Hogy telik a születésnapod?

Annyi minden történik most velem, hogy fel sem fogom, hogy szülinapom van. Nagyon jól esett, hogy meglepett a stáb, a barátaim a hotelszobámban. Egy horrorfilmbe illő pillanattal felköszöntöttek és emlékeztettek arra, hogy amúgy születésnapom van. A barátom azt hazudta, hogy a szobában felejtette a jegyzetfüzetét és össze kéne neki szednem. Reggel épp rohanásban voltam, de gondoltam, ezt még összehozom. Ahogy benyitottam a szobába, nagyjából 15 ember állt bent, én meg a riadtságtól artikulálatlan üvöltésbe törtem ki az ajtóhoz legközelebb állónak az arcába… Aztán persze nagyon örültem nekik. Sietnem kellett rögtön tovább, nagyon sűrű itt a program. Remélem, hogy a legtöbb szülinapom ilyen tevékeny lesz.

Karlovy Varyban debütált az első nagyjátékfilmed, ez életed eddigi legszebb születésnapi ajándéka?

Vannak nagyon pozitív születésnapi emlékeim, és közéjük ez már most biztosan bekerült. Ami elképesztően szívmelengető élmény volt ma a köszöntésen túl, hogy a filmünk második vetítése után álló tapsot kaptunk a közönségtől, annyira zavarba jöttem ettől, hogy mikor jöttünk már kifele, én szinte kirohantam a teremből, majd behúzódtam a mozi melletti sikátorba, soha életemben nem volt ilyen élményem.

Dietz Gusztáv, Horváth Zorka és Kis Hajni a Külön falkát nézik a díszbemutatón / fotó: Baski Sándor

Először láthattad közönséggel a filmet. Hogy érezted magad közben?

Nagyon jó élmény volt, régóta nem találkoztam zárt térben ilyen sok emberrel. Amikor kint álltam és beszéltem, a nézők által viselt fehér maszkok miatt a vetítés még magán viselte a Covid nyomát, de így is egy hálás pillanat volt. Jól esett, hogy hiába szakadt az eső a vetítést megelőző fél órában, mégis rengetegen voltak. Hozzáadott az élményhez az is, hogy a két főszereplő és sok stábtag is akkor látta először a filmet. Ettől még nagyobb lett rajtam a nyomás, és igen csak izgatott voltam. Vártam már nagyon, hogy együtt nézhessük a filmet.

Mit szólt a filmhez  a két főszereplő, Horváth Zorka és Dietz Gusztáv?

Ott ültek mellettem, Zorkával nagyjából tíz percenként szorítottunk rá egymás kezére, Gusztáv pedig szintén nagyon izgatott volt, végig izgett-mozgott a székben. Azt éreztem, hogy megterhelő élmény számára a film nézése. A végén eleredtek a könnyei.

Pont a Gusztáv sírt? A film és a kinézete alapján egy kemény csávó benyomását kelti.

Ő a felszínen kemény, valójában egy nagyon érzékeny ember. A film premierje után hárman összeölelkeztünk, egy nagy közös örömöt éreztem.

Zorkát először meg sem ismertem a díszbemutatón, nagyon megnőtt.

11-12 évesen lett kiválasztva a szerepre, ebben a korban rövid idő alatt teljes átalakuláson tudnak tudnak átmenni a kislányok.

Horváth Zorka a Külön falkában

A film forgatáskor nem féltél ettől?

De igen. Hála az égnek nem pont abban a fél évben döntött úgy, hogy hirtelen megnő. Végig ott volt a fejemben, hogy ha még egy hónapot tolódik a forgatás, lehet, hogy már máshogy fog kinézni, és egy megnyúlt tinédzserként fog visszajönni kislány helyett. Ez rizikót jelentett, de közben pont erre a korra volt szükségem. Azt az állapotot szerettem volna elkapni, amikor a gyerek még pont a kamaszkor határán van. Fontos volt, hogy ne legyen ennél sokkal fiatalabb, és az átfordulás se történjen meg. Még gyerek, de már vannak olyan vonásai, amelyek sokszor egy felnőttet idéznek meg viselkedésben.

A férfi főszereplő kiválasztásakor milyen tulajdonságokat kerestél?

Fontos volt, hogy egy nyers, egyenes és kérlelhetetlen ember benyomását keltse. A felszínen durvaságot sugározzon magából, ami a védelmi kéreg, és amit nem tud kordában tartani, a mélyben viszont egy sérült és végtelenül érzékeny ember legyen. Olyasvalakit kerestem, aki mindezt meg tudja jeleníteni.

Elmeséled, hogy zajlott le Zorka és Gusztáv első találkozása?

Ami meglepett, és nagyon örültem neki, hogy az első pillanattól érződött, hogy nagyon jó köztük a rezgés. Meghatározó volt számomra, hogy Zorka egyáltalán nem ijedt meg Gusztávtól, a belőle áradó nyers erőtől, nagy nyitottsággal és szeretettel fordult felé.

Gusztávnak van gyereke?

Két csodás kislánya. Ez biztos segített abban, hogy könnyebben egymásra tudjanak hangolódni.

Dietz Gusztáv a Külön falkában

Azt látom rajtad, hogy elégedett vagy a film indulásával.

A Screen Daily és a Cineuropa kritikáját olvastam eddig, értették és átérezték a filmet. A kezdeti nagy izgatottság után megnyugtatott, hogy a szakmában meghatározó nemzetközi fórumokról ilyen pozitív visszhang jött. Aztán persze meglátjuk, mi lesz a folytatásban.

Magyarországon nagy hagyománya van az Így jöttem-filmeknek. Mennyire fedi a valóságot, ha a te filmedet is ebbe a halmazba rakjuk az önéletrajzi jellege miatt?

