Október 23. és 30. között tartották a 9. Boszporusz Filmfesztivált Isztambulban, melynek nemzetközi egész estés film versenyében két magyar díjazott is lett, mindketten egy-egy elsőfilmes magyar rendező debütáló nagyjátékfilmjében alakított főszerepekért. A legjobb színésznő díját kapta Rainer-Micsinyei Nóra A legjobb dolgokon bőgni kell, Dietz Gusztáv pedig a legjobb színész elismerését a Külön falka főszerepéért.

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének főszereplője Maja (Rainer-Micsinyei Nóra), aki azt érzi, lassan végre ott tart, ahol harminc évesen illene. Feladja a szabadúszást egy állandó állásért, és barátjával (Bányai Kelemen Barna) végre kiköltöznek az egyetem óta másokkal bérelt lakásból. Az este azonban nem várt fordulatot vesz: kiderül, hogy a rég nem látott ROKON (Lőrinc Katalin) nem az igazak álmát alussza a konyhaasztalra bicsaklott fejjel, hanem meghalt. Amikor még az anyja (Hernádi Judit) is lerázza, Maja kénytelen egyedül intézkedni. A díj átadásáról videó is készült, a magyar színésznő nevével igencsak megküzdött a műsorvezető:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

A legjobb dolgokon bőgni kell (@alegjobbdolgokonbognikell) által megosztott bejegyzés

 

A legjobb dolgokon bőgni kell olyan harmincasokról mesél, akik egyszerre próbálnak megfelelni saját maguknak és a környezetüknek, miközben az életük alapvető döntéseit sem képesek meghozni. Úgy élnek, mintha még mindig egyetemisták lennének: közös albérletben, üres hűtővel, éjszakai bulikkal, két óra alvással, másnapokkal. Szeretnék máshogy csinálni, mint az előző generáció, ugyanakkor menekülnek a döntések elől. A legjobb dolgokon bőgni kell hitelesen, őszintén és nagy adag öniróniával mutatja be az útkeresést. A díjat Dietz Gusztáv távollétében Zachar Balázs producer és Kis Hajni rendező vette át.

Külön falka történetében a tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor (Dietz Gusztáv) kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.

Kis Hajni és Dietz Gusztáv a Külön falka forgatásán / fotó: Külön falka Facebook

Karcossága mellett is egyértelműen életigenlő családi drámával mutatkozott be Kis Hajni rendező a Külön falkával, mely magával ragadó lendülettel mesél a börtönviselt apa és kislánya komplikált egymásra találásáról.

A legjobb dolgokon bőgni kell és a Külön falka jelenleg is látható a hazai mozikban.

címlapkép: Rainer-Micsinyei Nóra a Boszpurusz Filmfeztiválon