Kapcsolódó anyagok

Dési András - Móray Gábor: A pofon
Mucsi Zoltán és Anger ZsoltA pofonhoz képest, amelyben egy hajléktalan (Mucsi Zoltán) és egy üzletember (Anger Zsolt) furcsa kapcsolata bontakozik ki valóságos közegben, a 639. baba steril, elvont térben játszódik. A képi világ is stilizáltabb tehát, mint A pofon esetében. Az alkotógárda viszont nem csak a két rendező személyében azonos. Operatőrük ezúttal is Csukás Sándor volt, a zenét pedig Peter Ogi szerezte. A rendező abban is különbséget lát két régebbi munkájukkal szemben, hogy az új film figurái és története nemzetközi szinten is érthető. A pofon és a Jocó ehhez képest lokálisabb jellegű volt.

A 639. babát már többször láthattuk idehaza, vetítették a Moviemento-n, nemrégiben a Ráday utcában a Folyóirat és Filmes Fesztiválon, és fődíjat kapott a Busho Vision Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon. A Szimpla Kertben pedig egy hazai rövidfilmes összeállításban találkozhattak vele a nézők. Legközelebb a Szolnokról a budapesti Bem moziba átkerült tudományos filmszemlén tekinthetjük meg – egyelőre „lebutított” változatában. A kisfilm ugyanis HD-re forgott, és az alkotók a filmkópiára beadott pályázat eredményét várják. A magyar forgalmazók mindesetre máris érdeklődnek, arra is esély van tehát, hogy a mozikban valamelyik nagyfilm előtt fogják vetíteni. Désiék természetesen a Filmszemlére is benevezik majd.

Bonyolultabb drámák, megszeretett figurák

A Dési-Móray páros nagyjátékfilm-tervet is dédelgetett, ami mára „becsődölt”. Kovács című, Sundance- és Hartley-Merrill-díjas forgatókönyvükre csak 50 millió Ft-ot sikerült szerezni, más források az évek során nem nyíltak meg az elsőfilmes alkotók előtt. (Móray Gábor tévérendezőként végzett, Dési András pedig a színház felől érkezett a mozi világába.) Így most kisebb, tévéfilm hosszúságú, 45-50 perces moziban gondolkoznak. Erre talán sikerül összegyűjteni az anyagi fedezetet, és végre kipróbálhatják magukat a kisfilmeknél bonyolultabb drámai szerkezetek területén.

Dési - Móray: Jocó
Tóth Jocó
A filmhu szinopszis-pályázatán is indultak, és három beadott történetük közül az egyik továbbjutott a legjobb 8 közé. Mint Dési András elmondta, több félig-3/4 részig elkészült írásuk van, Az álhíríró a mennybe megy című is egy régebbi ötletükből született. A forgatókönyvírásról és filmrendezői pályájukról úgy nyilatkozott: egy idő után túlságosan megszeretik a figuráikat, ezért inkább ők „barmolják el”, mint hogy más tegye. De érkezett már írói felkérés más filmjéhez is, méghozzá az anyastúdiójuknak tekintett Inforg berkeiből. Ugyanakkor a készülő produkció – szintén anyagi okokból – leállt és jelenleg várakozik.