„Mindig is szerettem volna sci-fit csinálni, olyat, amit magyar körülmények között is lehet. Nem lesznek benne űrhajók és csillagközi utazások, de találtam egy olyan formát, amiben meg tud jelenni a Lem-regények lényege. Nagyon szeretem azt a fajta sci-fit, amit Lem írt, ha tehetném, az összes könyvét feldolgoznám.” - mondja Pálfi György, akinek A hang című filmterve meghívást kapott a Berlinale 2013. február 10. és 12. között zajló koprodukciós fórumára. Márpedig erre magyar filmnek ritkán volt lehetősége: 2004-ben a Delta, 2005-ben a Prima Primavera, 2010-ben pedig Szász János hamarosan elkészülő A nagy füzet című terve áll A hang előtt a listán.

A filmben egy családalapítás előtt álló férfi Amerikában megy, hogy megkeresse disszidens apját, aki amúgy az űrből érkező hanghullámokat, és az azokkal esetlegesen üzenő idegen kultúrák nyomait kutatja, és a fiú mindezt egy dokumentumfilmen rögzíti. Hogy ez a kereső férfi önmagát jelenti-e, vagy a generációját is fogja-e jelképezni, arra Pálfi szerint a főszereplő megtalálása adja majd meg a választ. „Egyelőre egy 25-40 éves férfit keresünk, aki már túl van az egyetemista évein, és a munkájából adódóan sokat tud utazni. Rá fog épülni az egész film.”

A hang Pálfitól egyáltalán nem meglepő módon műfaji és stiláris határsértéseket kutat majd, több stílus keveredik, „ez is érdekel alapvetően”. Igazi, európai értelemben vett independent film lesz, amely új filmnyelvi kihívásokat, utakat keres, melyek hathatnak a filmkultúrára. Példaként Pálfi a Dogma-filmeket hozza, melyek formai újításai, filmnyelvi eszközei és karakterei meglátása szerint most értek el a fősodorba, és pl. a Homeland című tévésorozatban láthatóak viszont. „Ez a kísérletezés érdekel, ami arányaiban kevés pénzbe kerül.” A kérdésre, hogy akkor esetleg amatőr szereplőkkel is dolgozik majd a filmben, Pálfi rávágja: ”Nagyon remélem.”

A koprodukciós partnereket kereső A hang fejlesztéséhez a Filmalap nemrég 2 millió forintot adott, és ha sikerül még külföldi partnereket találni a filmhez (egy francia cég már van), akkor a produkció gyártási pályázatot is benyújt minden bizonnyal. Pálfinak amúgy három projektje van valamilyen stádiumban a Filmalapnál, a Toldi immár másfél éve formálódik, „hétszer írtuk át”, a Rejtő Jenő-adaptáció a másik és A hang a harmadik.

A hang a KMH Film berkeiben készül, a producere Pusztai Ferenc, a forgatókönyvet pedig Pálfi György, Nagy V. Gergő és Ruttkay Zsófia írja. A tervezett költségvetés 330 millió forint, és a tervek szerint még az idén leforogna a film, a mozikba pedig 2014-ben kerülhetne.