A könyvek néha önálló életre kelnek: öröm és megtiszteltetés, hogy a Bécs, Budapest, Hollywood című könyvem most egy fesztiválblokkot inspirált. A Budapest Klasszikus Film Maraton nemcsak osztrák vagy magyar, hanem osztrák-magyar perspektívába helyez néhány hollywoodi filmet” – hívta fel a figyelmet Muszatics Péter könyve és a fesztivál közti kapcsolatra.

A szeptember 13-án kezdődő filmmaraton Budapest, Bécs, Hollywood elnevezésű szekciója a Közép-Európa és Hollywood termékeny kapcsolatát mutatja be. A válogatás olyan osztrákok és magyarok emigránsokra fókuszál, akik többnyire Amerikában lettek sikeresek. Beilleszkedtek a hollywoodi stúdiógépezetbe, de magukkal hoztak valamit, amiből utána is rendezőgenerációk tanultak: a "human touch", az emberi érintés, a hatásos történetmesélés képességét.

Üres diadal

Egy látványos film noir is jól szemlélteti, hogy ezek az alkotók a jellegzetesen amerikai műfajokkal is remekül boldogultak: az Üres diadal egy méltatlanul elfeledett gyöngyszem, amit a Hyppolit, a lakáj rendezője, Steve Sekely (Székely Istvén) jegyez. Az Alkony sugárút és a Van, aki forrón szereti az osztrák Billy Wilder két klasszikusa, a King Creole pedig Michael Curtiz (Kertész Mihály) meglepetésfilmje, amit a főszerepet játszó Elvis Presley a legkedvesebb filmjének tartott. A szekció további filmeket is tartalmaz, a teljes lista ide kattintva érhető el.

Muszatics Péter egészen a filmgyártás kezdeti szakaszáig nyúlt vissza a könyvében. Bemutatja az Osztrák-Magyar Monarchia virágzó kávéházi kultúráját, majd arról ír, hogyan termékenyítette meg és formálta saját képére Hollywoodot az a rengeteg művész és szakember, aki elhagyta a háborúk, forradalmak, népirtások sújtotta Közép-Európát. Az összeomló Monarchiából számos olyan ember vándorolt ki a 20. század első felében Amerikába, akik aztán a film aranykorában képi formába öntötték az új világ álmait.

A könyv részletesen foglalkozik Lehár Ferenccel, Erich von Stroheimmel és Ernst Lubitsch-csal, aki az egyik legnagyobb hollywoodi sztár, James Stewart főszereplésével filmre adaptálta László Miklós Illatszertár című darabját. Rajtuk kívül Billy Wilder, Molnár Ferenc, Quentin Tarantino vagy éppen a Közép-Európának a Grand Budapest Hotellel szerelmet valló Wes Anderson is felbukkan a Bécs, Budapest, Hollywood lapjain.

Alkony sugárút

Ha meg szeretnéd nyerni a könyvet, küldd el az alábbi kérdésre adott választ a filmhu@forum.film.hu e-mail címre:

Ki a női főszereplője Billy Wilder Van, aki forrón szereti című klasszikusának?

A) Audrey Hepburn
B) Ingrid Bergman
C) Marilyn Monroe
D) Marlene Dietrich

A válaszokat szeptember 8., csütörtök éjfélig várjuk a tárgyban a következővel: Bécs, Budapest, Hollywood. A helyes választ beküldők közül öt szerencsést sorsolunk ki, aki gazdagabbak lesznek a Kossuth kiadó által felajánlott könyvvel. Egy játékos egy választ küldhet be, a nyertest e-mailben értesítjük!