A Filmalap filmszakmai döntőbizottsága úgy határozott, hogy a továbbiakban nem támogatja Pálfi György Toldi című filmjének megvalósítási tervét. A döntésről a testület az alábbi közleményt adta ki:

"A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága azt a döntést hozta, hogy Pálfi György Toldi című filmjének megvalósítását célzó, hosszú ideje tartó tárgyalássorozatot beszünteti, és az eredetileg megvalósításra szánt tervet a továbbiakban nem támogatja, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a Döntőbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt, illetve előzőleg írásban jelezte, hogy amennyiben a Döntőbizottság október 15-ig nem hoz határozatot, akkor lezártnak tekinti az együttműködést.

A film tervezett költségvetése 2,5 milliárd forint, amely a magyarországi és az európai filmgyártási gyakorlatban is szokatlanul magas. Egy ilyen magas költségvetésű projekt finanszírozása mind az adófizető nézőközönség, mind a filmszakma felé jelentős felelősség. A Döntőbizottság szerint még nincsenek meg a feltételei annak, hogy egy ilyen magas összegű támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely művészi színvonala mellett széles közönséget
is képes megszólítani."

Pénteken a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöksége közleményében megdöbbenésének adott hangot az elutasítás indoklása miatt:

"Véleményünk szerint ez a primitív és arrogáns nyilatkozat mélyen sérti az alkotói szabadsághoz való jogot amely minden magyar filmkészítőt megillet. Ez a nyilatkozat ugyanis a teljes bizalmatlanságról szól, kiskorúsítani kívánja a rendezőt, semmibe veszi az alkotó fantáziáját, és kordába akarja zárni a szabad szellemet. Ezt minden körülmények között el kell utasítanunk. A kultúra emberi jog, alkotása emberi szükséglet, soha, semmilyen módon nem szabad azt szabályozni. Ezúton szólítjuk fel a Magyar Filmalap döntnökeit, hogy vizsgálják felül álláspontjukat és ne akadályozzák tovább a Toldi megvalósítását abban a szellemben ahogy azt a filmalkotó elképzelte.

Szövetségünk eddig szándékosan nem kívánt beavatkozni az alkotó és a Filmalap vitájába, tartózkodtunk minden megnyilvánulástól, mivel nem kívántuk nehezíteni Pálfi György tárgyalási pozícióit. Most, mikor szembesülnünk kell a nyers ténnyel, nem tehetünk mást mint teljes szolidaritásunkat fejezzük ki iránta."