2021. 07. 15. Filmhu

Sosem voltunk ilyen féltékenyek Törőcsik Mari miatt

Streaming ajánló július második felére

Július második felében kísérleti patkány fiatalok szállnak el a pénztől és a szertől, Kate Beckinsale-lel kelünk bosszúra, 30 éves kultfilmmel utazzuk körbe a világot, tanúi leszünk egy svájci kém szerelmének a rendszerváltás idején, Törőcsik Marival kerülünk szerelmi háromszögbe, félrelépünk a miniszterrel és a Balaton környékén kalandozunk Verával.

Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók kínálatából ajánlunk olyan filmeket és sorozatokat, amikkel könyebben telik el az idő, és amelyeket mi magunk is értékes vagy igéretesen hangzó mozgóképnek tartunk. Válogatásunkban hazai és nemzetközi tartalmak, a legújabb premierek és online elérhetővé váló korábbi alkotások is feltűnnek.

Deep

Hol és mikor? Netflix és július 17.

Négy kamasz azt hiszi, hogy megfogta az isten lábát, amikor egy német gyógyszerészeti cég egy rakás pénzt ajánl nekik, hogy részt vegyenek egy kísérletben: az inszomniás fiataloknak egy rejtélyes szert adnak be, a feladatuk pedig nem tűnik nehezebbnek annál, hogy 24 órán át ébren kell maradniuk. Ám miközben megpróbálják a lehető legjobban kiélvezni a költőpénzzel megtámogatott napjukat, elkezdenek kiütközni a szer pszichológiai mellékhatásai, ráadásul ha közben mégis elalszanak, a szívük is megállhat. A thaiföldi thriller után valószínűleg kétszer is meggondoljuk majd legközelebb, hogy érdemes-e beáldozni az alvást a bulizás vagy akár a munka kedvéért.

 

Jolt

Hol és mikor? Amazon Prime Video és július 29.

Kate Beckinsale az Underworld-sorozat befejezése után ismét visszatér az akciófilmek világába. Ezúttal egy veszélyes dühkitörésekre hajlamos kidobót alakít, aki kisebb áramütésekkel tartja magát kordában. Egy régi szerelme azonban gyilkosság áldozatává válik, ezért a nő bosszút esküszik. Eddig elnyomott agresszióját latba vetve egy felpörgetett Jason Stathambe oltott Atomszőkeként töri a csontokat és rúgja szét a fejeket a városi alvilágban, amíg meg nem találja a tettest. A Jolt frissítő energialöket lehet mindenkinek, aki heveny John Wick-elnyomásban szenved idén nyáron.

 

Világok arca: Baraka

Hol és mikor? Cinego és július 29.

Közel 30 éve mutatták be Ron Fricke kultikussá vált Baraka című filmjét, mely a mai napig semmit nem vesztett az erejéből. A filmnek gyakorlatilag nincs körülírható cselekménye, csupán pillanatképeket látunk egymás után a világ több mint 20 országából, hol felgyorsítva, hol lelassítva: egy sodró metropolisz nyüzsgését, egy isten háta mögötti törzs rituáléját, egy csirkefeldolgozó üzemet, pusztító erdőtüzet, tikkadt sivatagot, élettel teli zuhatagot, vagy a világ különböző vallásait gyakorló embereket és a halál sokféle formáját. Ezzel a rendezőnek egyetlen célja van: bemutatni földünk lakóinak, helyszíneinek és történelmének sokféleségét.

 

Egyszerűen Moszkva

Hol és mikor? HBO és július 15.

Támadhat egy kis Good bye, Lenin! érzésünk az Egyszerűen Moszkvával kapcsolatban, ugyanis ez is a rendszerváltás idején játszódó (német nyelvű) film, mely kedves nosztalgiával idézi fel azt az őrületet, ami Közép-Kelet-Európát jellemezte ebben az időben. A történet Zürich-ben játszódik, ahova egy buzgó rendőrt küldenek álruhában, hogy megfigyelje a baloldali színházi közeget, különösen egy híres színésznőt. Ugyanis akkoriban (is) megfigyelték az embereket politikai működésük miatt és mindenki gyanús volt. Csakhogy időközben a férfi nemcsak a művészvilágba, hanem a megfigyelt nőbe is beleszeret és jönnek a galibák.

 

Mérsékelt égöv

Hol és mikor? Filmio és július 22.

Kézdi-Kovács Zsolt Locarnóban Ezüst Leopárddal díjazott alkotása a szocialista magyar vidék párhuzamos valóságában, egy hegyektől elzárt falucskában játszódik. Itt él Kalán Imre körorvos, a megszállott sztálinista, akit a legjobban a vadászat érdekel. Rokonok jönnek hozzá látogatóba, akikkel egy pályakezdő doktor, András is érkezik. A fiatal doktor előtt egy belterjes, 50-es évekből megmaradt világ tárulkozik fel, miközben megpróbál közeledni Kalán boldogtalan feleségéhez is. A nő nem megy bele az afférba, az agresszív férjen viszont így is eluralkodik a féltékenység. A feszültségben gazdag film olyan remek színművészeket vonultat fel, mint Törőcsik Mari, Szirtes Ádám és Kállai Ferenc.

