46 év után először ér magyar rendezőt az a megtiszteltetés, hogy első játékfilmjével a cannes-i hivatalos versenyprogramban szerepelhet. (Korábban: Makk Károly: Liliomfi, 1955; Kósa Ferenc: Tízezer nap, 1967; Sára Sándor: Feldobott kő, 1969.)

A Türelem és a The Counterpart című rövidfilmekkel jelentős sikereket elért Nemes Jeles László Saul fia címmel készülő első játékfilmje a II. világháború végén egy koncentrációs tábor végnapjaiban játszódik. Főhőse egy zsidó férfi, aki halott fiát próbálja mindenáron végtisztességhez juttatni. A film a nemzetközi szereplőgárdával készült a Laokoon Filmgroup gyártásában. Producerei Sipos Gábor és Rajna Gábor, operatőre Erdély Mátyás.

A Saul fia forgatókönyvét Nemes Jeles László a cannes-i filmfesztivál Résidence programja keretében írta Clara Royer-rel, majd a filmterv 2012 nyarán a szarajevói filmfesztiválon a Living Pictures elnevezésű díjban részesült. A Filmalap 205 millió forinttal támogatta a film gyártását.

saul1 600

A Saul fia című film forgatókönyvét Nemes Jeles László és Clara Royer írta. A filmet a magyar készítőkön kívül több nemzetközi alkotó is jegyzi: Erdély Mátyás operatőr, Matthieu Taponier vágó, Rajk László látványtervező, Melis László zeneszerző, a sound design-t pedig Zányi Tamás készítette. A főszerepben Röhrig Géza New Yorkban élő amatőr színész és költő, a további szerepekben többek között Molnár Levente, Zsótér Sándor, és Urs Rechn láthatóak. A filmben a magyar főszereplők mellett, német, lengyel, amerikai és izraeli színészek játsszák a főbb szerepeket.

A 30 napos forgatás nagy része egy budapesti helyszínen és a Mafilmben zajlott. Korabeli fotók és történészi kutatómunka alapján, Rajk László tervei alapján készült az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábor mára megsemmisült épületeinek reprodukciója.

A rendező 1977-ben született Budapesten. 1989-től 2003-ig Párizsban élt, egyetemi tanulmányai során történelmet, irodalmat és forgatókönyvírást tanult. Türelem című kisfilmje elnyerte a 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmnek járó díját, világpremierje a velencei filmfesztivál rövidfilm versenyében volt, majd jelölték az Európai Filmakadémia legjobb rövidfilm-díjára. Három kisfilmje (Türelem, The Counterpart, Az úr elköszön) több, mint 30 díjat kapott száznál is több nemzetközi filmfesztiválon.

saul2 600
A rendező a forgatáson

Idén sajnos rövidefilmet sem a versenyprogramba sem a Cinefondation szekcióba nem válogattak be, de Kristóf György szlovák-magyar koprodukcióban, cseh és francia partnerekkel készülő Out című filmterve meghívást kapott a cannes-i filmfesztivál Atelier filmterv-fejlesztő fórumára.