Hétfő hajnalban Ruttkai Éva téved rossz utakra Máriássy Félix Egy pikoló világos című drámájában, 1955-ből. Kincse Marci (Bitskey Tibor) és Cséri Julika bimbózó szerelmét félbetöri a háború, a fiút pedig behívják katonának. A lány rossz társaságba keveredik, egy év múlva hazalátogató szerelme is nagyot csalódik benne, ezért szakít vele, pedig csak ő segíthet a lánynak, hogy visszatérjen önmagához. Este Sopsits Árpád támasztja fel A martfűi rém történetét – a filmet jövő héten a Filmhu és a Budapest Rooftop Cinema vetítéssorozatán is levetítjük, ha valakinek esetleg a szabad ég alatt volna kedve bepótolni a tavalyi thrillert.

Gazdag Gyula: Hol volt hol nem volt

Kedden Gothár Péter 1977-es tévéfilmje, a Baleset van műsoron. Halálos sérülést okoz egy balesetben a fiatalkorú Anna, aki nővérével és egy katonával utazott egy kocsiban. A bírósági tanúvallomások azonban ellentmondanak egymásnak és a gyanú átterelődik a nővérre. A két testvér története egy családi tragédiával kezdődik. Fazakas Péter Para című 2008-as filmje szintén az éjszaka közepén látható. “Paranormális jelenségekben hívő baráti társaság esete a véletlenül megfigyelt túszejtőkkel és az antikos maffiával.” Szerdán a hajszobrász anyával felnövő artista lány, Aglaja története látható, Deák Krisztina rendezésében. A magyar-román cirkuszi mutatványos család nyugatra menekül, és az anya fő attrakciójából próbálnak megélni. A cseperedő Aglaja félti az anyja minden mozdulatát és attól fél, hogy egyszer neki kell majd a hajánál csimpaszkodnia naponta felemelkednie. Csütörtökön látható Gazdag Gyula Hol volt, hol nem volt című 1986-os tévéfilmje, melynek főhőse egy kisfiú, aki anyja halála után, sosem látott apja keresésére indul.

Uramisten

Pénteken látható a Szerelmi álmok, egy magyar-német-osztrák játékfilm 1935-ből, Heinz Hilla rendezésében. A film főhőse Duday Mária grófnő (Sulyok Mária), aki vőlegényét, a grófot hátrahagyva inkább Liszt Ferenc tanítványa lesz Weimarban, ahol beleszeret egy másik zongora-tanoncba. A féltékeny gróf párbajra hívja az ifjú zongoristát. Gárdos Péter Uramisten című 1984-es drámájának főhőse “Sajek Oszkár cirkuszi artista, akinek eltört a lába, ezért nem tudja eddigi műsorát folytatni. Egyetlen lehetősége, ha Binder Lipi bácsitól, az öreg szabadulóművésztől megszerzi a titkát, a jégbezárt ember világszámát. A sánta artista mindent megtesz a cél érdekében: kér, könyörög, ravaszkodik, fenyegetőzik, zsarol, sőt még emberrablásra is képes. Lipi bácsi azonban hajthatatlan, függetlenül attól, hogy a magányos öreg élvezi, hogy végre foglalkoznak vele.”

Ragályi Elemér: Nincs kegyelem

A szombati pihenés Gaál Béla játékfilmjével, az 1935-ben készült Címzett ismeretlen-nel kezdődik: a gazdag ifjú (Ráday Imre) szerelmes a postáskisasszonyba, de fél, hogy csak a pénzéért szereti őt viszont a lány, ezért szegény titkárnak adja kimagát, hogy próbára tegye őt. Újranézhető Bujtor István Zsaruvér és Csigavér című tévésorozatának első epizódja is, ami a jól ismert Ötvös Csöpi történetét viszi tovább a kétezres években. Este egy különlegesség, Ragályi Elemér operatőr kevés rendezéseinek egyik látható, a Nincs kegyelem. “Egy idős férfit meggyilkolnak. Az áldozatnál alkalmi munkát végző Suha Dénest tanúként idézik a rendőrségre, de rövidesen már őt vádolják az elkövetéssel. Az emblematikussá vált Pusoma Dénes tragikus története alapján készült filmdráma.” Legalább egy zenés klasszikus sem maradhat ki a hétvégi programból: Keleti Márton Régi nyár című filmjében a Lajtai-operát dolgozza fel Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán.

Tímár István: Én vagyok Jeromos

Szombaton délután és vasárnap hajnalban is látható Tímár István Én vagyok Jeromos című 1970-es szatírája. Főhőse két csatornatisztítő szaki, Jeromos és fia, akik Katona doktorhoz és családjához megy, hogy elvégezze a piszkos munkát. Egész délután zajlik a csetlés-botlás, csak a munkát nem végzi el senki. A film hazai munkamorált szatirikus módon mutatja be Alfonzó, Harsányi Gábor, Kállai Ferenc, Psota Irén és Bujtor István. 1935-ös romantikus film van műsoron kora délután: Székely István Lila akác című alkotása. Főhőse Tóth Manci, az álmodozó varrónő, aki a városligeti lila akác alatt beleszeret a szegény költőbe, Csacsinszky Pálba, aki azonban egy férjes asszonyt szeret. Mire rájön, hogy Manci lenne az igaz szerelme, őt közben felfedezik és vilákörüli turnéra viszik. Érdekesség, hogy a korabeli közönség nem volt hajlandó beletörődni a szomorú befejezésbe, ezért a producer happy endre változtatta a végét. Szintén a klasszikus romantikus komédiák vonalát követi Kalmár László Fiú vagy lány? című 1944-es alkotása, majd egy 1971-es mesebeli ifjúsági film, a Hahó Öcsi! zárja a vasárnap estét.

július 24., hétfő

Egy pikoló világos (r.: Máriássy Félix) / Duna World, 02:20
A martűfi rém (r.: Sopsits Árpád) / HBO2, 01:45

július 25., kedd

Baleset (r.: Gothár Péter) / M5, 01:35
Para (r.: Fazakas Péter) / TV2, 02:40

július 26., szerda

Aglaja (r.: Deák Krisztina) / RTL Gold, 02:20

július 27., csütörtök

Hol volt, hol nem volt (r.: Gazdag Gyula) /

július 28., péntek

Szerelmi álmok (r.: Heinz Hille) / Duna World, 17:10
Uramisten (r.: Gárdos Péter) / M5, 21:20

július 29., szombat

Címzett ismeretlen (r.: Gaál Béla) / Duna World, 11:25
Én vagyok Jeromos (r.: Tímár István) / Duna World, 15:05
Kis Vuk (r.: Gát György, Uzsák János) / RTL+, 17:30
Zsaruvér és Csigavér 1. A királynő nyakéke (r.: Bujtor István) / Duna Televízió, 19:30
Nincs kegyelem (r.: Ragályi Elemér) / Duna World, 22:30
Tiszta szívvel (r.: Till Attila) / Cinemax, 22:30
Régi nyár (r.: Keleti Márton) / M3, 21:00

július 30., vasárnap

Lila akác (r.: Székely István) / Duna World, 11:35
Fiú vagy lány? (r.: Kalmár László) / Duna Televízió, 15:20
Hahó Öcsi! (r.: Palásthy György) / Petőfi TV, 18:15

Idézetek: port.hu, est.hu / Borítókép: Egy pikoló világos