A miniszter félrelép

Hol és mikor? Filmio és július 29.

A rendszerváltás utáni magyar filmgyártás egyik legnépszerűbb darabja volt A miniszter félrelép, ami olyan alapműnek számít itthon, mint bármelyik Bud Spencer és Terence Hill-film. Koltai Róbert és Kern András mellett az ifjú Dobó Kata is remekel a főszerepben. Kern alakítja a címben szereplő minisztert, aki Casanovához hasonlóan csábítja el a nőket, többek közt az ellenzék titkárnőjét, Tündét. Amikor egy hotelben romantikáznának, egy hulla fogadja őket, ami beindít egy oltári félreértésekkel teli, megannyi helyzetkomikummal teleszőtt lavinát.

Szevasz, Vera

Hol és mikor? Filmio és július 22.

Soós Magda Mindenki elutazott című regénye alapján készült Herskó János 1967-es filmje, a Szevasz Vera. Főszereplője a 17 éves Vera, aki építőtáborba indul a Balaton mellé, filmszakos barátja pedig forgatni fog a nyáron. Elég hamar felüti a fejét a féltékenység, ugyanis a fiú volt barátnője is a csapatban van. Innentől kezdve elindul a lavina Verával: megsebesül és kórházba kerül, ahol megismerkedik egy gyógyíthatatlanul beteg nénivel, aki elszökik a lánya esküvőjére, Vera pedig elkíséri ápolni. Az esküvőn találkozik egy egyetemista fiúval, aki elől olasz srácokkal szökik vissza a balatoni kempingbe, hogy végül megbeszélhessék a konfliktust a barátjával. Őrült nyári kalandok a felelősségről és felnőtté válásról.

A listát Herczeg Zsófi, Horváth Bálint, Pozsonyi Janka és Varga Dénes állította össze. 

Még több magazin

magazin

Zsigmond Emőke: Jó érzés energiát fektetni abba, hogy a másikra figyelek

Interjú a Nagykarácsony női főszereplőjével

Több oka is van annak, hogy egy elragadó és rendkívül szórakoztató film lett a Nagykarácsony. Az egyik mindenképpen a szikrázóan tehetséges Zsigmond…

tovább

magazin

Egy hajszálon múlt, hogy nem lett görög dráma a taxisblokádból

A Blokád forgatásán jártunk

Antall József életét és az egész országot napokra megbénító taxisblokádot dolgozza fel Tősér Ádám nagyszabású mozifilmje. A Blokád forgatását a…

tovább

ArteKino 2021

December 1. és 31. között zajlik a 6. ArteKino online filmfesztivál, ahol idén is ingyenesen lehet olyan friss és pár éves európai filmek közül válogatni, amik nagyszerűen szerepeltek az A-kategóriás filmfesztiválokon – Berlinben, Cannes-ban, Velencében, Karlovy Vary-ban vagy Locarno-ban.

Decemberben újra itt az ArteKino – nézz ingyen friss európai fesztiválfilmeket!

Beforduló tinik és harcos amazonok – négy film az ArteKino programjából

Szülő és gyerek kapcsolata örökre hullámvasút marad – az ArteKino programjából ajánlunk

a teljes dosszié
 
hirdetés

Nagykarácsony

Tiszeker Dániel elkészítette az első magyar karácsonyi romkomot, melynek főszereplője Arnold, a többszörösen kitüntetett tűzoltó, akinek egy balul elsülő romantikus lánykérés következtében összeomlik az élete. Leküzdhetetlen tériszonya miatt egy karácsonyi vásárba száműzi a főnöke, itt találkozik Eszterrel, aki gyerekeknek tanítja be a betlehemi előadást. A Nagykarácsony főszerepében Ötvös András és Zsigmond Emőke tündököl, de feltűnik a történetben Scherer Péter, Pokorny Lia, Rujder Vivien és Orosz Ákos, az ördögien kacagó Szabó Kimmel Tamás pedig saját magát alakítja.

Ettől a filmtől mindenkinek egy kicsit boldogabb lesz a karácsonya

Szabó Kimmel Tamás rondít bele a karácsonyi lánykérésbe

Most már aztán igazán várjuk a karácsonyt!

a teljes dosszié

Dívák

A film középpontjában három húszéves lány áll, akik órákig képesek sminkről, ruhákról vagy profilképekről beszélgetni. A felszínes külső mögött azonban mindhárman keményen küzdenek, hogy problémás múltjukat hátrahagyva végre leérettségizzenek és megkezdjék felnőtt életüket.

A Dívák a legfontosabb dolog, ami eddig az életemben történt

Sutba dobhatod az előítéleteidet a tinilányokról

A Tobi színeit és a Dívákat díjazták a 18. Verzión

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
Petya kocsija, állat, basszuk a Dunába!

Moszkva tér

Oszd meg! Az összes idézet