Filmhu: Honnan jött a film ötlete? Vissza tudsz emlékezni, hogy mi volt az a mag, az a központi élmény, amelyből a sztori kibontakozott?

Milorad Krstić: A képek, és így a filmek és a festészet szerelmeseként eldöntöttem, hogy egy projektben egyesítem a kettőt. Természetesen adódott volna, hogy híres festményekről és filmekről készítsek egészestés animációt, de nem művészfilmet akartam csinálni, hanem akciódús krimit, amelynek témája a művészet. Így akik soha nem hallottak Botticelliről és Warholról, vagy Kurosawaról és Tarantinóról, azok is érdeklődéssel követhetik a cselekményt.

Én nem „animációs filmet” csinálok, hanem „játékfilmet” az animáció nyelvén megfogalmazva. Ez például azt jelenti, hogy nálam nincsenek a Warner Bros-féle cartoon stílusra jellemző túlzások.

Egyébként a főhős figurájából indultam ki. Két festő nevét kapcsoltam egybe: Rubensből és Rembrandtból lett Ruben Brandt. És mi mást csinálna Ruben Brandt egy krimiben, ha nem festményeket lopna a világ leghíres múzeumaiból?

 

Nézz bele a Ruben Brandt, a gyűjtőbe!

Filmhu: Mi alapján választottad ki a képeket, melyeket Ruben elrabol? Ikonikus, könnyen felismerhető, világhírű alkotásokat vagy személyes kedvenceidet szerepelteted a történetben?

M.K.: Ruben Brandt nem azért rabol festményeket, mert a feketepiacon akarja eladni, hanem azért, mert lidérces álmaiban a festmények alakjai üldözik. Ehhez kellett találnom olyan képeket, melyek veszélyessé válhatnak egy rémálomban. A válogatási elvem az volt, hogy egy jó horrorfilmben a játékbaba ijesztőbb tud lenni a zombi szörnyűséges arcánál. Éppen ezért direkt „szép” képeket válogattam (Botticelli, Hopper, Van Gogh stb.), és nem Edward Munch, vagy Francisco Goya úgynevezett nyugtalanító képeit.

ruben1

Egy párizsi házmester a kultikus Rettegett Iván-pózban 

Filmhu: A honlapotokon található leírás szerint a „film akció-, krimi-, thrillerelemekből építkezik”. Milyen művek voltak rád hatással, vannak idézetek, konkrét filmes utalások a Rubenben?

M.K.: Nem filmcímeket sorolnék, mert nagyon sok lenne, inkább olyan rendezőket, akiknek filmjei leginkább hatottak rám. A legfontosabbak Hitchcock, David Lynch, Kubrick, Greenaway, Fellini és Tarantino. A trailerben már látható a Psycho-beli fürdőszoba-jelenet, maga a film pedig tobzódni fog verbális és vizuális utalásokban. Például a párizsi jelenetben a házmester Eisenstein kultikus filmjéből emlékezetes Rettegett Iván-pózban jelenik meg, az egyik gengszter kocsijának visszapillantó tükrén a kiskutya szájából lógó emberi kezet ábrázoló figura lóg, ami Kurosawa Yojimbo filmjének állít emléket. Ezenkívül a filmben több ismert festményt és szobrot lehet majd felfedezni.

ruben2

Idézetek, utalások, parafrázisok

Filmhu: Milyen szakaszban van jelenleg a projekt? A Filmalap novemberben megítélt 50 milliós támogatását mire fordítjátok?

M.K.: A gyártás-előkészítés fázisában vagyunk, a storyboardon és az animatikon dolgozunk. Ez a filmkészítés legizgalmasabb része a számomra, mert a storyboard fejlesztése során a forgatókönyv jeleneteit hangokkal, dialógusokkal és zenei elemekkel csiszoljuk és finomítjuk. A kameraszögek, a kameramozgás, a jelenetek hossza, sorrendisége és ritmusa visszamenőlegesen hatnak az előzetesen megírt könyvre.