Macskássytól az elaprózódásig

Magyarország első animációs filmstúdiója a Magyar Szinkron Filmgyártó Vállalat berkein belül alakult, és kiemelkedő szerepet játszott benne többek közt Macskássy Gyula. 1957-ben érett meg a helyzet arra, hogy az animációsok Pannónia Filmstúdió név alatt önállóan tevékenykedhessenek. Majd a rendszerváltást követően 1994-ben lett a patinás, de már akkor is hanyatló vállalatból Pannóniafilm Kft. A cég fokozatos elsorvadását számos cikk kísérte nyomon a sajtóban, így a Filmhu oldalán is. Legutóbb a HVG írt a cég vagyoni helyzetéről – Itt olvasható a teljes anyag.

Rácsaky Jenővel, a Mokép Pannónia Filmgyártó- és Forgalmazó Kft. (MPFF) vezérigazgatójával nem az utóbbi évek Pannóniához kapcsolódó vitatott privatizációs és jogi ügyeit vettük át, hanem a megújuló cég előtt álló lehetőségeket vázolta a cégvezető.

Technikailag a Mokép és a Pannónia egyesülése még nem fejeződött be, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) már hozzájárult a részben hasonló és egyben nagymúltú cég egyesüléséhez, amely jelenleg a cégbírósági bejegyzés/elfogadás szakaszában tart - hetek, esetleg néhány hónap múlva ez is lezárulhat.

Állományfelmérés és tervek

A Pannónia vezetését tavaly novembertől Rácskay Jenő vette át, ő végezte az egykori állami animációs vállalat pénzügyi szanálását, és jelenleg a bejegyzés alatt álló MPFF vezetője. A két cég méretét tekintve eltérő, a Mokép közepes méretű vállalat, míg a Pannónia kicsinek számít. Ez utóbbiból megmaradt eszközök most a Mokép kőbányai telepére kerültek.

Egykori pannóniás sikerfilm
Macskafogó

A vezérigazgató szerint a Pannónia és a Mokép egyesüléséből létrejövő cég üzleti fellendítése egyfelől a két egykori állami vállalat történelmi, részben ma is jól hangzó nevére, másfelől a cégek közötti szinergiákra épülhet. A filmállomány és az eszközök áttekintését illetve állapotfelmérését követően a MPFF a jövőben a filmforgalmazás és gyártás területén szeretne komoly pozíciókat szerezni.

Brandteremtés a meglévő örökséggel

A magyar filmek DVD-piacán vezetőnek számít a Mokép, hiszen éves szinten körülbelül egy millió lemezt ad ki – eddig körülbelül 220-230 DVD címet jelentetett meg a cég. A MPFF-nál a DVD-forgalmazás terén az első lépés egy nyolc címből álló sorozat piaci megjelentetése. Az erdő kapitánya, a János vitéz, a Macskafogó, a Szaffi, a Vili, a veréb, a Lúdas Matyi, A hetedik testvér és a Hugó, a viziló lényegében az új cég brand-teremtő kiadványsorozata lesz. Amennyiben a várakozásoknak megfelelően halad majd az értékesítés, akkor további korongok kerülhetnek forgalomba. Az első lemez kiadása júliusban várható. A branddel, ha nem is a régi monopol, de legalábbis meghatározó szerephez szeretnének jutni.

Ehhez képest szerényebb, de egyáltalán nem elhanyagolható a Mokép mozifilm-forgalmazási tevékenysége. Évente általában 7-10, igényes szórakoztató filmmel jelentkezik, és további cél, hogy ezen felül a tudományos ismeretterjesztésben is szerepet játsszon az MPFF. Attól függően, hogy a hollywoodi stúdiókkal most folyó tárgyalások során milyen megállapodásokat sikerül tető alá hozni, akár még a moziforgalmazás területen is pozitív változás állhat be a Mokép Pannónia piaci részesedését illetően, bizakodik a vezérigazgató.

Pannóniás sikerek folytatása és bérmunka

A Moképnél lévő kincsek egyike
A cég mozis és DVD-forgalmazás mellett komoly szerepet kíván betölteni a gyártásban is, ez elsősorban a Pannónián keresztül az animációs filmek készítésében való részvételt jelenti. Egyfelől az egykori Pannóniánál készült kultikussá vált rajzfilmek sikerrel kecsegtető folytatása kerülhet szóba, - igaz, Rácskay Jenő óvatos ezzel kapcsolatban, hiszen A kis Vuk  megvalósítása és nézettségi adatai elgondolkodtatóak.

Másfelől a Pannónia megmaradt eszközeivel akár bérmunkát is vállalna nemzetközi, főként amerikai produkciókban. Ennek megvalósítása érdekében már folynak tárgyalások a Pannónia kapcsolati rendszeréhez tartozó tengeren túli, nagynevű műhelyekkel és producerekkel, de konkrétumokat még nem említett a vezérigazgató. A nemzetközi forgalmazásban pedig a Mokép kapcsolatai jelenthetnek komoly tőkét.

Mindenesetre a tengeren túli műhelyekkel, stúdiókkal való lehetséges együttműködés és az önálló filmek megvalósítása érdekében szükségesek a jó figuratervek és a jól megírt forgatókönyvek, de ezek előállítására a MPFF biztosan nem fog műhelyt fenntartani.

A cég a jövő felé tekintve a VoD területén is igyekszik pozíciókat kiharcolni, és a Filmklikk mintájára saját filmletöltő rendszerét kiépíteni, amely fél éven belül már ténylegesen kiszolgálhatja a netező nézőket. Ehhez kapcsolódóan új honlap is készül, amelynek kialakításánál az átláthatóságot és a könnyű kezelhetőséget tartják szem előtt.