Van egy ilyen oldala a filmnek, de senki se gondolja, hogy egy az egyben a valóságot ültettük át.

Niki, a film főszereplője mennyiben egyezik a te 12 éves éneddel?

Nagyon sok közös van bennünk Nikivel, sok közös tulajdonságunk van.

Ezek szerint te is egy vad, balhés kislány voltál.

Eléggé.

A filmben van egy visszatérő rész, Niki úgy bünteti az apját, hogy belecsíp a kezébe. Ezt a te életedből vetted át?

Ez nem történt meg, ez fikció. Keverednek a filmben a valós és a kitalált epizódok. A forgatókönyvet Szántó Fannival írtuk, inkább csak inspirációnak használtuk a történethez és a karakterekhez a gyerekkoromat.

Kis Hajni a Karlovy Vary filmfesztiválon / fotó: Baski Sándor

Mondj akkor olyan epizódot, ami tényleg megtörtént veled.

Nehéz kérdés. Sok ilyen van, csak nem tudom, melyik az, amit szívesen elárulok. Olyan történt többször is, hogy behívták a szüleimet az iskolába, amikor nem az elvártak szerint viselkedtem, aztán sokszor lógtam ki otthonról is esténként. Az is én vagyok Nikiben, hogy nagyon sokat képzelődtem, elmenekültem egy álomvilágba, ezzel lepleztem egy csomó sérülést, ami történt velem, akár otthon. Teljesen elképesztő dolgokat találtam ki. Erre a kérdésre azért válaszolok ilyen óvatosan, mert ugyan vannak még részek, melyek egyértelműen az én életemből vannak, de mást is érintenek a családomban, szeretném őket tiszteletben tartani. 

Amikor Zorkát készítetted fel a szerepre, beszéltél neki a saját gyermekkorodról? Hogy milyen nehézségeken mentél keresztül?

Nem beszéltem neki. Zorka nagyon értelmes, érzékeny kislány hamar ráérez dolgokra, és nem volt szüksége hosszú elmélkedésekre a gyerekkoromról. Sőt, ha ilyesmibe mégis belefolytunk, az kisgyerekként hamar próbára tette a türelmét. A jelenre vonatkozó, gyakorlati instrukciókra volt szüksége, ezeket tudta hasznosítani. Azon voltunk, hogy minél hamarabb túl essen egy adott jeleneten, de ha a helyzet úgy hozta, nagyon kitartó tudott lenni, és akár századszorra is nekifutott.

Kis Hajni és a stáb egy része a díszbemutatón / fotó: Baski Sándor

A színészek mellett a zenehasználat is egy erős pontja a filmnek. Az inkubátoros filmek alacsony költségvetésből készülnek, a tiédbe mégis szerepel egy Scooter- és egy John Maus-szám. Ez hogy fért bele a büdzsébe?

Ez igazából nem fért volna bele a költségvetésbe, de a producerek, Berkes Juli és Zachar Balázs sok alkudozást és egyezkedést követően elintézték, hogy áron alul bekerülhessenek ezek a számok a filmbe. Nagyon vicces történet húzódik meg amögött is, hogy egy-egy előadóhoz hogyan sikerült eljutnunk, milyen trükkökhöz folyamodtak. Tényleg le a kalappal előttük!

A film egyik legemlékezetesebb jelenetében, úgy kapcsolódik össze apja és lánya, hogy megmutatják a kedvenc számaikat egymásnak egy használaton kívüli diszkóban. Tibi Scootertől rakja be a Mariát, Niki pedig izlandi szintipoppal áll elő. Annak a számnak ki az előadója, és miért pont ezeket választottad?

Kaelan Miklától nagyon szeretem ezt a számot, nézd meg a klipet, nagyon erőteljesen és izgalmasan adja elő az énekesnő. Ezek a számok a két főszereplő jellemének a kivetülései. A Kaelan Mikla száma azt tükrözi, hogy a kislányban milyen lelki folyamatok mennek végbe, A Scooter-szám pedig azt érzékelteti, hogy Tibi próbálja elnyomni az érzelmeit, hárítani a lánya közeledését. Niki megy utána, ő kavarja fel az állóvizet. A Maria valami ilyesmiről szól számomra.

 

Niki 12 éves a filmben. Célod volt, hogy ezt a korosztályt is megszólítsa a Külön falka?

Semmi ilyesmi nem volt a fejemben, fontosnak tartom a közönség megszólítását, elérését, de nem az én utam, hogy célcsoportok alapján találjak ki egy történetet, és erről spekuláljak. Hiszem, a közönség nem egy statisztikai adat, hanem valójában ezerarcú. 

Akkor úgy kérdezem: 12 éves lányok elmenjenek erre a filmre? Ajánlod nekik?

Igen, ajánlom nekik! De fiúknak is, hiszen egy szülő-gyerek kapcsolatot dolgoz fel. A filmben látott érzelmi dinamikák és sérülések számos családban és számos más helyzetben is megjelenhetnek. Ez az a kor, amikor hirtelen sok sérülés halmozódhat fel a gyerekekben. Elkezdik meglátni a szüleik hibáit, és ebből gyakran ki nem mondott feszültségek alakulnak ki. Azt remélem, hogy mivel a film az ilyenkor felgyülemlő frusztrációkkal és kételyekkel való szembenézésről szól, ezért segíthet a hasonló helyzetű gyerekeknek vagy akár a szüleiknek, családtagjaiknak.

A Külön falkát itthon először szeptember 11-én a miskolci CineFesten lehet megnézni, majd szeptember 30-től lesz látható a mozikban.