A Senki szigete absztrakt és meseszerű szerelmi történet lesz. Egy fiatal menyasszony (Jakab Juli) vidéki esküvőjéről Budapestre szökik, majd megváltoztatja a körülötte lévő világot, benne a Bánfalvi Eszter által alakított taxisofőr lány, és a kallódó kosárlabdás srác (Mohai Tamás) életét. A szerelmi szálakban és humorban bővelkedő történet mindhárom főszereplője másként próbál elszökni a valóságból.

Így jöttem diplomafilmjével (Moszkva tér) robbant be a köztudatba, de készített szkeccs-filmeket (Jött egy busz, East side stories), forgatott kelet-magyarországi fiatalok kitörési kísérletéről (Szezon), vagy sztárbrókerekről (Overnight) is. A Koccanásban rendhagyó módon dolgozta fel Spiró György drámáját, Apacsok című tévéfilmjében a '60-as évekbe repített minket vissza, ahol indiánként lázadtak a főhősök a rendszer ellen. A 2011-es Isztambulban pedig egy idegösszeomlást átélt asszony újrakezdési kísérletét vitte vászonra. Török Feri most - talán először - nem saját forgatókönyvét filmesíti meg, Szekér András írásából készít különös alkotást.

senki szilagyi6 600
Jakab Juli, Bánfalvi Eszter és Mohai Tamás (fotó: Szilágyi Lenke)

Az Ópiumot és A nagy füzetet is jegyző Szekér András először Sándor Pált kereste meg a forgatókönyvvel. "Mivel a könyv mai fiatalokról szól, és bármilyen furcsa, nem vagyok olyan fiatal, végiggondoltam, hogy ki tudna jó filmet csinálni belőle. Ekkor küldtem el az anyagot Török Ferinek." - mondta a Filmhunak Sándor Pál, aki - bár producerként vesz részt a film elkészítésében -, úgy gondolja, hogy ő inkább fiatal kollégáinak segítője, mint komoly producer. "Azért Feri jutott eszembe, mert őt elképesztően tehetséges mozis embernek tartom. Szerintem vannak filmművészek, és vannak mozis filmkészítők. Én mozis vagyok, és Ferit is annak gondolom."

senki szigete6 600
Jakab Juli és Bánfalvi Eszter a szettben (fotó: Valuska Gábor)

"Első olvasásra két dolog kapott el nagyon a könyvben. Az egyik a sorsszerűség, a másik pedig az, hogy megmutatja a könyv, hogy ha egymás mellet vagyunk, ha megtaláljuk azokat az embereket, akikkel érdemes, akkor jó élni."- tette hozzá a producer. A rendezőnek azonban elsőre fejtörést okozott Szekér András írása: "Úgy éreztem, hogy ennek a történetnek semmi köze a realitáshoz. Nem csak a magyar valósághoz, hanem általában a valósághoz. Közel másfél év telt el, amíg sikerült átéreznem a történet lényegét."

senki szilagyi2 600
Margitai Ági és Mohai Tamás (fotó: Szilágyi Lenke)

Az alkotók a '60-as évek filmes irányzataihoz nyúltak vissza, Fellini filmeket néztek, Godard Bolond Pierrot-jából és Chytilová Százszorszépek című alkotásából igyekezetek ihletet nyerni. A rendező szerint más forgatókönyvéből dolgozni, kicsit olyan, mint egy színházi munka: saját ízlés szerint kell interpretálni az anyagot. "Nagyon szeretnénk ebből a történetből színes film noir-t csinálni. Tobzódnak az alapszínek. A forgatókönyv eltér Szekér eddigi munkáitól, nem egy csöndes, visszafogott alkotás készül itt, a film alapvetően dialógokra épült, nagyon fiatalok a hősök, huszonévesek és teljesen őrültek. A véletlenek határozzák meg a történetüket." - fogalmaz a rendező.Nézd meg a forgatáson készült videónkat!

A forgatás helyszínéül a kicsit több, mint tíz éve létrehozott MEO - Kortárs Művészeti gyűjtemény szolgál, amely azonban azon az éjszakán, amikor kilátogattunk a stábhoz, kicsit sem hasonlított semmilyen kiállítási térre. Nem csupán extravagáns, kétszintes lakás lett kialakítva Spitzmüller Kata és Törőcsik Ambrus díszlettervezők, illetve Stark Attila által, de két varázslatos makettet is találtunk a helyszínen, amelynek fontos szerepet szánnak a filmben.

senki szilagyi3 600
Schell Judit és Mohai Tamás (fotó: Szilágyi Lenke)

"Iszonyú jó taxim van. Tudtam, hogy Mercedes lesz, de nemrég láttam, hogy Starkék hogyan alakították át és csodálatos alkotást varázsoltak belőle." - lelkesedett Bánfalvi Eszter, aki elárulta Filmhunak, hogy karaktere igen öntörvényű lány, aki nehezen enged be másokat az életébe.

