Spooky Street 13 (r.: Lugosi István)

Ha gyerekfejjel valamit szörnyen irigyeltem más nemzetek népszokásai közül, akkor az a “Trick ‘r treat”, avagy a ‘Csokit vagy csalunk’ hagyománya volt. Nem elég, hogy az angolszász gyerekek minden október végén ijesztő jelmezekben járhatják az utcákat, cserébe még édességgel is megszórják őket a szomszédok. Lefogadom, hogy hasonlóan irigyelte ezt a jelenséget kiskorában Lugosi László és a budapesti Million Workshop csapata is. Tavaly készült filmjükben szörnygyerekek kapnak kedvet az édességgyűjtéshez, ám a kisboszorkány és barátai túlságosan is a frászt hozzák a környékbeliekre. Még szerencse, hogy az Ijesztő utca 13-ba is becsöngetnek. 

Draco a borzasztó (r.: Kelen Bálint)

Aki a 90-es években szerette a Cartoon Network olyan agyament szériáit, mint a Dexter laboratóriuma, az jóleső nosztalgiával fogja nézni ezt a vámpírgyerekről szóló mesét. A vérallergiáját őrült találmányaival kompenzáló Draco hasonlóan kedves kis vérfarkasokkal, zombikkal és múmiákkal tanul együtt a rémsuliban. Csakhogy Múmia néni, az osztályfőnök valódi gonosz boszorkány, akit rettenetesen idegesít, hogy a diákjaiból hiányzik a vérszomj. A boszorkány folyamatosan ármánykodik, aminek következtében a szereplők őrült kalandokba keverednek. Az akasztófahumorban bővelkedő sorozatból eddig két epizód készült el, a harmadik résznek (Dr. Akula) idén nyáron támogatást szavazott a Filmintézet televíziós döntőbizottsága.

Hoppi mesék: Ki fél a szellemektől? (r.: Rofusz Ferenc)

Leginkább óvodáskorú gyermekkel rendelkező olvasóinknak ajánljuk a mesét, amelyben Hoppifalva lakói magyarázzák el Halloween ünnepének hagyományait. Az Oscar-díjas magyar animációs rendező sorozatának minden epizódja a világ különböző nemzeteinek egy-egy ünnepét mutatja be, az őszi részben a Mindenszentek előestéje kerül sorra. A kedves, manószerű figurák töklámpást faragnak (furcsa módon fűrésszel), szellemesen dekorált sütiket készítenek és ijesztő jelmezbe bújva tréfálják meg egymást. Az epizód az Egy év Hoppifalván című filmváltozat részeként látható:

Gorgon (r.: Felvidéki Miklós)

A görög mitológiából származó szörnyről, Medúzáról elnevezett kisfilm listánk egyetlen olyan szereplője, ami ténylegesen a horror irányába kalandozik el. A dialógus nélküli, sodró tempójú történet egy zsebtolvaj és egy rendőrtiszt kergetőzésével indul, akik betévednek egy különös, belvárosi bérházba. A kísérteties ornamentikájú, démoni szobrokkal teli épületben egy csapásra eltévednek, szinte minden sarokban újabb veszély és vérfagyasztó meglepetés vár rájuk. A MOME animációs képzésén készült, 2016-os diplomamunka alább látható: 

Bela (r.: Tóth Roland)

Vámpírok nélkül nincs Halloween, a vérszívók mítosza pedig mai formájában nem létezhetne Drakula gróf nélkül. Bram Stoker a 19. század közepén alkotta meg az erdélyi vérszívó figuráját, de az általános köztudatba az 1931-es, Universal-féle moziváltozat és Lugosi Béla hipnotikus alakítása égette bele. Erre reflektál a némafilmes stílusú animáció is, úgy sűríti pár percbe a magyar színész Hollywoodig vezető életútját, hogy közben folyamatosan visszaköszönnek benne a vámpír-karakter jellegzetességei is. Tóth Roland alkotása a 2019-es Kecskeméti Animációs Fesztiválon elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat.

 

Kérem a következőt: Ürge-zűr (r.: Nepp József)

Egy sétáló csontváz terrorizálja az erdő lakóit Dr. Bubó egyetlen olyan esetében, ahol Scooby-Doo is helyettesíthetné. A csőrmesternek már nagyon a begyében van az állítólagos rém, aki egy operaelőadást is megzavar. A doktor nem esik pánikba, hiszen “a csontváz is betegből” készül és még diagnózist is felállít: a rém feltűnési viszketegségben szenved, amit csak sokkterápiával lehet gyógyítani. Az epizód a Nepp-Romhányi pároshoz méltó mennyiségű, okos szóviccet és ötletsziporkát zúdít a nézőre, a szokásosnál egy kicsit morbidabb kontextusban: a kaland a kihalt fajok temetőjében végződik, ahol a mammut mellett a sárkány nyugszik, az örökmécsest pedig a gyík őrzi a sírján.

 

Magyar Népmesék: A kis gömböc (r.: Jankovics Marcell, Lisziák Elek)

Ugyan a hazai mesék rémségek szempontjából nem tudják felvenni a versenyt a Grimm-fivérek gyűjtésével, azért bőségesen megtalálhatók bennük az olyan hagyományos rémalakok, mint a boszorkányok vagy az ördögök. A Magyar Népmesék számtalan epizódja közül mégis olyat emeltünk ki, amiben még náluk is gonoszabb lény garázdálkodik. Body-horror jelleggel az ártatlannak tűnő kis gömböc disznóvágáskor kerül elő. Miután fellogatják a padlásra, tudatára ébred és egymás után tünteti el önmagában a felmerészkedő családtagokat. Amikor végzett a házban, kigurul az utcára és távoli rokonához, a Masszához (The Blob, 1958 és 1988) hasonlóan egyre nagyobbra nő, miközben elemészti a falu minden lakóját. A sors fintora, hogy lakomájának egy konda vet véget.

Leo és Fred: Krimi (r.: Weisz Béla)

A Leo és Fred második, német koprodukcióban készült szériája hangulatában igencsak eltér az első, néhol egyenes melankólikus húrokat pengető évadától, erre jó példa ez az epizód is. Az állatidomár és legjobb barátja, a félénk oroszlán a cím szerint ugyan krimit néznek a tévében, de a képernyőn horrorfilmbe illő jelenet: egy késes gyilkos ront áldozatára. Gyerekeknek szóló sorozat lévén csak az elborzadó főszereplők reakcióját látjuk, akikre ezután igazi lidércnyomás vár. Leo és Fred nem tudnak elaludni a borzalmas műsortól, a legkisebb zajról is azt hiszik, hogy valami szörnyűséges leselkedik rájuk odakint az éjszakában. Rémálmukban a lakókocsit egy földönkívüli és sötét ninják ostromolják, akik még a telefonvezetéket is elvágják.