadni a filmektől, azt találtuk ki, hogy felkeressük Kárpáti György Mór szabadságharcos drámájának természeti helyszíneit. A Guerilla 1849-ben játszódik a világosi fegyverletétel után, főhősei az erdőben rejtőző katonák.

Kritika a Guerilla című filmről - Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után játszódik, szereplői fiatal magyar katonák, akik még nem tudják, hogy mindennek vége. Meggyötört arcok bujkálnak az erdő mélyén, ahol Mészáros Blanka jelenti a reményt. A szép és érzékletes fényképezés, a misztikus természet magába szippantja a nézőt.

Ez tényleg az a film, amely meghozza a kedvet a túrázáshoz: bár a katonák helyzete elkeserítő, a táj viszont, amiben próbálnak, eltűnni, szemet gyönyörködtető. Mintha egy Terrence Malick-filmben látnánk viszont a budai hegyeket. „Amikor a Guerilla előkészítésén dolgoztunk, szóba került, hogy induljunk el az országban helyszíneket keresni” – idézte fel a rendező. „De aztán arra jutottunk, hogy az alacsony költségvetésből nem finanszírozhatnánk a stáb szállását és utazását. A line producer rajzolt egy kört Pest megye térképén: ezen a területen nézhettünk körül.

A Guerilla forgatása (fotó: Skublics Gergely)

Buda környékén összpontosultak a helyszínek, és ez jelentősen megkönnyítette a felkeresésüket. De megérte ez a nyomozás? A telefonon képernyőjén fénylő filmkockák valóságos másának a keresgélése? Teljesen. Kirándulni alapból is szuper időtöltés, és ehhez adott plusz izgalmat a helyszínek beazonosítása. Lelkes nyomozókká váltunk, és vigyorogva csináltunk magunkból hülyét, miközben egy-egy filmkockát rekonstruáltunk: a patak partján hajat fonó nőket, a szikla mögül kémlelő kozákot vagy mondjuk az élethalálharc után pihegő szabadságharcost.

Pihenő a Nagy-kevély tetején

Három túraútvonalat ajánlunk. Könnyedén megközelíthetőek, vadregényes környezetben szellőztetheted ki a fejed, és ha kedved van hozzá, még filmes helyszíneket is felfedezhetsz. Tökéletes program cinefileknek. (A cikk spoileres.)

Farkas-hegy

Kárpáti György Mór ajánlása: A gerillatábor helyszínét Csillebérc és Budaörs között találtuk meg, egy nagy, zöld magánterületen. Ott még áramot is tudtunk szerezni, a bázis mellett lévő sarjerdőben épült fel a néhány sátorból álló tábor. Fontos volt, hogy a környéken több vágóképet is készíthessünk az öregebb fákról is, hogy a filmben a tábori komplexum a sűrű erdő érzetét adja. Nem messze a tábortól, a Budaörs fölött lévő Farkas-hegyen vettük fel azt a jelenetet, amikor Barnabás és három másik gerilla távcsővel megfigyelnek, majd lelőnek egy kozák katonát.Megközelítés: Budapestiként – budaiként pedig különösen – akár egy hirtelen gondolattal vezérelve is elugorhatunk a Farkas-hegyre és környékére. A Széll Kálmán térről induló 21-es busszal a végállomásig, a Központi Fizikai Kutatóintézetig (1) kell utazni, onnan indul a séta.

A túra hossza: 5,7 kmA túra leírása: Hihetetlen, hogy a főváros közvetlen szomszédságában mennyire változatos tájakon mászkálhat az ember. Kátyúkkal teli műúton (2), lombhullató erdőben tesszük meg az első pár száz métert. A Sorrentino-sziklákhoz egy keskeny, fenyvesekkel tarkított, látványos kilátópontokkal tarkított, izgalmasan hullámzó hegygerinc (4) vezet. Maguk a sziklák (5) ideális mászókát jelentenek gyerekeknek és felnőtteknek.

A Szekrényes-hegy (7) a környék legmagasabb csúcsa, 360 fokban tekinthetünk le róla a birodalmunkra, a betonépítmény, amelyről egykor vitorlázórepülők startoltak el, pompás hely üldögéléshez, a magunkkal hozott étel-ital elfogyasztásához. A Farkas-hegy (8) kopár, sziklás felszínén sárkányt eregethetünk, a tetején lévő Vitorlázórepülő emlékműnél szelfit lőhetünk.

Ide kattintva további képeket nézhetsz meg a túráról

A körtúra a KFKI-hez tér vissza, de ha több időd van, nyugodtan hosszabbítsd meg az utad: sétálj végig a foltokban fenyővel borított, izgalmas ösvényekkel szabdalt Csiki-hegyeken, és miután kimásztál a Huszonnégyökrös tetejére, sétálj le Budaörsre, a Csíki csárda megállóhoz.

