Mikor vettél részt a Sources2 forgatókönyvfejlesztő programjában? Vettél már részt korábban hasonlón?

2010-ben és 2016-ban. Korábban részt vettem a Save Our Scripts nevű, szintén több állomásos workshopon, illetve talán még az SZFE és a London Film School által szervezett A Fistful of Euros Low Budget Filmmaking Forum volt hasonló.

Mik voltak a feltételei a jelentkezésnek?

Forgatókönyv vagy treatment, motivációs levél, életrajz, filmográfia. A szokásos.

Az Utóélet forgatásán / Fotó: Kallos Bea, MTI

Milyen állapotban volt a könyved amikor neveztél és mennyit fejlődött a workshop alatt?

A workshopon írni nincs idő, ezért mindig a résztvevőn múlik, hogy hazatérve hogyan dolgozza fel az ott kapott javaslatokat. A skype konzultáció és a follow-up is azért van, hogy nagyobb legyen a kényszer a munkára, de nekem volt olyan csoporttársam, aki a workshop után nem haladt a projektjével, és ezért a következő állomást lemondta. Szóval tényleg a résztvevő elszántságán múlik, hogy ki tudja-e használni eléggé a lehetőséget.

Milyen feladatok voltak, csoportban vagy egyénileg dolgoztatok?

Csoportban. Általában 4-5 projektes csoportok vannak, van, ahol a producer is csatlakozik, illetve azt hiszem, lehet jelentkezni filmterv nélküli producerként is. Ez azt jelenti, hogy a teljes workshop idejének az egynegyede (vagy egy ötöde) jut a te projektedre, emellett van némi külön idő a csoportvezetővel, amikor négyszemközt csak a te filmterveddel foglalkoztok. A fő workshopot követi egy skype-konzultáció a csoportvezetővel, és fél éven belül egy pár napos follow-up workshop.

Sources 2 egy európai filmkészítők számára megrendezett haladó tréningprogram, amely forgatókönyv ötletek, vázlatok kidolgozásában nyújt segítséget worshopok és konzultációk szervezésével. A workshop 1992-ben alakult Hollandiában, az Európai Unió Media programjának, a Kreatív Európa program és különböző nemzetközi partnerek segítségével alakult meg. Zomborácz Virág mellett, a Sources2 programban fejlesztette a Lajkó - Cigány az űrben forgatókönyvét Lengyel Balázs és Lovas Balázs, Kocsis Ágnes a Pál Adrienn-t (2010), Esztergályos Krisztina a Miskolciboniésklájdot (2004) és Fischer Gábor a Montercarlo! (2003) című film forgatókönyvét. 25 év alatt 163 filmet fejlesztettek, Európa 31 országában. Idén Fabricius Gábor fejleszti a Sources 2 résztvevőjeként Szex, drót, rock'n roll című forgatókönyvét.

Premier Karlovy Varyban

Milyen újdonsággal szolgált az ottani munka, amire korábban nem került sor?

Nincs két egyforma workshop, mert a csoporttársak személyisége, szakértelme és hozzáállása nagyon meghatározza a közös munkát. Ezért egy-egy workshop hatékonysága és hangulata szerencse kérdése is.

Mennyi idő volt a többi résztvevővel a programon kívül barátkozni, ötletelni?

Úgy van felépítve a program, hogy az teljes elfoglaltságot nyújt: szabadidő nincs, talán egy délután van valamilyen közös kirándulásra vagy városnézésre, egyébként csak az étkezések időpontjai tagolják a napot. Szoktak lenni előadások meghívott szakemberekkel (pl. filmzenéről, vagy egy ismertebb rendező munkájáról), esténként pedig levetítik a résztvevő rendezők filmjeit. Mivel a közös munka elég intenzív, az tekinthető barátkozásnak: egy hét után úgy érzed, mintha mindig is ismerted volna a csoportod tagjait.