Amellett, hogy elkötelezett hívei vagyunk a mozinak, természetesen minket is izgatnak az interneten elérhető filmek és sorozatok. Most meg pláne, hogy a mozik zárva vannak. Rendszeres időközönként megjelenő sorozatunkkal átláthatóbbá akarjuk tenni az online premierek világát, szubjektív ajánlónkban összegyűjtjük azokat a filmeket és sorozatokat, amik elé mi magunk is szívesen letelepszünk. Ezúttal január első felének az újdonságait tanulmányoztuk át.


Candide kalandjai

Hol és mikor? Cinego és január 1.

Az utóbbi évek legmerészebb magyar rajzfilmsorozata a 18. századi szatirikus kalandregényét ülteti modern formába. Megőrizte az eredeti mű szellemiségét, ám a készítők a társadalmi kritikát a 21. századra hangolták és töménytelen popkulturális kacsintással dúsították. A jóhiszemű világjárót minden epizód teljesen más szituációba és környezetbe helyezi, simán belefér, hogy egyszer környezetvédő Tarzanként, máskor robot-pilótaként látjuk viszont – ám minden alkalommal hiábavalóan próbálja elnyerni szerelme, a hűtlen Kunigunda szívét, miközben Panglos mester optimista tanításai csalják tévútra.

 

Cobra Kai 3. évad 

Hol és mikor? Netflix és január 1.


Nagyon szép újévi ajándékkal kedveskedett a Cobra Kai-rajongóknak a Netflix. A sorozat frappáns módon értelmezte újra és gondolta tovább a Karate kölyök cselekményét. Nem is tudunk jobb programot elképzelni az otthoni lustálkodáshoz, mint hogy az eredeti film immáron felnőtt főszereplő párosát és tizenéves tanítványaikat nézzük, ahogy legjobb szándékaik ellenére újból és újból szembe kerülnek egymással. Amellett hogy hihetlenül szórakoztató, sokkal bölcsebb és komolyabb annál, mint amilyennek első látásra tűnhet. Ha esetleg eddig kimaradt volna, gyorsan felhozhatod magad, mivel egy rész csupán fél órás.


A szitokszavak története (Nicolas Cage’s History of Swear Word)

Hol és mikor? Netflix és január 5.


A ripacskodás koronázatlan hollywoodi királya, Nicholas Cage testhezálló feladatot vállalt a Netflix rendhagyó sorozatában: az angol nyelv hét leggyakoribb káromkodásának jár utána. A 20 perces epizódokban az ordítozás és a virágnyelven történő monologizálás mellett történészekkel, etimológusokkal és ismert komikusokkal folytat interjúkat a témában. Sejthető, hogy a magvas ismeretterjesztés helyett inkább a könnyed szórakoztatás felé fog billenni az egyensúly, de ez pont így helyénvaló az év első, mindig nehézkesen induló hetében.


Pieces of a Woman

Hol és mikor? Netflix és január 7.


Mundruczó Kornél 2017-ben, a Jupiter holdja után célirányosan megindult Amerika felé, de a tervezett Deeper című akciófilm helyett végül egy személyesebb hangvételű drámával mutatkozott be odaát. A Pieces of a Woman Wéber Kata forgatókönyve alapján készült, és egy tragikus otthonszülés utórezgéseit követi végig, a gyászoló anya szemszögéből. Egyszerre rettegünk és izgatottan várjuk a közel 24 perces, vágatlan szülés jelenetet, ami transzba ejtette a velencei kritikusokat. A koronából ismert Vanessa Kirbyt komoly esélyesként tartják számon az idei Oscar-jelöltek között, a Netflix és Martin Scorsese csatlakozásával jelentős kampányra lehet számítani, amit csak Shia Labeouf időközben kirobbant zaklatási botránya árnyékolhat be.


Pretend it's a City

Hol és mikor? Netflix és január 8. 


Fran Leibowitz amerikai írónő neve nem biztos, hogy sokaknak ismerősen cseng itthon, pedig a new york-i kritikus értelmiség egyik kiemelkedő alakjaként tartják őt számon, aki szatirikus írásaival és szociálisan érzékeny kommentárjaival évtizedek óta szórakoztatja a közönséget. Martin Scorsese tíz éve készített már róla egy dokumentumfilmet Public Speaking címmel (itt például arról mesél, milyen nehezen tudta gyerekként megtanulni az órát), és az előzetese alapján a Pretend it’s a City-ben is ugyanezt a beszélgetős, New York-ban sétálva monologizáló fonalat fejtegeti tovább ez a két zseni. Fran vitriolos történetei mellett ikonikus külseje (rövid haj, teknőckeretes szemüveg és férfi ruhák) miatt is filmre kívánkozik.


Lupin

Hol és mikor? Netflix és január 8.


A híres francia regényhős, a betörést hivatásul választó Arsene Lupin már számos alkalommal tett kirándulást a mozik vásznára és a tévék képernyőjére, legútobb Romain Duris játszotta el. Most a francia szupersztár Omar Sy játssza el a mestertolvajt, aki pár éve rengeteg magyar nézőt is megríkatott az Életrevalók egyik főszereplőjeként. Pörgős tempó, váratlanul érkező csavarok és precízen végrehajtott rablások - a sorozat alighanem számos vonásában hasonlítani fog a Szemfényvesztőkhöz, hiszen a Lupin első részét és a bűvészekről szóló kasszasiker ugyanaz a személy, Louis Leterrier rendezte.

 

Crack - A kokain rögös útja (Crack: Cocaine, Corruption & Conspiracy)

Hol és mikor? Netflix és január 11.


A karácsonyi szezon egyik nagy könyvsikere Dezső András Magyar kóla című kötete, ami feltárja a fehér por hazai útját. Ehhez most kiváló kíséret a dokumentumfilm, ami amerikai szempontból tesz hasonlót. A 80-as években komoly válság sújtotta az amerikai társadalmat a crack kokain miatt, és nem véletlenül sejlik fel benne összeesküvés. Kiderül, hogyan lett a korábban a gazdagok kiváltságnak számító fehér porból a lecsúszott fekete negyedek átka – és az is, hogy miközben a Reagan-adminisztráció háborút hirdetett a drogok és használóik ellen, miként segítette, hogy tonnaszámra érkezzen az anyag az Egyesült Államokba.

 

Wandavision

Hol és mikor? Disney+ és január 15.


Durva túlkínálat van szuperhősfilmekből, sokszor érezzük azt, hogy elegünk van belőlük. A WandaVision című sorozatot mégis izgatottan várjuk a meghökkentő alapötlete miatt. Skarlát Boszorkány és Vízió valamilyen különös oknál fogva egy ötvenes évekbeli sitcomban találják magukat. Mintha a Truman Show marveles változatát látnánk, annyira hidegrázósan tökéletes minden, hogy lassan gyanút fognak, valami nem kóser ezzel a valósággal. Elizabeth Olsen és Paul Bettany játssza a szuperhős-szerelmespárt, hosszú szünet után tér vissza a Marvel-univerzumba Kat Dennings.