Film a tájban: A gerillatábort egy magánbirtokon (3) építették fel, így a tábor pontos helyszínére nem lehet elmenni. Az útvonal egy kacskaringós kört rajzol a magánterület körül, és a bejárása közben meggyőződhetünk arról, miért is volt ez nagyszerű helyszín a Guerillához. Több olyan pontja is van a túrának, ahol a táj valószerűtlenül vadnak és érintetlennek tűnik.

Képkocka a Guerillából

Ha A Szekrényes tetejéről keleti irányba nézünk, akkor egyszerre láthatjuk a Guerilla számos fontos helyszínét. A szemünk előtt elterülő, mezővel és erdővel borított medencében építették fel a tábort, és ott van az a rét is, ahol Luca, a felcserlány és Barnabás (Mészáros Blanka és Váradi Gergely) szexelt, és közben a színésznőt megcsípte egy méh. Ha ez az érzéki jelenet esetleg ötletet ad, és a pároddal hasonló kalandot tervezel, jó ha tudod, hogy aránylag sokan kirándulnak ezen a környéken.

Kilátás keletre a Szekrényes tetejéről: 1 - Repülőhangár, ami a stáb bázisa volt; 2 - Gerillatábor; 3 - Barnabás gyalogol, halott katonákat lát; 4 - Barnabás és Luca szeretkezése; 5 - Barnabás látja a halott gerillákat; 6 - Barnabás, Ilonka a csecsemővel menekülnek a fenyvesen át; 7 - Barnabás és a vándorlegény vívni tanulnak; 8 - Barnabás és Ilonka menekülnek (totálképek), egyéb természeti vágóképek

A kopár Farkas-Hegyen vették fel a kozák katona lelövését. Ennek a pontos helyét nem találtuk meg, cserébe viszont megnézhetjük azt a romos épületet, ahol Sinkovits Imre és Pálos György harapófogóba kerül minden idők egyik legjobb magyar filmjében, a Tizedes meg a többiekben. A film moziba küldése óta eltelt 55 év, a romos házból már alig maradt meg valami, a Szekrényes nagy részét fél évszázad alatt beborította a növényzet, de azért nagyjából így is meg lehet találni, hol vették fel az egyes snitteket.Ez a film talán leglátványosabb jelenete, a Szekrényes tetejéről a szovjetek rohamoznak, a németek pedig az ellentétes oldalon próbálják védeni az állásaikat. A két magyar katona rúdra kötött fehér zsebkendőt lóbál kétségbeesetten, hogy aztán elhangozzon a film rengeteg aranyköpése közül az egyik: „Mi még megadni sem tudjuk magunkat”.A Tizedes zárójelenetét a gerillatábor helyéhez nagyon közel, a mostani magánbirtok területén vették fel, a szovjetek a Szekrényes felé masíroznak, a tizedest alakító Sinkovits pedig meggondolva magát szintén abba az irányba fut, hogy utolérje a háborús küldetésre induló társait. És valóban, ha gyerekekkel mész, a Farkas-hegy kiváló terep rohangáláshoz, háborúsdihoz.

Teve-szikla

Kárpáti György Mór ajánlása:Szép ez a hely” – mondja a filmben a vándorlegény (Páll-Gecse Ákos), de közben nyugtalanítóan fúj a szél. A Pilisborosjenőről megközelíthető helyszín a különleges sziklákkal, a tűlevelű növényzettel akár egy western természeti díszlete is lehetne. Változó volt az időjárás, de mindig jól alakította a környezetet: a tűzpárbajnál borús volt és szürke; egy verekedés-jelenetnél alkonyi nap sütött és szállt a por; máskor eső esett és ködfelhők úsztak az irtás felett, amit sikerült felvennünk két különböző totálképhez.

Páll-Gecse Ákos és Váradi Gergely a Teve-szikla előtt a Guerillában

Megközelítés: Pilisborosjenőre (1) tömegközlekedéssel  a volánbusz 840-es járatával lehet eljutni, amely az Árpád hídtól indul.

A túra hossza: 5,8 km

forrás: https://turistautak.openstreetmap.hu

A túra leírása: At út első felében, mezőn, bozótosban, majd végül erdőben haladva felkapaszkodunk az 534 méter magas Nagy-Kevélyre (6). Izzasztó, főleg, ha az ember levágja az utolsó kanyart, és a Gyopáros-barlang mellett megy fel a gerincre. De megéri, a tetőről elképesztő a kilátás a környező hegyekre, településekre, Budapest északnyugati részére.

Ide kattintva további képeket nézhetsz meg a túráról

Ottjártunkor egy siklórepülő készülődött dobbantani a semmibe. Megmutatta, pontosan hol akar landolni a távolban, de hozzátette, hogy a lényeg az, hogy elkapjon egy áramlatot, és minél több időt töltsön a magasban. Ez össze is jött neki. Néztem irigykedve, hogy ezt meg meri csinálni, és közben arra gondoltam, mennyire zseniális film  az adrenalinfüggőségről szóló Holtpont.  A csúcsról le lehet ereszkedni Pilisborosjenőre, de ez a túra is könnyedén meghosszabbítható, például Pomáz vagy Budakalász irányába.Film a tájban: Pilisborosjenőt elhagyva egy levendulamező (2) mellett sétálunk el. Virágzás idején itt nemcsak virágot lehet szedni, hanem egy romantikus, csókolózós képet is lehet rekonstruálni a Rossz versekből. (Ez egy másik levendulamező, mint a filmben, de ugyanúgy tud lila lenni.)