A másik női főszerepet a Filmművészeti Egyetemen dramaturgként végzett Jakab Juli alakítja. Nem ez lesz az első megjelenése a vásznon, hiszen a Nekem Budapest című szkeccs-filmben is feltűnik. "Általában a filmekben a főbb szereplőkkel történik valami nagy dolog, valami nagy változás. Na, én egy olyan lányt játszom, akivel nem. Úgyhogy kíváncsian várom, hogy ez hova fog kifutni." - jegyzi meg Jakab Juli, aki ugyan végül írt egy jelenetet a Senki szigetébe, ám a forgatáson egyáltalán nem azt érzi meghatározónak, hogy általában forgatókönyvíróként (Valakinek a valamije, Külalak, Retúr, Nekem Budapest) dolgozik, hanem sokkal inkább amatőrségét a profi színészek között.

senki szigete1 600
A Senki szegete - makett (fotó: Valuska Gábor)

"Julika tanítványom volt az egyetemen, forgatókönyv író szakon, ahol láttam már őt vizsgafilmekben is szerepelni. Schwechtje Misivel együtt válogattuk a szereplőket. Amikor Juli először bejött, az első kanyarban annyival jobb volt, mint a többiek, hogy már szégyelltem magam. Nyilván lesz olyan, aki azt fogja mondani, hogy nem olyan jó, mint a képzett színészek, de én éppen azt szeretem benne, hogy nagyon önazonos." - osztja meg velünk a rendező választásának okát. Ám dramaturgiai szerepe is van annak, hogy a főhőst amatőr színész játsza: "Valami olyan megoldást kerestem a szereposztásnál, amivel érzékeltetni tudom, hogy ez a karakter kicsit más, mint a környezete. Ő egy olyan lény, aki pár centivel a föld felett jár. Ezt pedig szerintem úgy tudom kifejezni, hogy körülötte tényleg szinte csak színész klasszisok vannak, akik pontosak, szépen beszélnek és kétszázötvenszer is meg tudják csinálni ugyanazt. Ő egy picit más. Sokkal csöndesebb. Figyel és összerakja a dolgokat."

senki szilagyi5 600
Jakab Juli szökik (fotó: Szilágyi Lenke)

A Senki szigete 33 nap alatt forog a Filmstreet Kft. gyártásában a Magyar Nemzeti Filmalap 236 millió forintos támogatásával. Az összköltségvetése 339 millió forint lesz. A filmbemutatót pedig 2014 tavaszára tervezik.

Ott jártunkkor Andy Vajna is kilátogatott a forgatásra. "Ez egy érdekes, álomszerű alkotás lesz, amiben szerintem nagyon sok fantázia van. Török Feri alkalmas rá, hogy ebben a világban meséljen el egy történetet. Reméljük, hogy nagyon izgalmas filmet fog csinálni belőle" - osztotta meg várakozásait a kormánybiztos.

senki szigete4 600
Sándor Pál, Andy Vajna és Török Ferenc szemrevételezik a makettet (fotó: Valuska Gábor)

Sándor Pál gyakran van jelen forgatáson, amely igen ritka Magyarországon a producerek esetében. "Én sem járok ki minden filmem forgatására, de a Senki szigetének munkálatait nagyon élvezem. Szeretem ezt az elképesztő fantáziát, tehetséget, együttlétet, amit itt tapasztalok. Nagyon jó stáb jött össze. Közel áll ahhoz, ahogy én csinálok filmet. Nem mondom, hogy a Török Feri az én reinkarnációm, de nem vagyunk távol egymástól."

senki szilagyi8 600
"Tobzódnak az alapszínek" - Bánfalvi Eszter a szetteben (fotó: Szilágyi Lenke)

"Kicsit meseszerű film lesz ez. Benne lesznek egy kicsit a vágyaink, az egymáshoz való viszonyunk, és ez az, ami szerintem ahhoz kell, hogy az emberek szeressék azt, amit néznek. Én pedig a filmek esetében ezt tartom a legfontosabb dolognak." - írja körül Sándor Pál, hogy milyen filmet is várhatunk.