Nagy Katica és Reisz Gábor a Rossz versekben

A Teve-szikla előtt száz méterrel érdemes jobbra letérni a jelzett útról (3): néhány lépés és feltárul előttünk a film drámai zárójelenetének a színhelye. A barlang, amibe belenéz Váradi Gergely és egy sziklákkal övezett, apró tisztás, hol végre megembereli magát a főhős, és megfojtja a rájuk támadó orosz katonát. Aki hajlandó a porban fetrengeni, illetve leereszkedni a barlangba, az könnyedén szórakoztathatja magát az előbbi jelenet rekonstruálásával. Mi ezt tettük. És legalább annyira élvezetes időtöltés volt, mint amennyire értelmetlen.

 

A Teve-sziklát (4) déli irányból értük el, és így egyáltalán nem hasonlított a sivatagi emlősre. Felmászva az oldalára viszont már előtűnt a jellegzetes púp és fejforma. Tetszetős katlant találtak a film egyik akciójelenetéhez Kárpátiék. A szikla mögött bújt el az ellenséges katona, onnan lőtte le az egyik magyar szabadságharcost, hogy aztán tűz alá vegyék őt a többiek.

A sziklától 800 métert kell sétálni, hogy rábukkanjunk egy sokkal nagyobb csata színhelyére. Pilisborosjenő mellett építették fel az Egri csillagokhoz a várat (5). Az impozáns falak később több más magyar filmben is felbukkantak, legutóbb a Netflix nagyszabású fantasy-sorozatában, a Vajákban volt látható pár másodpercre.

Ide kattintva további képeket nézhetsz meg a túráról

Dömörkapu

Kárpáti György Mór ajánlása: A Szentendre közelében lévő, dömörkapui vízesés különleges hely: csobogó víz, korhadt fák, napfényfoltok, pillangók és rovarok. Ahogy Mészáros Blanka végigsétált a patak partján, a jelmeze, a valódi, százötven éves szoknya vizes lett. Máskor Váradi Geri fekete, zsinóros kabátját pettyezték esőcseppek. Ezen a helyszínen többször alakult úgy, hogy a víz különleges textúrát adott a ruháknak – ez jól jött a múltbeli, háborús illúzióhoz. A vízeséstől feljebb vannak még szép részei a kanyargó pataknak. Később az egyik ilyen partszakasznál készítettünk Mráz Istvánnal dagerrotip fotókat a főszereplőkről.

Mészáros Blanka a dömörkapui forgatáson (fotó: Skublics Gergely)

Megközelítés: A nyári hónapokban, hétvégén, irányonként napjában egy-egy menettel közlekedik a 868-os busz Dömörkapu és Szentendre között. Amennyiben az indulás előtt 10 perccel legalább egy jegyet vesznek rá a Volánbusz pénztárában. A vízesés szinte rögtön a parkoló mellett van.

A túra leírása: Egy vallomással tartozunk az olvasónak. Ez a helyszín maradt utoljára: bejártuk, lefotóztuk, de a tervezett túrát, ami kilométereken keresztül követi a Bükkös-patak vadregényes völgyét, már nem sétáltuk le. Túl nagy erővel hívogatott Szentendre. Visszaültünk a kocsiba, és inkább egy vendéglő teraszán ücsörögtünk, mert a kiülős helyek is nagyon hiányoztak.A képek és az alábbi leírás alapján kiváló körtúrát lehet tenni Dömörkaputól elindulva. Aki nem akar a csak hétvégente, napjában egyszer közlekedő busztól függeni, annak azt ajánlom, hogy Pilisszentkeresztről a vízesés éríntésével Pilisszentlászlóra sétáljon át. Én ezt az útvonalat fogom bejárni, amikor legközelebb visszatérek a Pilisbe.  

Film a tájban: Barnabás a gerillatáborból újból és újból lemegy a patakhoz, csak hogy találkozhasson Lucával. Ezt még úgy is megértenénk, ha a lány nem lenne ott, és csak a természet szépsége miatt térne oda vissza. Elbűvölő, buja növényzetű, középkori fantasykba való hely.

A szűk és mély völgyben mobilinternetünk nem volt, és mivel a felhőben voltak a filmből lementett képek, így csak emlékezetből tudtuk rekonstruálni a pataknál játszódó jeleneteket.

 

A Guerilla elérhető a CineGo streaming szolgáltató kínálatában.

A helyszínek felderítésében Baski Sándor, Bujdosó Bori, Pozsonyi Janka és Varga Dénes vett részt. A fényképeket Baski Sándor és Pozsonyi Janka készítette.